Sentio Ergo Sum

For her frozen hands ’EP (2019)

Nem igazán tudom, hogy hazai viszonylatban ma mennyire is beszélhetünk death/doom metal vonalról. Érdekes, hogy míg a ’90-es évek derekán, illetve annak vége felé zömével hemzsegtek az ilyen stílusú zenekarok, mára már jó, ha öt ilyen hazai csapatot fel tudnék sorolni. Idehaza az új évezred nem túlzottan kedvezett ennek a fajta zenének, ellenben a külföldi érával, ahol ez a fajta bánat metal újra a reneszánszát éli, vagy inkább igazából sosem sem múlt el. Pedig, ahogy mondai szokás: Sírva vigad a magyar. Szerencsére olyan zenekaroknak, mint az Eclipse of the Sun, az Öröm, a Zivatar,  Nagaarum, vagy Astru egyes projektjei, és a szegedi Sentio Ergo Sum továbbra is életben tartják a műfajt, és ha ritkán is, de visszahozzák a hazai zenei éltbe a ’90-es évek melankolikus temetői death/doom hangulatait.

Az Sentio Ergo Sum hivatalosan 2010-óta működik, bár története jóval korábbra nyúlik vissza. A banda ötletgazdája, és a zenekar mai napig életben tartója Mezér János – énekes, akiben 2006-ban fogant meg először a zbanda alapötlete. Első életjelüket 2010 táján megjelent demójukkal adták, amit saját nevükön kiadott EP-jük követett 2012-ben. Ezen három magyar nyelvű daluk képében öntötték ránk gyászos hangulatú zenéjüket. Ezt követte a 2015-ben megjelent Egsegesis Logicae albumuk, amin korábbi kislemezük 3 dala és 3 újabb öngyilkos szerzeményük kapott helyet, a brit gothic/doom fénykorát megidéző (Paradise Lost, korai Anathema, My Dying Bride) temetői eposzi dallamok szellemében. Ez után négy évet kellet várnunk újabb anyagukra, amit most november 8-án For her frozen hands címmel hoztak ki, rajta 2 vadonatúj angol nyelvű nótával, egy Black Sabbath feldolgozásdallal és egyik új daluk magyar nyelvű változatával.

Címadó és egyben az EP-t nyitó daluk már az első hangjától kezdve erőteljesen hozza a bőséges templomi orgonákkal felravatalozott sötét, melankolikus aláfestésű súlyos riffeket. A közel 7 és félperces dal egy gótikus sirató, amiben Mezér János hol gyászos hörgéseivel, hol pedig darkosan előadott monológjaival teremti meg a dal tökéletesen áporodott atmoszféráját, csak úgy, mint az ezt követő szellősebb, de egyben fájdalmasabb dallamokkal megírt This tired solitude dalukban is. A dalban használt angol-magyar nyelvű ének, szövegkörnyezet egy újszerű ízt hoz náluk és mondhatni a műfajban is. Meglehetősen kevés zenekar használja ezt a fajta kifejezés, illetve előadásmódot, de mindenesetre nálam nagyon is betaláló.

A feldolgozásként szereplő Black Sabbath klasszikus “Black Sabbath” egy igazi hátborzongató köntöst kapott. A jól ismert ólomsúlyosok alá szinte hideg verítéket adva kúsznak be az orgonák rideg atmoszférái, amik valami féleképpen a Type O Negatíve hasonszőrű feldolgozását juttatják az eszembe. Mindenesetre remekül formálták saját arculatukra ezt a dalt. Ez EP zárasaként felcsendülő Megfagyott karjaidért a For her frozen hands magyar nyelvű változata, ami költői szövegvilágával épp azt a hatást hozza, mint az eredetije, csak éppenséggel a magyar nyelvezetnek köszönhetően még otthonosabban mozgunk a dallamok rideg magányba zárt lelki békéjében.

A Sentio Ergo Sum EP-jét hallgatva örömmel tölt el az érzés, hogy a hazai funeral melankolikus death/doom hosszú vegetáló csend után igen is él.  És ez az bíztató élet jel tovább erősödik a székesfehérvári Eclipse of the Sun hamarosan érkező új albumával, valamint a szegediek közelgő új nagylemezével is, hiszen ez EP-jük annak egy promo előzeteseként is szolgál.

Sentio Ergo Sum – For her frozen hands ’EP (2019): 2 komment

  • boymester boymester szerint:

    Az Egsegesis szerintem nagyon fasza lemez lett, írtam is róla. Örülök neki, hogy újra hallhatok róluk.
    https://www.femforgacs.hu/kritika-3183-sentio_ergo_sum_egsegesis_logicae_2015/

  • Necron Necron szerint:

    Köszi, nem ismertem őket. Tényleg hozzák a ’90-es évek ezen stílusú bandák színvonalát és zenei hangulatát. Nagyon üdvözlöm annak a zenekari tagnak az ötletét, aki előrukkolt azzal, hogy a dalok alatt hallható legyenek billentyű témák is, mert sokkal izgalmassá teszi a zenét, és ad neki egy jó kis nosztalgikus hangulatot is. Egyébként egy kis hegedű nagyon jól illene a zenébe, és ha egy kicsit több dallamos részt vinnének a dalokba, akkor szinte tökéletes lenne. Így is merően, mint amire számítottam. Talán, itthon is elindult valami zenei fejlődés az underground terén. Reméljük, így van.

augusztus 07.,
augusztus 12.,
augusztus 13.,