Subcortic – a darkos vonal az, ami a dominánsabb a zenénkben

A székesfehérvári Subcortic idén tavasszal adta ki bemutatkozó lemezét. A dark metal csapat tagjai az albumról és a zenekar körüli aktualitásokról nyilatkoztak.

Első lemezes zenekarként kezdjük egy bemutatkozással! Hogyan állt össze a zenekar, kik voltak az alapítók?

Tik-Tak: Kezdetben volt Atesz, akinek az évek alatt összegyűlt annyi ötlete, hogy kijöjjön belőlük egy lemez, és annyi zenekari tapasztalata, hogy megcsinálja a sajátját. Ezután hirdetés útján összetalálkoztak Danival, akivel elkezdték ezeket az ötleteket továbbszőni, aztán egy másik hirdetésen keresztül rájuk találtam én is. Később jött még Máté, szintén hirdetésen keresztül. Közben volt pár gitáros, ők is hirdetéssel találtak ránk. Ez a zenekar már csak ilyen, mint egy multi, minden pozíciót meghirdetünk és önéletrajz kell hozzá.

Atesz: Igen, ez a saját zenekarozás ötlete már rég érlelődött bennem, de végül csak 2016-ban jött el az ideje. Igaz, Danival már 2015 év vége felé tervezgettünk, csak akkor a többiek még nem voltak a láthatáron, a teljes felállás is 2016 nyarán állt csak össze. De még úgyis kellett vagy egy év, mire színpadra merészkedtünk.

Jól tudom, hogy az első hanghordozótok maga a bemutatkozó lemez? Korábban készültek demo felvételek?

Tik-Tak: Igen, ez az első, és igen, voltak demók, de csak a lemezhez. És most is készülnek demók, de azok már a következő anyaghoz.

Haldar: Amolyan házi demókat, vázlatokat szoktunk készíteni számírás közben. Ezek segítségével jobban meg tudjuk mutatni egymásnak az ötleteinket, jobban rá tudunk kívülről is “nézni” az alkotásokra. De ezek szigorúan csak belső használatra készülnek, több verzióban, mivel általában a dalok sokat alakulnak, mire elnyerik a végső formájukat. Persze ez nem igaz. A dalok sosem nyerik el a végső formájukat, csak vannak pontok, amikor a zenész feladja a küzdelmet.

Atesz: A stúdióban mankónak használtuk ezeket a felvételeket. Szóval, rögtön egy teljes lemezzel indítottunk, nem apróztuk el magunkat mindenféle EP-kel. És ez a jövőben is így lesz, legalábbis szeretnénk tartani. Teljes lemezekben gondolkodunk.

Hogyan állt össze a bemutatkozó lemez anyaga? Ki a fő dalszerző a csapatban?

Haldar: Az első lemez teljes hangszeres anyagát Atesz Möster hozta, én pedig az éneket tettem hozzá. Persze az alkotói munka egy komplex folyamat, szóval volt olyan, hogy Atesz hozott ötletet az énekhez és volt olyan is, hogy én vetettem fel változtatásokat az adott dal szerkezetében.

Tik-Tak: De az új anyagon már kicsit jobban megosztottuk a munkát. Van egy-két gitártéma, ami a korábbi gitárosunktól, Zolitól származik. Egy számalap jött tőlem is, amit Atesz subcorticosított. Az ének továbbra is Dani feladata, azonban itt is belekontárkodtam egy nótába, és írtam rá szöveget. Majd kiderül, hogy megmarad-e? Ezen kívül Máté is meg lesz dolgoztatva, mert van néhány szám, ahol virítania kell a basszussal.

Hol zajlottak a felvételek, illetve a keverés? Mennyi időt töltöttetek a stúdióban?

Atesz: A helyzet az, hogy a stúdiózás még 2017-ben volt, csak sikeresen elhúztuk a felvételeket, akárcsak az utómunkát és még megcsúsztunk a kiadással is. A helyszín amúgy Érd, Nortyx stúdió, és Tóth Péter hangmérnök/stúdiófőnök vezényletével folytak a munkálatok. Kb. 2 hétig voltunk a stúdióban, mondjuk, nem egyszerre, mert szakaszokban vettük fel az anyagot. Dobokra elment négy nap, basszus egy nap volt, a gitársávok feljátszása és az énekfelvételek is beleteltek pár napba. Keverés szintén Tóth Péter, Nortyx, a maszter pedig Denevér Stúdió lett.

Miről szólnak a dalszövegek?

Haldar: Remélem, hogy mindenkinek másról. Igyekeztem, úgy megírni a szövegeket, hogy azoknak rétegei legyenek. Legyen általános jelentésük és legyen a történet mögött egy mélyebb réteg is. De hogy ez mennyire sikerült, azt majd eldöntik a kedves hallgatók. Úgy általánosságban azt lehet mondani, hogy filozófiai, vallásos, lelki és társadalom kritikus, témákról van szó.

