RüYYn
RüYYn [EP] (2021)

Már több alkalommal megfigyeltem LADLO-s kiadványoknál, hogy szeretik használni az aranyszínű, dombornyomott, vagy bemélyesztett betűtípusokat. Ezek általában baromi gusztusosak és a színnek köszönhetően igényesség, értékesség benyomását képesek kelteni bármilyen lemezt illetően. Így van ez a francia RüYYn esetében is, aminek debütáló EP kiadványán nemcsak a csillogás, de a ridegség és a fagyos tél is tiszteletét teszi. Rutinos fémfalók már sejtik, vagy inkább már tudják, itt valami atmoszférikus black metal anyag kívánja felfedni magát és szándékait a világ előtt és természetesen egy fikarcnyit sem tévednek.

A RüYYn ugyanis majd félórás játékidőben kínálja nekünk a hóeséssel, szélviharral társított, post-black, atmoszférikus black keveréket egyetlen tagjának és üzemeltetőjének hála. Az úriember nem más, mint Romain Paulet, aki voltaképp főszerekesztőnk, Győr Sándor orosz és litván kutatók kitartó, gyakran etikai korlátokat megszegő munkájával megfiatalított és útjára bocsájtott mása. Elég rendesen keresi is helyét a világban, hiszen hosszú évekig az egyetlen lemezt kiadó Erased Memoryval töltötte az idejét, ahol egymaga kívánta megreformálni a melodikus death metal világát, természetesen sikertelenül.

A fagyos világban azonban kétségtelenül jobban érzi magát, mivel a terebélyes dalok egész hangulatosra sikerültek annak ellenére, hogy a frissességtől, újítástól most is rendkívül messze állnak. A római számokkal ellátott dallista pedig egészen pompásan kezdődik: az I. ugyanis sablonos nyitása ellenére bődületesen nagy menetelésbe vált, aminek következtében úgy éreztem, hogy valóban a két szemem közé kapom a fogcsikorgatóan hideg szelet és szikrázó havat, mely szép lassan maga alá temet bármennyire is próbálok kitartóan dacolni az erejével. A hangzás, akárcsak a kiadvány fizikai megjelenése (gyönyörű digipack), igazán magas minőséget képvisel, ami szintén hozzájárul az első, élményszerű benyomáshoz. A II. azonban messze van már ettől, hiába sokkal rövidebb szerzemény. A gonoszságot is csepegtető, erőteljes harmadik tétel ismét helyreállítja a világ rendjét, a IV. pedig afféle átmenetként próbál meggyőzni hol sikeresen, hol sikertelenül. Végül az ….. (tényleg ez a címe) zárja az impozáns sort, mert hát minden jóféle EP végén szükség van 50 másodperc ambientes zúgásra…

Összefoglalva: a kivitelezés, hangzás, külcsín professzionális, a tartalom néhány tetszetős megoldást leszámítva közel átlagosnak tekinthető műfajában. Debütáló EP-nek tökéletes, figyelemfelkeltésnek, várakozási kedvet felfokozónak harmatos. Ha jön a hó, vegyétek elő és meneteljetek vele egyet, akkor talán jobban átérzitek a RüYYn bíztató, de egyelőre inkább korrekt világát. A kiadvány természetesen meghallgatható a projekt bandcamp oldalán.