Terrordome

Straight Outta Smogtown (2021)

A lengyel huligánok első albumáról pár hónapja emlékeztem meg a tavalyi újrakiadás apropóján, február elején pedig befutott a harmadik sorlemez is. A Straight Outta Smogtown borítóját megpillantva elégedetten dőltem hátra, hogy a krakkói négyes továbbra is jó nyomon jár, a fronton minden és mindenki szerepel, ami és aki egy jófajta crossover thrash albumhoz szükségeltetik. Van itt zombi, aktatáskás öltönyös alak, gázmaszkok, egy Magnum, illetve a helyszín megválasztása is ideális, a laboratóriumi épületbelsővel. A lemez hossza kicsit megijesztett, a maga negyven percével maratoni terjedelműnek tűnt a korong a hasonszőrű pályatársak alkotásai, illetve a korábbi Terrordome két sorlemez tükrében.

A főnök Uappa és társai azonban gondoskodnak róla, hogy ne fulladjon unalomba a muzsika. Az intro után máris reaktort robbantanak a klipesített Possessed by Blyat-tal. A szövegében a csernobili katasztrófát megidéző nóta a Terrordome velejét adja. Lendületes tempó, gyorsan eltekert riffek, Tom Arayát megidéző énekhanggal és vijjogó szólókkal felvértezve. Természetesen a gyors nóták vannak többségben, de ezt el is várjuk a bandától. A hármas sorszámú Worried Again csordavokáljaiban három lengyel kolléga is tiszteletét teszi. A portugál szövegekkel felturbózott Desordem e Regresso című tételben pedig két brazil thrasher hallatja a hangját. A legnagyobb ász pedig a Demolition-ben vendégszerepel. Az egykori és jelenlegi Sodom gitáros, az Assassin és a Kreator soraiban is feltűnt Frank Blackfire ebben a dalban ereszt el egy szólót.

A Straight Outta Smogtown azonban a vendégek közreműködése nélkül, a saját jogán is egy kiváló retro thrash korong. Még tizenöt-húsz éve a fiatal bandák tagjai a szülők bakelitjei közül túrták elő a korai DeppPurple, Black Sabbath és Led Zeppelin LP-ket, a mai ifjak valószínűleg már a fater egykori kazettái között keresgélnek. A Straight Outta Smogtown természetesen három évtizeddel ezelőtt is megjelenhetett volna, legfeljebb a mai igényeknek megfelelő, de nem túlcsiszolt hangzás az, ami alapján kilógnának a régi alakulatok sorából.

Szóval a lengyel csapat nem törekszik a thrash vonal megreformálására, mind a külsőségek, mind a belbecs tekintetében ragaszkodnak a jó bevált alapokhoz, a lendület és az agresszió pedig elviszik a hátukon a produkciót. A Straight Outta Smogtown az idén az első olyan hagyományőrző thrash korong, amire felkaptam a fejemet, a negyven perces menetidő ellenére hallgattatja magát, és a tizedik szám környékén sem fullad unalomba.

(Andris)

április 03.,
május 04.,
május 05.,