V.E.I.N.
Blood Oaths (2022)

Kacskaringós és viszontagságokkal teli út van a Massachusetts állambeli V.E.I.N. mögött. Még az ezredforduló után egy kicsivel alakult meg Death Fiend elátkozott szörnyetege, de sokáig nem hallatott magáról ez az entitás. 2013-ban egy demo végre megtörte a csendet és több mint ígéretesnek tűnt az általa megtestesített, halálvággyal teljes rémálom. Mégis elvetélni látszott, elkárhoztatott méhéből nem sikerült egy teljes értékű albumot a világra elleni. Death Fiend azonban nem adta fel azon küldetését, hogy megismertesse az arra érdemeseket elborult elméjének végeredményével. A vokált és a lead gitárt ő vállalta, és szerencséjére talált maga mellé társakat, romlott küldetése formát ölteni látszott. A Blood Oaths ezen alvadt gennyel átitatott évtized manifesztációja, minden gyötrelem, kín és erőszak háttérzenéje. Ezt így rendelte a sors, a V.E.I.N. albuma a mostani idők krónikása, a halál lantosa.

Death Fiend magánhadserege a következő tagokat vonultatja fel: Hellvomit (ritmusgitár), Cathach (basszus, háttérvokál) és végül de nem utolsó sorban Ratt (dob). Utóbbi tag a keverőpult mögött is dolgozott a Blood Oaths hangzásán, és azt kell mondjam remek munkát végzett. A magánéletében már kevésbé végzett jó munkát, ugyanis a felvételek alatt bilincs került a kezére kábítószerfogyasztás és terjesztés okán. Mindezzel tovább hátráltatva a munkát, de végül nagy nehezen össze tudták ollózni a dobrészeket, valamint Death Fiend-nek is le kellett ütnie pár hangot. Az utóbbi pár napban szinte csak a Blood Oaths pörgött nálam és egyáltalán nem befolyásolta ez a közjáték a végeredményt.

A Total Vascular Collapse egy felvezetéssel kezdődik, mégpedig egy halállal kapcsolatos beszédet hallgathatunk meg. Miszerint az agyunk nem tudja igazán felfogni a halál mögötti horribilis valóságot, miszerint mi már semmilyen formában nem fogunk létezni. Nem lesznek gondolataink, érzéseink, érzékelni sem fogunk semmit, mer nem lesz mit érzékelnünk. Feketeséget sem fogunk magunk előtt látni, ugyanis nem lesz mit látnunk és nem is lesz mivel látnunk a végtelen ürességet. A mizantrópia, halálimádat és a romlottság kiáltványa ez a lemeze, ami olyannyira jellemzi a V.E.I.N. megsemmisítő táborát. A korai VON, Nuclearhammer, Sect Pig, Swine, Havohej rajongóinak ajánlják elsősorban a V.E.I.N. albumát. Evvel szinte mindent elmondtam a hangzásról, különösen az első bandát kell fő inspirációnak tekinteni. Primitív, dübörgő és bestiális sötétséggel tarkított témák uralják az egész lemezt. Nincsen riff parádé, a hipnózishoz közeli állapotot szeretnének elérni a hosszan játszott, feszültséget árasztó témákkal. Ez egy rendkívül nehéz feladat, ami nagyon kevés bandának sikerül és bizony ez a társaság azon kevesek közé tartozik. Olyan minőségben, akkora vehemenciával tálalják a death metal ezt az elfajzott verzióját, amire kevesek képesek. Persze ez közel sem sima halálfém, erre a fémre rátelepedett a mindent átható korom, a black metal legalább ugyanolyan fontos összetevője a lemezen található fertőnek. A vokál leginkább egy visszhanggal megküldött rekedtes prédikálásként jellemezhető. Mintha egy démon által megszállt pap hirdetné borzalmakkal teli tanait, megszállottsággal vöröslő szemei az egyetlenek, amelyek bevilágítják éj fekete katedrálisát. Hallgatósága pedig térden állva szorongat egy tőrt a kezei között, amit a prédikáció végén egyre hevesebben dobogó szívükbe mernek. Atyájuk pedig megelégedettséggel szemléli, ahogy átvezette nyáját a halál birodalmába.

