Ruadh
1296

Necron
2023. április 17.
1
Pontszám
8.5

A pagan black metal berkein belül szélesen képviselteti magát minden nemzet, de érdekes módon kevés skót zenekarral találkozhatunk. Pedig Skócia az a föld, amit rendesen áztatott vér és nem utolsó sorban fantasy filmekbe illő tájakkal és hagyománnyal rendelkezik. Talán a Saor volt az első olyan black metal zenekar, aki témájául Skócia mitológiáját és történelmét tűzte ki költői hitvallás gyanánt a tornyára és egyben komoly nemzetközi sikereket ért el. De nem kell nagyon kétségbe esni, mert rögtön itt van a Ruadh (ejtsd: roo-ah) epikus, pagan/folk black metalja, amit a glasgow-i multi-instrumentalista, zeneszerző és producer Tom Perrett keltett életre, mint egyszemélyes projektet. Talán a pixiek és a tündérek segítették meg hősünket, de a 2019-es Sovereign című bemutatkozó album elkészülte után szinte  azonnal lemezszerződést kapott a hasonló stílusú black metal muzsikákra specializálódott Northern Silence Production-től. Perrett úr nem is tétlenkedett, így a bemutatkozó lemezt minden évben egy új kiadvány követte. Ezalatt a három év alatt megerősödött, tapasztalatokkal gazdagodott a fellépések kapcsán és nem elhanyagolandó módon teljes zenekarrá nőtte ki magát. A Ruadh kiegészült Alan Buchan gitárossal és Kim Copland basszerossal. Az így gyarapodott banda a negyedik lemezükkel is folytatja Skócia történelmének, mitológiájának a bemutatását zenei kontextusban. Az 1296 címet viselő új nagylemez az előző kiadványokhoz hasonlóan ismét a Northern Silence Production gondozásában látott napvilágot idén áprilisban. Az anyag felvételét és keverését természetesen maga Tom Perrett végezte. A felvétel során a dobokkal kapcsolatos munkálatokat Philip Morrison végezte. A 1296 hat epikus szerzeménynek ad helyet, melyek elvisznek minket ennek a varázslatos országnak a szabadságért, függetlenségért vívott harcainak vészterhes időszakába.

Emlékszem, amikor elsőnek láttam a William Wallace történetét bemutató, tényleg zseniálisra sikerült, Rettenthetetlen című filmet Mel Gibson elképesztő alakításával. Az eszméletlen epikusra és hősiesre sikerült alkotás után a nők sírtak, a férfiak meg úgy érezték, hogy azonnal fel kell kenni az ikonikussá vált kék harci festéket és azonnak nekiindulni egy csatába. Valószínűleg ez meg is rekedt a legközelebbi focimeccs, vagy bevásárlásnál történő sorbaállásnál, de William Wallace történetét így mindenki megismerhette (még ha természetesen a hollywoodi túlzásokkal is, de nagyjából történelmileg is megállta a helyét). Az 1296 ide repít vissza minket. Ez volt az az év, amikor Eduárd angol király (Rettentehetetlenből is ismert néven: Nyakigláb Eduárd; 1239. június 18. – 1307. július 7.) John Balliolt (I. János) 1292-es megkoronázása ellenére igényt tartott Skócia felügyeletére. Ezzel szállt szembe William Wallace, akit pár évre rá 1305-ban az angolok elfogtak és kivégeztek. Ezután 1306-ban lépett a trónra Robert Bruce, akinek I. Robert néven végül sikerült kivívnia a Skócia függetlenségét. Noha ez a történet itt nem fejeződik be, de inkább fordítsuk a figyelmünket a töri óra után a zenei irányába, ugyanis a Ruadh ezzel az albummal elég becsületes helyet vívott ki magának a tengernyi hasonló stílusú kiadványok figyelemért folytatott küzdelmében.

