Skulldriver

L . D . C . [EP] (2019)

A Skulldriver egy 2005 óta aktív finn groove/thrash bagázs, de a majd’ 15 éves fennállás alatt csupán egy demóra, egy nagylemezre és két EP-re futotta tőlük. Aktuális kiadványuk az L.D.C. című EP, melyre öt évet kellett várni, hisz 2014-ben jelent meg az előző EP-jük, a frappáns ep címmel… Hogy öt év alatt csak egy 4 számos, bő 13 perces korongot sikerült összekalapálniuk az azt hiszem elég beszédes. A legszomorúbb mégis az, hogy ezt a 13 percet is túl soknak érzem. Igen, kitaláltátok, nem jön be a csapat zenéje. Leginkább azért, mert ők lehetnének az adott műfajon belüli tucatzene iskolapéldája. Jó-jó, a thrash/groove metal mozgástere, eszköztára elég korlátozott, de a finnek meg sem próbálták feszegetni a határokat. És szerintem a két ütős kínálta lehetőségeket sem használták ki. A Cirque de la Furie elején még a “szellemvasút” hangjai után hallani valami pluszt a perkás sráctól, de összességében nem ad annyit hozzá az összképhez, mint amit egy Slipknot esetében tapasztalhatunk.

Persze a Skulldriver zenéjének színessége, változatossága, ötletessége sem mérhető az iowai hibbantakéhoz. De még a leggyengébb Sepultura, illetve Soulfly lemezek is köröket vernek az L.D.C. – re. Nemhogy egy emlékezetes dalt, de szinte egy emlékezetes momemtumot, megoldást sem tudok fölidézni a lemezről. Pedig végighallgattam párszor. Ha mégis ki kellene emelnem egy tételt, akkor az feltétlenül a Grinding Teeth lenne. Ott akad egy viszonylag fogós gitármelódia, illetve az énekes is elviselhetőbb, mint a többi szerzeményben. Sőt, a groove vonal mellé itt befigyel a southern feeling is.

Azért senki se várjon Pantera, vagy Exhorder féle minőséget a finnektől!

A lendület, erő, energia megvan azért a dalokban, de más pozitívumról sajnos nem tudok beszámolni. Csakis a stílus megrögzött híveinek figyelmébe tudom őket jó szívvel ajánlani! De érzésem szerint még ők is találnak több tucat, a Skulldriver-nél érdekfeszítőbb groove/thrash zenekart.

Korábban nem pontoztam EP-ket, de a megújult honlap szerkesztőfelületén úgy tűnik nincs arra lehetőség, hogy ne adjak pontot. Pedig szerintem mindenki jobban járt volna egy szöveges értékeléssel, mert abból is lejön, hogy nem tetszik a finn horda zenéje. Nem szívesen osztogatok ilyen alacsony pontszámokat, és nyilván a zenekarnak, kiadónak sem esik jól ilyet látni. Persze az, hogy én így vélekedek az albumról, még nem jelenti azt, hogy másoknak ne jöhetne be a Skulldriver zenéje!

augusztus 16.,
augusztus 26.,