Hogyan írnátok le a zenekar stílusát, illetve melyik dal lenne az, amit először lejátszanátok egy ismeretlennek az albumról?

Haldar: Egyszer volt Fehérváron egy közös koncertünk a Salvus zenekarral és ők azt írták az esemény leírásába, hogy progresszív dark metalt játszunk. Aztán ez valahogy annyira elterjedt a köztudatban és a szakma is így kezdett el számon tartani bennünket, hogy végül úgy döntöttünk, hogy jól van, akkor beleállunk, mi nem szimplán egy Dark Metal Banda vagyunk, hanem egy Progresszív Dark Metal Banda! Mondjuk úgy, hogy a zenénk nyomokban progresszív metalt is tartalmaz. Szerintem inkább a darkos vonal az, ami a dominánsabb a zenénkben, habár az is igaz, hogy számos helyen térünk el a klasszikus dallamszerkezet építéstől és használunk szokatlan megoldásokat.

Én talán az Operation Ben Ha Adam-ot mutatnám meg. Azért ezt, mert Atesz ennek a dalnak az instrumentális vázlatát mutatta meg nekem először egy fehérvári pub szegletében és ezt meghallgatva döntöttem úgy, hogy érdekelne a közös alkotás. Talán ha engem meggyőzött első hallásra, akkor másokat is megérint majd.

Tik-Tak: Megkaptuk már azt a kifejezést, hogy ez progresszív dark metal. A dark dologgal egyet értek, a progresszív részt nem igazán értem. Én azt szeretem benne, hogy sok a megfogható dallam, ugyanakkor mindez kemény alappal van megtámogatva, és kellően változatos a borúsabb alaphangulat ellenére is. A Stranger Everywhere lenne az, amit én megmutatnék, és meg is szoktam mutatni elsőként.

Atesz: Az biztos, hogy több hatásból táplálkozik a zenekar, ez részben abból is fakad, hogy mind másfajta zenéket hallgatunk, kis átfedéssel, persze, de emellett én sem mondanám prog-nak azt, amit csinálunk. Ez a zenekar inkább a dark metal, metal vonalban tevékenykedik, súlyos, de még dallamos zenét játszunk. És hogy mit mutatnék meg egy ismeretlennek az albumról? Legyen a Wasted Blood And Tears, az egy jól sikerült dal.

Több, mit fél év telt el a lemez megjelenése óta. Milyen visszajelzéseket kaptatok az albumra?

Tik-Tak: Eddig alapvetően pozitívokat, hogy nem egy sablonos 12 és egy tucat zene, és hogy van egyfajta hangulata, ami magával tudja ragadni az embert, ha kellően fogékony rá. Ugyanakkor olyat is mondtak már, hogy néhol kicsit leül a lemez. A következő anyag kicsit talán pörgősebb lesz.

Haldar: Édesanyámnak határozottan tetszett a lemez, meg a Kedvesemnek is, és persze a barátoknak is… de  hát Ők mi mást mondhatnának, mint azt, hogy karaj lett?! Viszont nemrég egy német vlogger, aki metal zenével foglalkozik, és akivel nincs is semmiféle kapcsolatunk, szóval nem tudtuk megkorrumpálni, megemlített bennünket az egyik videójában és kielemezte az albumot. Ő elég pozitívan nyilatkozott az alkotásról és meg kell mondjam, ez igazán jól esett. Persze Anyám dicsérete is sokat nyom a latba, de magunk közt szólva, Ő azért lehet, hogy egy kicsit elfogult velünk kapcsolatban.

Milyen gyakran sikerül koncerteznetek? Hol lehet látni a csapatot a közeljövőben?

Atesz: Harmincvalahány koncertünk volt az elmúlt két évben, ez nem annyira sok, bár nem is ebből élünk.

Haldar: Átlagosan havi egy koncertet szoktunk vállalni, de most márciusig nem terveztünk be semmilyen bulit. Történtek változások a zenekar felállásában, a ritmusgitárosunk, Dwarf (Borzas Zoltán) elhagyta a csapatot és most újra kell, hogy gondoljuk a hangszerelést, továbbá belekezdtünk a második albumunk előkészítésébe is, így a következő hónapokban leginkább ezekre a feladatokra összpontosítunk majd. Ami viszont biztos, hogy nyáron a Rockmaratonon találkozhattok majd velünk is.

Tik-Tak: Így van, a havi egy koncertes átlagot próbáljuk tartani, amennyire lehet, de van, amikor három héten keresztül is játszunk egymás után. Rockmaraton előtt még május 20. Budapest, S8 a következő fixnek tűnő esemény, de biztos lesz még előtte más fellépés is.

Mik a zenekar aktuális tervei?

Haldar: A második album stúdió közeli állapotba hozása és hogy minél több fesztiválon játszhassunk jövőre.