Valójában elég közel áll hozzám a folk zene de ezzel együtt az az érzés is, hogy számomra elcsépelt eszközzé vált a pagan/folk metal bandák kezében az, ahogy arcunkba tolják síppal-dobbal nádi-hegedűvel az örökségük, vagy éppenséggel a lemez témája kapcsán bemutatandó zenei tematikát. Ezért sokkal jobban meg tudnak ragadni azok a formációk, akik csak finom kiegészítő eszközként használnak akusztikus hangszereket, mint hangulati elem, vagy éppenséggel egy epikusabb témát kihangsúlyozandó muzikális megoldást. A Ruadh így is tett. Noha nagyon gazdag billentyű témákon keresztül szólalnak meg az akusztikus hangszerek, de ezek nem kérik ki maguknak a vezetést. Csak megtámogatják a gitár társaikat és együtt hullámoznak a black metal futamokkal, mint a Skót-felföld smaragdzöld fűtengere. Ezáltal tagadhatatlanul megkapták a számok a folkos-skótos ízt, de nem veszítettek a szikár karakterükből és nem tolják el a figyelmet a népies mulatozás irányába. A 1296 végig egy hamisíthatatlan pagan black metal lemez lett, mely származási helyét illető sztereotípiáktól mentesen nem bánik szűkmarkúan a heroikus pillanatokkal és dallamos részekkel. Perrett rekedtes vokalizálása (ami engem a Saor fontemberének Andy Marshall-nak a hangjára emlékeztetett) és tiszta baritonja mellett például vendégénekesek szereplésével (Alexandre Ardisson, Anca Gabriela, Katie Wills) hősies kórusok is megjelennek és a King of Scots című dalban. Mi sem természetesebb, hogy a fekete fém részek is ebben a szellemiségben íródtak. Ezek néhol eléggé Bathory, valamint Saor féle zenei behatásra emlékeztettek, de a gazdag billentyű témák és gyakori ritmus és témaváltásokkal kiegészülve viszont az egyedi hatásfok és a katarzis nem marad el.  

Talán lehetett volna egy kicsit jobban játszani az érzelmeinkre. Tényleg szép dallamos muzsika a fekete fém jegyében, de valahogy igazán kiemelkedő magasztosság csúcsaira mégsem sikerült teljesen felrepítenie. A Rise of the North című nótánál éreztem egyedül, hogy szemébe nevetnék bármilyen veszedelemnek – ami az én esetemben talán a legkomolyabb ilyen az lenne, ha mondjuk bérlet nélkül utaznék, de éreztem, hogy eláraszt Wallace szellemisége. Éreztem az elhívást a felföldekre, ahol a zöld mezők összeérnek a napsütés és esőfelhők egymás feletti örök küzdelmét megjelenítő égbolttal.  Ettől függetlenül a lemez nagyon stabilan szerepel. Végig szép kiegyensúlyozott minőséget képvisel és bőven tartalmaz emlékezetes pillanatokat például az olyan epikus szerzemények nyomán, mint a Sack of Berwick.

Az 1296 jött, látott és győzött! A Ruadh egy nagyon kellemes, részletgazdag produkciót tett le az asztalra. Talán a banda diszkográfiájának az egyik legérettebb darabja. Ténylegesen sikerült megragadnia az atmoszférát és méltó módon képviseltetni hazája történelmének egy darabkáját. Az 1296 minden olyan black metal rajongónak ajánlom, aki kedveli a ragyogó melódiákat, epikus hangvételt, és ha netán még rajong a történelmi témájú lemezekért is, akkor ez a lemez egy telitalálat.  Ha nem is a harcmezőkre, de a hétköznapi csatákban kiváló hallgatni való!

Ruadh – 1296 (2023) (1 komment)

  • Winci Winci szerint:

    Jó cikk és érdekes zene. (1) A Braveheart-ról: emlékszem, hogy akkor éppen egy olyan projektben vettem részt, amiben sok éjszakásázba nyúló üzemi túlórában dolgoztam együtt egy UK/GB-hármassal: angol+skót+és londi írrel. Így sok mindenről beszélgettünk. A skót srác ennyit mondott az akkor friss filmről: “Nos, nagyon érdekes, amikor egy ausztrál akcentussal beszélő déli [értsd aussi] színész amerikai (hollywoodi) filmben angolul [ezt külön megnyomta] egy skót szereplőt alakít. Ezzel mindent elmondtam.” Szerencsém volt látni Wallace és a mozgalom emlékeit “élőben”, meg a későbbi, Walter Scott által megidézett korokból maradt és ápolt emlékeket – valóban lenyűgöző. (2) Tényleg érdekes, hogy a hétköznapi hallgatóval, velem – noha nem merülök nyakig ebben a stílusban – nem jöttek szembe a skót bandák. Pedig ismerek többet mindeféle stílusból, és sztem van egy egyfajta különösen hasonló íze a zenéjüknek (ez már szinte szinesztézia) , de legutóbb ilyen sötét zenében magam is a Saor-t ismertem meg, előtte mást tán nem is.

Combichrist, Megaherz Combichrist, Megaherz
szeptember 25.
Vinnie Moore Vinnie Moore
szeptember 26.
Liturgy, Áron Porteleki Liturgy, Áron Porteleki
szeptember 26.
IHE Slam Party IHE Slam Party
szeptember 27.