Ennél azonban jóval színesebb a lemez, különféle mizantróp, az elmúlás nagyszerűségét hirdető üzenetekkel teli dalok sorakoznak egymás mellett. Kiáltások, tradicionális fekete fémre jellemző rekedtes köpködések és a delírium határán lévő parázna vokálok tarkítják a lemezt. A csapat végig a gázpedálon tartja a lábát, blast beatek, tremolo picking és igazán fasza szólók adnak extra textúrát a számoknak. A V.E.I.N. egy olyan stílusban alkotott nagyot, amiben még ki lehet tűnni, ugyanis nagyon kevesen űzik ezt. Mivel pont megtalálták az egyensúlyt a zsánerek között, semmi sem kerekedik felül a másikon, tökéletes a szimbiózis. A war metal ugyan közel van ezen kombináció jellemzőihez, azonban mégsem tudom ezt a stílusmeghatározást rájuk aggatni. Sokkal színesebb, változatosabb album a Blood Oaths, mint egy sima war zúzda. Mindig figyelnek arra, hogy a tempó sose váljon monotonná, továbbá a gitártémák is hiába tartanak percekig, mindig adnak mögé egy plusz hangulati elemet, egy törést, amivel folyton képesek megújulni a dalok. Az L.S.D. volt az első szám, ahol dörzsöltem a tenyeremet, hogy végre…ők is tudnak hibázni. Egy mélyre torzított hang a háttérzaj mellet súgja fülünkbe üzeneteit, ennyi és egy bambi.

Nyilván a pszichedelia sem áll távol a V.E.I.N.-től, elég csak a dobosuk esetét felhozni. Mégse akasztotta meg a lemez lendületét, természetes lefolyását ez a bejátszás, teljesen beleillet a képbe ez a tétel is. Ráadásul az utána következő Sangre Libertad úgy leszakítja a fejünket, hogy azt még a szomszéd faluban sem fogjuk megtalálni. Mindezt megfejeli a totálisan elvont Warlocks Witches and Demons, ami az őrület és a fülbemászóság határai között egyensúlyoz. Egy őrült szertartáson éreztem magamat, ahol egy maréknyi pengét egészben lenyelt démon kántálja a dal címét a fülembe. Ez a trió a kísérletezősebb oldalát mutatja meg a V.E.I.N.-nek, amivel ingoványos talajra léptek, és már megint győzelemmel térhettek vissza az alvilágba. Ha a dalok nem ilyen sorrendben követnék egymást, akkor közel sem lennének ilyen hatásosak. Feltűnt amúgy, hogy ez egy állati jó lemez? Mert nekem nagyon is.

Vérrel, kárhozattal, halállal és embergyűlölettel kövezték ki azt az utat, amit a V.E.I.N. építeni szeretne. Egy kiszámíthatatlan gyilkológépet engedtek szabadjára, amit már nem lehet megállítani. Dinamikus és lebilincselő lemez lett a Blood Oaths, ami minden extrém metal rajongónak örömet okozhat. Hatalmas erénye az, hogy egy olyan mértani pontossággal belőtt koktélt kevertek, ami nincs túljátszva. Nem merül el a 12 egy tucat death, black lemezek között, hanem ezeknek a kombinációjából alkot valami igazán frisset. Év végi listán tuti, hogy ott lesz nálam a Blood Oaths, csak még azt nem tudom, hogy hol, de majd ez is kiderül. Október 14-én érkezik lélekromboló kiáltványuk. Buy or die!

Explosions Tour
szeptember 30.
VR Sex
szeptember 30.