Southern Special
Ne fogadjon senki rám (1994)

A Southern Special, avagy ismertebb nevükön a Sutterek a ’90-es évek elején a magyar AC/DC szerepét töltötte be a hazai rock mezőnyében. A mára már kultikus státusszal bíró zenekar végleges formája számos tagcsere után 1992 decemberében alakult ki: Huszti Béla – ének, Gábor Béla – dob, Barabás Béla – gitár, Száraz ´Laló´ László – basszus, Pálvölgyi ´Csiga´ Gábor – gitár. A korábban Nothing Special név alatt tevékenykedő budapesti csapat zenéjében a fent említett ausztrál zenekar hatásait hozta, ami elsősorban énekesük, Huszti Béci jellegzetes énekstílusának volt köszönhető. Ebből kifolyólag a csapat a nagyszámú Bélákra való tekintettel el is nevezte magát Béci/DC-nek. Történetük merőben eltér a szokványos zenekari sztoriktól. A megszokott demók gyártása helyett ők egy év alatt, 1993-ban négyszer turnézták végig az országot olyan bandák előzenekaraként, mint a Sex Action, a Sing Sing, a Dance és a Tankcsapda. Volt, hogy 29 nap alatt 27 bulit nyomtak le. Ennek az intenzív koncertezésnek köszönhetően szinte egycsapásra országos ismeretségre tettek szert, az Aréna kiadó pedig nyomban lemezszerződést ajánlott nekik. Ennek köszönhetően jelenhetett meg az első lemezük 1994-ben Ne fogadjon senki rám címmel.

A lemezre, vagyis kazettára 10 hamisíthatatlan AC/DC hangulatú Béci/DC nóta került fel egy nem minden napi megoldást alkalmazva. A dalok, amik leginkább egy hétköznapi lúzer átlagos napjairól szólnak… kocsmázás, csajozás, piálás a haverokkal… ezt fiatalon szerintem mindenki átélte, szóval a dalok közötti szünetek átmenet egyté okos megoldású halk swing dallamszőnyeggel oldották meg, ami az elejétől a végéig végig kíséri azokat. A lemezt a címadó dal, a Ne fogadjon senki rám lassú blues alapokra fektetett hard rock, dirty rockos tempói indítják be, ami a rock nagyágyújának jellegzetes cicomáival vannak díszítve. Ezt követi a feszesebb tempójú Nem tőled kapom daluk, vagyis (inkább) főszereplőnk, a hétköznapi laza lúzer dinamikus izzású, koszosan romantikus, de annál őszintébb lerázós balladája, melynek sztorijához szorosan hozzá kapcsolódik a hasonló “TNT” rock & roll feszességgel száguldó Édes figyelj és az abszolút AC/CD alap témákat hozó Néhány pohár a barátaimmal.

Itt hallhatjátok az említett swing összekötőket.

Lúzerünk a haverokkal való nagy sörözés és nagy pofa játszása közben a Nekem jó így kocsma rock n roll söntésében issza magát eszméletre, ami utána jön a pofára esést az ezt követő Megjött a kedvesSajnos más is megjött, így nem volt semmi az ágyban… Bosszantó ez a ciklikus nem szabad” laza iker-gitáros riffeléseiben, amikben egyébként egy kb. 20 másodperces ZZ Top-os kis szólót is kapunk a bandától. Bizony a p.na mindig is nagyúr volt, és ha nincs.. hát baszhatjuk… röviden erről szól a blues rockos Rég nem ígérek. Persze mindent ki lehet heverni, és ugyanott folytatni. És emberünk ezt is teszi a Nem az vagyok akinek gondolsz daluk hard rock vonalú boogiejában. De mi pasik sosem tanulunk semmiből. Ezért aztán befejezésképp bele is vágunk a lassú pengetésű fekete blues alapokra fektetett Rossz dobás (aminek a végén szinte igazi szóló parádét hallhatunk) és az alapszívatás hangait megpengető Levett a nőkő kemény” ausztrál vintage blues rock n roll-jába.

A banda ezt követő, 1996 elején rögzítette második lemezük, a Fogom a fejem dalai már nem az első lemezre jellemző AC/DC hatásokkal szólaltak meg. Dalaik modernebb hangzást kaptak és Huszti Béci is más énekstílusban énekelt. Ez év végén a bandából kivált Barabás Béla gitáros és megjelent Szentpéteri Zsolt a samplereivel, amikkel egy újabb hangzás érkezett a csapat zenéjébe. 1997-es Hat láb mélyen című harmadik lemezük már az akkori trendek iparias, leginkább White Zombie hatásaival szólaltak meg, amivel mondhatni hazánkban az ipari metal alapjait vetették el (későbbiekben az Action is csinált egy erősen ipari metalos albumot Hetedik címmel). A lemez megjelenésével egy időben indult el egy közös, országos Southern SpecialBlack-Out turné, ami után kb. egy év múlva 1998 júniusában feloszlott a banda. Az egykori tagok ezután olyan zenekarokban tűntek fel, mint a FreshFabrik, a Superbutt, vagy a Zero-G. Huszti Béci pedig, mint ahogy annak idején egy kamion platóján átruccant Erdélyből Budapestre, tovább folytatta az útját egészen Spanyolországig, ahol is (ha jól tudom) Malagában él és egy Protocol Monstersre nevű funky pop-rock bandában tevékenykedik.

Angertea, Mudi, Nís
október 22.