Sarcasm
Stellar Stream Obscured (2022)

Svéd melodikus elemeket is tartalmazó death metal horda egyenesen a 90-es évek elejéről. Ezek alapján gyorsan ismerős kellene, hogy legyen a Sarkasm zenekar, mégsem az rengeteg ember számára. Ennek oka a csapat azon tulajdonsága, hogy bemutatkozó lemezükre konkrétan 2016-ig kellett várnia a rajongóknak. Ez utóbbiból viszont azért akadt, mert néhány demójuk egész komoly státuszt tudott kialakítani maga körül. 94-ben mégis parkolópályára kerültek és egészen 2015-ig kellett várni arra, hogy tudásukat ténylegesen kihasználhassák. A szünet ráadásul nemcsak erre a projektre, de egyéb közös munkáikra is kiterjedt, így volt idő arra, hogy a nagyvilág elfelejtse őket. A hallgatás megtörése azonban egész combosra sikeredett, azóta pedig szinte már megbízható zenekarrá váltak lemezkiadást tekintve. 2019-ben futottam bele például az Esoteric Tales Of The Unserene című korongjukba, amit a mai napig szívesen hallgatok ízes melodeath dallamai miatt, amihez menet közben egy adag fekete fémet is sikerült társítaniuk. A január 28-án érkező folytatást ennek megfelelően kifejezetten vártam és azonnal rávetettem magam, amikor megjelent a promóciós cuccok között. Nagy elvárást nem támasztottam, így kellemes meglepetésként ért, hogy a Stellar Stream Obscured bőven megugrotta a lécet és az év kezdetének egyik igazi kedvence lehet.

Mindezt azzal érte el a csapat, hogy nagyszerűen elegyíti a múltat a modern ízlésvilággal. A Sarcasm tagságának egy része (Havel Bozarslan énekes, Anders Eriksson gitáros) a régi iskola jeles képviselőjeként teszi oda magát, míg az újrainduláskor csatlakozott fiatalok (Peter Laitinen gitáros, Jonas Söder basszer és Alvaro Svanerö dobos) a technikásabb, keményebb megszólalást garantálják. Ez a helyzet eredményezi azt, hogy hiába a gyökerek, a Sarcasm mégsem dobható oda a manapság is gombamód szaporodó old school death metal kiadványok közé, sokkal inkább mondanám, hogy a régi idők újragondolt, felfrissített formájával van dolgunk.

Hogy ez pontosan mit jelent, arra akkor jövünk rá, amikor a play lenyomása után ránk ront a Through The Crystal Portal. Brutális tempó, kézzel fogható, mégis furcsa morbiditást sugárzó riffek sokasága zúdul a nyakunkba egy elég érdekes vokállal karöltve. A rövid, szúrkálódó témák ugyanúgy ütnek, mint a klasszikusoknál, viszont több helyen összefolynak és dallamfoszlányokat alkotnak. Ugyanez a kettősség uralja a vokált is, ami valahol a hörgés és károgás közt helyezkedik el. Egyszerre pusztít, mégis hordoz magában valamiféle kapaszkodót. A tempóból, gyors váltásokból adódik egyfajta technikásság is, de azért ezzel különösebben nem vádolnám meg a zenekart. Az adrenalinbomba után a valamivel hosszabb We Only Saw The Shadows Of Life sem vesz vissza, csupán néhány egyszerűbb, doomos riffel tördeli meg a zakatolást. Pont ezért meglepő fordulat, hogy egy gyakorlatilag death/doom metalig belassult monolit, az Ancient Visitors viszi tovább a zászlót. A nagyszerű The Spinning Tomb tér vissza a száguldáshoz, valamint ez a dal hivatott lezárni az album első felét. A Stellar Stream Obscured ugyanis laza koncepciót is hordoz magában: egy történethez kapcsolható az első négy tétel, egy másikhoz pedig a folytatsá dalai. A kiadvány második felét nyitó Obsidian Eyes pont ezért olyan ütős, mindtha ismét a lemez elejénj járnánk, a folytatásban érkező dalok pedig szintén fel lettek töltve energiával és a már említett kettősséggel.

Sok, az utóbbi 5-10 évben visszatérő zenekar csak a retró hullám meglovaglása miatt lapozott vissza pár oldalt a metal történelmi füzetében a death metal forrásáig, néhányan viszont szerencsére komolyan vették a visszatérést és nemcsak a régi emlékeket akarták a feleleveníteni, hanem a ma igényéhez, hangzásához is formálták egykori hangjukat. Már csak az ilyen albumok miatt is megéri ez a “reneszánsz”. Bármennyire is kedvelem a lassú zenéket, itt az egyetlen cammogós tétel kicsit megakasztott a zabolátlan zeneáramlás során, de ezen felül nem tudnék rosszat mondani a friss Sarcasm anyagról. Hallgassátok az előzetes dalokat, 28-tól pedig düböröghet a metal a hangszórókból.

Frog Leap
május 29.
Ritual Howls
május 29.