Sepulchral Cult
Immurement, Spirits And Graveyard Chants (2021)

Már régóta figyelemmel kisérem a lengyel Putrid Cult kiadó lemezeit, és eddig azt kell hogy mondjam sosem okoztak csalódást. Teljesen őszintén megmondom volt olyan eset, hogy szimpla boritókép alapján, ránézésre szereztem be tőlük albumot (Magyarországon a Fekete Terror kiadó terjeszti ezeket az istenkáromló kiadványokat).És azóta is pörögnek a lejátszómban rendszeresen! Eme “rossz szokásom” ismételten bevált, mikor beszereztem a kéttagú lengyel halálbrigád, a Sepulchral Cult bemutatkozó lemezét!

A frontboritón található, sírból kitörő denevérördögsátán, és a szinte kiolvashatatlan zenekari logo, már azt az old school érzetet kelti,amit én igen kedvelek! Hogy milyen zenét is rejt a CD, azt pontosan nem tudom meghatározni. Ha be kéne lőni a stílust,ez egy kriptaszagú,mocskos,régi szellemben írodott death/black metal album, de kár volna ilyen szűklátóan ítélkezni felette!A néhol megjelenő meglepően laza, szinte rockos riffelések ( Different paths, Rotting például) és doomos,elnyújtott megoldások (Contimantion of the soul, Apparition of a dream) maradandó élményeket és károsodásokat tesznek a hallgatóban!Az albumon hat rövid, és egy hosszú pokoljárás található, a sírgyalázások, rothadás, mizantrópia jegyében. Meglepően jó,odabaszós hangzással,kicsit a régi Morbid Angel/Entombed világához hasonló bömbölős hörgéssel (enyhe viszhanggal).A két zenekar hatása egyértelmű, én nekem hangulatilag még a Celtic Frost, vagy a svéd Morbid zenekar (a néhai Mayhem-es Dead bandája) ugrott be még.

Az album boritóját akár még maga Dead is rajzolhatta volna neki voltak ilyen elborult síri hangulatú firkái, és biztos vagyok benne, ha élne még tetszene neki ez a lemez! Nagyon hiányolom viszont a szolókat. Nem kell feleslegesen mindig virtuózkodni, de az igen is része az old-school death metalnak,ezt hőseink totál kihagyták. Na,mindegy… Egyébként a majdnem fél órás anyag (ezt is rövidnek érzem kicsit) végig zakatol az emberen, üresjáratokat mellőztek, minden a helyén van,telitalálat annak aki nem a modern hagzást, és technikás játékot keresi a death (black) metalban. Kedvenc dalom a lemezről a több mint nyolcperces Apparation of a dream,ami egy mizantróp, rideg atmoszférával átitatott doomosan belassult szerzemény. Átadja a lelkeket a sötétségnek(nagyon jól sikerült belevinni a dobszólót,igazán kellemes meglepetés).

A bookletben sajnos nem találhatóak meg a dalszövegek,csak egy két kis részlet belőlük, illetve a zenekari fotó, természetesen temetőben! A zenekar bandcamp oldalán olvasható, hogy az összes tőlük rendelt CD “Átkozott” Muzsikájuk ismeretében ezt érdemes komolyan venni. Velőtrázó anyag, érdemes velük próbálkozni… és időt hagyni a rothadásnak!

Sepulchral Cult – Immurement, Spirits And Graveyard Chants (2021): 2 komment

 • boymester szerint:

  Ezt a dögvészt már nagyon vártam:) Amikor feldobtad, hogy írsz róla privátban párszor lement…én 9-et is elszórtam volna rá. Jó írás, fasza lemez!

  • kronusz88 szerint:

   Köszi szépen!
   Meg úgy általában,hogy mindig van egy-két kedves szavad az írásaimhoz!
   Remélem ebből a cuccból lesz bakelit verzió (elvileg tervben van),tuti beszerzem!

Frog Leap
május 29.
Ritual Howls
május 29.