Trygla
The Ritual

(Extre metal music • 2023)
Necron
2023. március 25.
1
Pontszám
9

Lukács Evangéliumában Jézus mondta: „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön…” éppen ezért vetem bele magamat a sötét, mocskos és kegyetlen zenék hullámai közé, hogy a mélyből felkutassak és előhozzak nektek egy újabb igazgyöngyöt bemutatóba. Csakhogy nektek ne kelljen ezt megtenni és ezen homályos mélységeket megélni. No, mielőtt szánakoznátok a zene oltárán tett áldozathozatalomon, nagyon is élvezem ezt a tevékenykedést. Így most az atmoszferikus black metal játszó Tryglav új lemezét, The Ritual-t, hoztam fel nektek a fekete az underground muzsikák Marianna-árkából.   

A projekt elég érdekes háttértörténettél rendelkezik. A banda mögött álló agytröszt, Boris Behara, a 1991-ig a horvátországi Split városában élt egészen a háborúig. Behara apja harcolt a háborúban, miközben ő, bátyja és édesanyja menekülttáborba kényszerült. Több hónapos ott-tartózkodásuk után végül Olaszországban kaptak menedéket.  Jelenleg a muzsikus Arezzo városában él. Mindemellett a projekt nevét a szlovén Triglav hegységről kapta (ami egyébként egy szláv istenség neve is) annyi módosítással, hogy a menőbb hangzás végett a banda nevét „Y”-ra cserélte. Egyszemélyes formáció révén a koncertek során egy névtelenségbe burkolódzó, nemes egyszerűséggel „Plague doctors-nak” nevezett zenészekkel egészül ki. A Tryglav első nagylemeze a Night of Whispering Souls 2019-ben jelent meg az Extreme Metal Music gondozásában. A The Ritual címre keresztelt második korong idén februárban jött ki, szintén az említett kiadó berkein belül.  Behara így nyilatkozott az új lemeze kapcsán: „Három év, egy világjárvány és két nyitott szívműtét után büszke vagyok arra, hogy ez az album, amelyen keményen dolgoztam, végre napvilágot lát! Ezúttal valami többre vágytam, mint pusztán egyedi horror sztorikra, ezért dolgoztam olyan keményen, hogy kiadjak egy eredeti koncepciós történetet a Plague Doctors alapján, amely a kezdetek óta a banda védjegye. Ez az album annyi nehézségen ment át, de végül, három hosszú év után megérkezett! Remélem, a rajongók annyira élvezni fogják, mint ahogy én készítettem!”

A The Ritual koncepciója a 17. századba helyezi a történetet: „Egy sötét, viharos éjszakán egy haldokló ember leheli ki a lelkét. A szülei semmit sem tehettek, hogy megmentsék az életét. Pestisdoktort hívtak. Közülük négyen megjelentek, és magukkal vitték a holttestet. A család tudta, hogy soha többé nem látják. Azt viszont nem sejthették, hogy vissza fog jönni, elképzelhetetlen módon…” Mi viszont biztosak lehetünk abban, hogy rémtörténetek és a black metal legszebb szerelemgyereke fog megjelenni számunka.  Annak ellenére, hogy a lemez borítója és címe nem utal túlzottan egyedi dologra, a muzsika maga letaglózóan dallamos, érzelmes és acsarkodó agresszív fekete fém remeket tartogat számunkra.

Főként a black metal berkeiben ma már egyáltalán nem meglepő, hogy a formáció mögött egyetlen zenész húzódjon meg. Viszont ettől függetlenül engem mindig lenyűgöz, ha egy muzsikus egymaga szólaltatja meg az összes általa felvonultatott hangszert. Behara annyira profin és áramló módon kezeli a sajátjait, hogy elsőnek nem is hittem, hogy egymaga hozta létre ezt az anyagot. Mindemellett végig megtartja a dallamosságát és a kíméletlen lendületét mind a hét darab egyszavas címmel ellátott szerzeményen keresztül. Nem a zenei technikázás és furfangos, nyakatekert megoldások színpada a The Ritual, hanem az a fajta muzsika, mely egyfajta sebes fekete vízű patakként áramoltatja a vénáinkba a melódiákat. Teljesen átjár, kitölt és nektárként csillapítja az epikus black metal iránti vad szenvedélyünket. Ha valaki tuja, hogy mi a nehéz helyzet, akkor az Boris Behara. Ennek ellenére a szerzemények ragyogó és pozitív töltetű melódiákkal bírnak. Ezek a süvítő fergeteg dinamikáját megjelenítő témák legfeljebb csak a középtempóig hajlandóak elcsitulni, amiket gyakori témaváltásokkal és kiállásokkal tesz még izgalmasabbá. A fekete fém kitekinthet egy kis heavy-rock és trash irányba is, de ezek elég szégyenlősen mutatkoznak meg. Nem vonják el komolyabb módon a black metaltól a szerepet.  Az ének tekintetében Behara a magasabb és mélyebb tartományok között variálja érces, dögös károgását, ami ettől igen változatosnak hat. Hangja meglovagolja a zenét és együtt mozog azzal, mint egy plusz hangszer. Ezen felül remekül kiemeli vele a zenében a refréneket is. Úgy látszik, hogy az úr vérét teljes mértékben átjárja saját alkotása. El is kell ismerni, hogy jeles művésze a műfajnak. 

Annak ellenére, hogy sem a borító sem az albumcím nem fogott meg, mégis belehallgattam a The Ritualba és nagyon jól tettem, mert a koronggal egy igazán kitűnő anyagot sikerült megismernem. Tényleg a legváratlanabb módon akad bele az ember egy-egy kincsbe.  Ezért érdemes mindennek adni egy belehallgatásnyi esélyt. Noha teljesen ismeretlen volt a számomra a Tryglav alkotói tevékenysége, de ezután a lemez után biztosan követni fogom Boris Behara munkásságát. A felvétel egyébként egész jól szól. Nem jellemző rá a kezdeti szárnypróbálgatások kétes minősége. A koncepció tekintetében a lemez „horror” tematikája nekem annyira nem jött át. Sokkal inkább jelentek meg zordon, fagyos tájak, várak, romok a lelki szemeim előtt, mint maszkos pestis doktorok. De tagadhatatlan, hogy ötletes dolog ezzel a témával albumot írni. A nem túl fantáziadús borító és albumcím miatt nem adom meg a maximum pontszámot, de ettől eltekintve a műfaj berkein belül egy igazén szuper kiadvány. Talán elfért volna rajta még egy – két nóta, mert a maga harminckét percével egy kicsit rövidnek éreztem. Vegyétek, hallgassátok, élvezzétek a The Ritualt! Hagyjátok, hogy átjárja a tagjaitokat ez a fekete esszencia! Higgyétek el, hogy nem fogjátok megbánni! Brlackbraid, Cân Bardd, Perennial Isolation rajongók számára kiemelten ajánlott!

Tryglav – The Ritual (2023) (1 komment)

  • Miwako Miwako szerint:

    Nekem nagyon bejött az album,az előzőt is csak ajánlani tudom😉
    Annyit megemlítenék,hogy egyébként nem Boris énekel egyik albumon sem, külön énekest kért fel most is. A The Ritual albumon Callum Wright énekel ^^

Palaye Royale Palaye Royale
május 29.
Sting Sting
május 30.
Summer Time Tour 2024 Summer Time Tour 2024
június 01.