Bad Religion
Age Of Unreason (2019)
Hat év kihagyás után egy erősen politikai töltetű albummal tért vissza az amerikai punk rock legenda, a Bad Religion. Igazából ezen nincs is mit csodálkoznunk, hisz a zenekar 1980-as megalakulása óta mindig is egyfajta kritizáló, megosztó szerepet vállalt az aktuális világpolitikai, vallási és társadalmi színtér eseményei kapcsán. Így van ez mostani Age of Unreason lemezükkel is, melynek középpontjában az USA társadalma és Donald Trump adminisztrációs gépezete áll. 
 

A Greg Graffin énekes és Brett Gurewitz gitáros vezette banda tizenhetedik stúdióalbumának 14 dalán mindenféle cicoma nélkül tolják a tőlük elvárt, odamondósan lendületes, dallamos decens punk ízeket, mint ahogy azt a lemezt indító Chaos From Within önértékelő káoszunk, valamit társadalmi határainkat feszegető dalukban is teszik. Ellenben az ezt követtő My Sanity-vel, melyet enyhén pop-punkosra vettek, és középpontjában Graffin éneke és a dal alá üde színfoltként becsúsztatott "beat" vokál áll.


A Bad Religion-tól megszokott, hagyományosabb punk-dallamokat hozó, ütemesen kapkodós tempójú Do The Paranoid Style megint egy újabb görbe tükröt mutat az USA jelenlegi politikai állapotára: "Ez egy paranoiás stílus az amerikai politikában", csak úgy, mint az őt követő, a demokráciát leromboló dühös, ökölrázó The Approach. A Lose Your Head könnyed alter-rockosra eresztett dallamaival akár egy kellemes szerelmes ballada is lehetne, aminek lanyhaságából a gumi-punk dallamú End Of History ébreszt fel. A feszes dob-ütésekkel tarkított címadó daluk az Age Of Unreason kapálózása a mai korban erősen jelenlévő érzéketlenséget, az értelem és a tudatosság hiányát állítja középpontba, amihez az USA jelenlegi elnökét fanyar gúnnyal kifigurázó, akusztikus alapokra épített Candidate párosul. Ez a dal akár lehetne gazdaságilag kitörölt nemzeti öntudatlanság új himnusza is: "Én vagyok a jelölt, a nevem: híresség és verseny".


A Faces Of Grief egy pörős, 1 perces agresszívan acsarkodó gyors veszedelem, amit pillanatnyi szünettel az Old Regime elfeledett szabadság vágyában folytatnak. A könnyed funky-disco és ska alapokra felültetett Big Black Dog egy rádióbarátabb ízt ad a lemezhez, melyeket csak még jobban felerősít az enyhén hard rockosra vett Downfall. De semmi izgalom, az ezt követő Since When ismételten a bandától jól ismeret punkos táncdallamokat hozza. A lemezt záró What Tomorrow Brings pedig némi westernes ízzel teszi fel kérdéseit a nemzet jövőjével kapcsolatban.Míg a csapat 2004-es The Empire Strikes First albumán az akkor hatalmon lévő George W. Bush kormányát az Irakba való behatolás miatt ostorozta, mostani anyagán a jelenlegi kormány bénaságai és az USA társadalmi agyatlanságai ellen emeli fel szavát. Ahogy azt Brett Gurewitz alapító/gitáros mondta: "Ez a zenekar mindig is kiállt a felvilágosodás értékeiért. Manapság ezek az értékek, az igazság, a szabadság, az egyenlőség, a tolerancia és a tudomány, igazi veszélyben vannak. Ez a lemez a mi válaszunk erre."

És ez így is van jól! Mindent összevetve a Bad Religion most is, ha kicsit öregurasan duhajjal, de a papírfirma szerinti hozták dalaikat, amikkel bizonyítva, hogy érdemes a haladás, a tudomány és a racionális gondolkodás értékei mellett letenni a voksunkat. És ez itt most nem egy politikai hirdetés!
Bad_Religion_Age_Of_Unreason_2019
Kiadó:
Stílus:
punk rock
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Chaos From Within
2.My Sanity
3.Do The Paranoid Style
4.The Approach
5.Lose Your Head
6.End Of History
7.Age Of Unreason
8.Candidate
9.Faces Of Grief
10.Old Regime
11.Big Black Dog
12.Downfall
13.Since Now
14.What Tomorrow Brings
Írta:
Armand
2019. május 23., csütörtök, 19:15
Facebook:
boymester 2019. május 23., csütörtök, 19:58
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3932
Válasz Armand üzenetére:


Tarajos én sem volatm soha. De néha jó mást is hallgatni...

Ez igaz:) Én kifejezetten szerettem fiatal koromban az egyszerű punk zenéket:) Sok punk haverom is volt, még tarajos is:)
--
Doom is the sound of the soul
Armand 2019. május 23., csütörtök, 19:46
Armand
Csatlakozott:
2016. május 7.
Hozzászólások: 144
Válasz boymester üzenetére:

Nekem kicsit kommersz volt mindig is a banda, de kifejezetten megörvendeztetett, hogy punk lemezről olvashattam, mert sajnos tarajosunk nincs a szerkesztőségben, pedig jó lenne valami régimódi csákó, aki ezt a vonalat is működteti! Köszi!

Tarajos én sem volatm soha. De néha jó mást is hallgatni...
boymester 2019. május 23., csütörtök, 19:34
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3932
Nekem kicsit kommersz volt mindig is a banda, de kifejezetten megörvendeztetett, hogy punk lemezről olvashattam, mert sajnos tarajosunk nincs a szerkesztőségben, pedig jó lenne valami régimódi csákó, aki ezt a vonalat is működteti! Köszi!
--
Doom is the sound of the soul
Koncertek
Keep of Kalessin, Shade Empire, Malphas
június 23.,
Dürer Kert - Room 041
15 Years the Metal Mass
június 24.,
Barba Negra Track
The Flesh & Blood World Tour 2019
június 25.,
Barba Negra Track
Evolution Tour 2019
június 25.,
Budapest Park
Toto - 40 Trips Around the Sun Tour 2019
június 27.,
Papp László Budapest Sportaréna
Flogging Molly, Russkaja
július 3.,
Budapest Park
Rituals of Power European Tour: Phase II
július 3., 19:00,
Collosseum Club
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.078 seconds to render