Malacka és a tahó
1 deka: ZSÍR! (2007)
Nem könnyű helyzetbe kerültem, amikor bevállaltam a Malacka és a tahó nevű zenekar legújabb anyagának bemutatását. Annyit tudtam előzőleg, hogy léteznek, valamint azt is sejtettem, hogy ezzel a névvel biztosan valami alter ízű zenét játszanak, ahol a szövegek fontos részét képezik a daloknak. Na, ebben nem is tévedtem.
Szóval, a zenekar tizedik születésnapját ünnepli ezzel a lemezzel, amit a borítón is jeleznek különböző módokon. Ez a harmadik albumuk és tartalmaz 13+1 tracket, bő 40 percben. Első hallgatáskor, megmondom őszintén ez igencsak nehezen telt el.
A lemez hangzása nagyon jó, bár az én főleg metalra hangolt füleimnek hiányoznak a gitárok. Helyettük a fúvósok vannak előtérbe tolva (keverve), meg a dob. Na és természetesen az ének. Bár két énekes van a csapatban, elsősorban a női a domináns. Pálfi Kriszta kellemes hanggal rendelkezik, engem kicsit Nagy Natáliára emlékeztet (Holló Színház) és ez, valamint a humorral bőven megspékelt szövegek kissé komolytalanná is tették a nótákat. Figyelmesebben hallgatva, azért inkább az irónia a helyes megfejtés.
A lemez nyitó- és zárónótája (+1-est nem számítva, ami afféle "bakiparádé") a Buhera Mátrix című magyar filmhez kapcsolódik. A "Sajnos" a főcímdal, a "Konyec filma" meg vajon mi lehet...
Zeneileg változatos a korong, bizonyos határokon belül, természetesen. Engem kicsit - bár e téren nem vagyok túl járatos - ilyen kicsit jazzes, kicsit szvinges, kicsit operettes dolgokra emlékeztet, meg régi filmzenékre. De lehet, hogy ez teljesen hülyeség, másnak totál nem ilyenek fognak beugrani róla. Itt-ott viszont még a népzene (és nem csak a magyar) felé is elrugaszkodnak "A minden csajnál lácsó"-ban.
A szövegek meg... hát szokni kell, az biztos! Alapvetően nálam bejönnek az ehhez hasonló, szövegcentrikus alteros bandák. Középiskolás koromból (de rég is volt) a Rituális Rémtettek zenekar ugrik be hasonlóságként. Nem kifejezetten zeneileg, mondjuk a hozzáállás hasonló lehet, inkább a szövegek terén.
Az olyan sorok, mint a "szétloccsantjuk a nyámnyila nyulak nyúltagyát" (Köcsög vadászok!), vagy a "Fekete a café a fekete teraszon, Fekete a kofa is a feketepiacon" (Depi city) mindenesetre elgondolkodtat, hogy hányadán is állunk.
Összefoglalva - már, ha az eddigi csapongó gondolataimat lehet -, a Malacka és a tahó legnagyobb sikereit elsősorban az erre fogékony középiskolások és egyetemisták között arathatja. Mindenesetre néhány hallgatás után még tetszik is, szóval időt kell adni a lemeznek és még akár még kedvenc is lehet...
Nekem mindenesetre kedvem támadt a korábbi anyagaikhoz is.
Malacka_es_a_taho_1_deka_ZSIR_2007
Stílus:
alternatív rock
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Sajnos ("Buhera Mátrix" főcímdal)
2.Ernő, Te cudar!
3.A minden csajnál lácsó
4.Ilyen buli nem is volt, micsoda hülyeség!
5.Politoxikomán (Kábszeres Maca 2.)
6.Mindegyik rádió játszani fogja ezt a dalt
7.Secret agent
8.Köcsög vadászok!
9.Rómeó és Júlia (és Jancsi)
10.Kifogtam rajtad (Avagy: az aranyhal és a proli)
11.Életet az éveknek!
12.Depi city
13.Konyec filma ("Buhera Mátrix" végefőcím)
14.13+1. (ajándék sláger ingyen): A Három Kismalac: Roki Maki
Írta:
9000Sanyi
2007. május 9., szerda
Facebook:
Koncertek
Dark Easter Metal Meeting 2019
április 20.,
Backstage München
The Tour from Hel
április 21.,
Barba Negra
Midnight, Ketzer, Slaegt, Iron Steel, Havária
április 22.,
Dürer Kert - Room 041
Imperial Triumphant, Mord'A'Stigmata, Zaum
április 23.,
Dürer Kert - Kisterem
Europe Under Black Death Metal Fire
április 26.,
Dürer Kert
Strange Rain Tour 2019
április 27.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.036 seconds to render