Tik-Tak: Nemrég „bővültünk” 5 főről 4-re, szóval jelenleg azon vagyunk, hogy ismét koncertképessé varázsoljuk a produkciót, emellett elkezdtünk foglalkozni az új lemez anyagával is.

Atesz: De közben az ATD lemezből még kihozzuk, amit lehet. Jó lenne még egy rendes videót is forgatni valamelyik dalra! Mivel a dalszövegek angol nyelvűek, illetve a talán legnagyobb hazai kiadó áll a lemez mögött, adja magát a kérdés, hogy vannak-e külföldi terveitek?

Tik-Tak: Játszottunk már Szlovákiában és Horvátországban is, de jó lenne még meghódítani Németországot, Ausztriát, és más egyéb országokat is.

Haldar: Nos, hát igen. Mi tagadás, vannak terveink. Megfogadtuk, hogy a Japán buliig nem állunk meg. Utána már akár fel is oszolhat a banda, de addig még ki kell tartani. Persze ez kockázatos, mert mi van, ha már jövőre kijutunk Japánba? Akkor ugye hirtelen minden álmunkat elérjük és ott lesz a nagy kérdés, hogy hogyan tovább? 

A 90-es években több progresszív metal zenekar is működött Székesfehérváron. Mit tudtok az egykori Unicum States, Jericho, Nemesis tagokról? A Nemesis veletek együtt idén fellépett ugyan a FEZEN fesztiválon, de az utóbbi tíz évben nem nagyon lehetett hallani a csapatról. Léteznek még?

Atesz: Hm… fogalmam sincs.  A Subcortic legénység egyik fele a kilencvenes években született, a másik fele meg máshol lakott akkoriban. Ami engem illet, nem ismerem személyesen őket.

Tik-Tak: Mivel én a 90-es években születtem, így nem igazán hallottam róluk, de most, hogy említetted őket, kicsit utánanézek, hogy mit is alkottak az elődeink.

Mi a véleményetek a jelenlegi hazai progresszív metal színtérről? A 15-20 éve indult zenekarok többsége (pl. Stonehenge, Da Capo, Wendigo) már feloszlott, illetve takaréklángon üzemel (pl. Perfect Symmetry, Age of Nemesis). Sőt, a közelmúltban a Miserium is bejelentette a feloszlását. Kik azok a fiatal csapatok, akikre érdemes odafigyelni?

Haldar: Nekem volt szerencsém látni, hallani a Stonhenge, Wendigo, Miserium zenekarokat élőben is és óriási veszteség, ha ezek a zenekarok nem élednek újjá valamilyen formában a jövőben. Persze az is egy csoda és öröm, hogy léteztek.  Állítom, ha ezek a bandák nem a hazai körülmények között jönnek létre, akkor meghódították volna a világot. Azért ezeket a zenekarokat említem a felsoroltak közül, mert az ő munkásságukat ismerem jobban. De tisztelet a többi említett zenekarnak is.

Kikre érdemes odafigyelni? Természetesen minden csapatra oda kell figyelni! Progresszív színtéren Bátky Zoli csapata tér vissza, az At Night I Fly. Az első EP-jük és koncertjeik keményen odapörköltek, szerintem ez most sem lesz másképp. Az első EP-jük (September Kills) hangzása amúgy számomra az egyik etalon és gyakran szoktam is vele példálózni a zenekari megbeszéléseken, hogy a következő albumon mi is erre a minőségre törekedjünk majd.

Ha lehet ajánlani csapatot, akikre érdemes még odafigyelni, akkor részemről a Summer Freeze nevű alternatív rock bandát ajánlanám a megtisztelő figyelmetekbe. Van fent TeCsőn egy koncertfilmjük: “Víz alatt levegőzni” a címe. Nézzétek meg. Csodálatos, amit azok a srácok tudnak. A szívükből tolják. Igazi példaképek számomra.

Tik-Tak: Egyik volt zenésztársammal beszélgettük, hogy talán most vagyunk abban a korban, amikor a nagy öregek lassan (nagyon lassan) leteszik a lantot, és megmutathatják magukat a hozzánk hasonló feltörekvő zenekarok. Ugyanakkor a közönség sokkal jobban el van aprózódva, mint régen volt, ami viszont nehezítő tényező. Akikkel eddig játszottunk, azok közül az alábbi csapatokat említeném meg: Esperfall, Eviternity, Flout. Izgalmas, modern alapokra épülő metalt tolnak a srácok, egyre profibb műsorral.

Van esetleg még valami, amit szeretnétek még megemlíteni?

Haldar: Szeretnénk megköszönni mindenki támogatását. Minden jó szót, odafigyelést és törődést.

Tik-Tak: Vegyétek a lemezt, gyertek koncertre, és szeressetek minket!

Atesz: Köszönjük az interjút!

Az interjút készítette: Andris

szeptember 26.,
október 02.,
október 03.,
október 16.,