Változik a Hangpróba

Kedves Olvasók!

Elérkezett az idő, hogy változtassunk a Hangpróbán. Ennek első jele az lesz, hogy a mostani kör lezárása – ami a megszokottól eltérően kedden lesz – után nem fogjuk azonnal elindítani az újat. A változtatást az is indokolja, hogy ezzel a lépéssel

szeretnénk visszatérni ahhoz az időhöz, amikor a Hangpróba valódi célja még tudott érvényesülni

és a résztvevők új zenék megismerésének forrását látták benne és objektívan, a zenét pontozták függetlenül attól, hogy az adott stílus/zenekar mennyire volt a kedvencük. Ez az utóbbi időben sajnos nem igazán tudott megvalósulni, ami mindkét oldalon elégedetlenséget szült.

Annak érdekében, hogy a Fémforgács deklaráltan az undergroundot bemutató és támogató jellege még inkább hangsúlyt kapjon ezentúl csak egy meghatározott gárda fog tudni ajánlani és pontozni. Ebbe a körbe a szerkesztőség tagjai kerülnek és néhányan, akikre számítunk. Ők már megkapták a meghívójukat. A tervek szerint minden körbe meg fogunk hívni egy-két zenészt is, hogy ezzel is színesítsük a pontozógárdát.

A változás része lesz, hogy ezentúl minden kör a hónap első napján indul, hét nap lesz az ajánlási időszak, majd az adott hónap utolsó napjáig lehet pontozni. Ezen kívül tizenháromra emelkedik a pontozandó lemezek száma.

Remélem azok is fognak találni érdekes zenéket, akik nem kerültek be a pontozók közé!

Megértéseteket köszönöm! Győr Sanyi

Változik a Hangpróba (19 komment)

 • Szpeter Szpeter szerint:

  A Zajpróbát én is adom! 🙂

  Én személy szerint örülök a változásnak. Sosem titkoltam, hogy anno nem pártoltam a nyílttá tételt. Azt elismerem, hogy voltak jobb (az én ízlésemnek) “csapatok” a nyílt érában, és van/volt pár olyan ismeretség (pl.:Pistike66) ami a nyílt HP-nak köszönhető. Nélkülük ma kevesebb lennék. Mindezek mellett – bár évek óta nem vagyok már szerkesztő – úgy gondolom, hogy ha van az oldalnak üzenete (szerintem van), ha van az oldalnak bármilyen küldetéstudata az extrém / underground zenék tekintetében (szerintem van) akkor azt a zárt, moderált, célirányos HP jobban tudja szolgálni. Illetve így a ZP-nek (HP helyett :)) ismét lehet üzenete, ami az oldal szellemiségének egy reprezentatív felületévé válik. Nem feledve az ezzel járó nagyobb felelősséget sem!
  -p-

  • \m/BB\m/ \m/BB\m/ szerint:

   Annak idején muszáj volt nyílttá tenni a HP-t, mert egyszerűen elfogyott a pontozói törzsgárda. Ha csak 4-5 ember pontoz, az eléggé értelmetlenné teszi az egészet.
   Remélem most ezzel a lépéssel nem ismétlődik meg majd valami hasonló!
   Ez a 20 körüli pontozó elég ideálisnak tűnt, legalábbis mennyiségileg, ami eddig volt.
   Amúgy nagyon eltűntél mostanában, remélem most visszatérsz majd te is!

  • Szpeter Szpeter szerint:

   Igen, tudom miért tettük nyílttá és el is fogadtam anno ezt a lépést. 🙂 Hogy ez fog-e működni, idővel eldől. Én bízom benne.

   Igen, megpróbálok visszatértni (vagy inkább picit újra aktívabb lenni). Most nagyon sok munka szakadt a nyakamba, építkezünk, meg a család is iszonyat sok energiát igényel, így felületesen csak úgy “beböfögni” pontokat, kommenteket nem szerettem volna HP-ra. Kicsit telítődtem is. De ez a havi formátum simán vállalható, úgyhogy fogok pontozni. 🙂

  • boymester boymester szerint:

   Jóval több idő áll az ajánlásra, pontozásra pont azért, hogy elkerüljük a felületességet. Ez alapvető cél. Én bízom sok “klasszikus” pontozó visszatérésében és abban, hogy a szerkesztő kollégák is jóval aktívabban kiveszik a részüket a dologból. A lehetőség adott, csak élni kell vele.

  • \m/BB\m/ \m/BB\m/ szerint:

   Érdekes kérdés még ez az “underground” téma is. Mostanában az új Obituary lemezt nem tudom kitessékelni a lejátszómból.
   Az átlag magyar szemében ezzel máris egy elmebeteg állatnak minősülnék, itt meg egy “divatembernek”, haha.
   Persze sok alig ismert zenét is hallgatok, szóval majd azokból válogatok.

  • Győr Sándor Győr Sándor szerint:

   Azért az Obituary szerintem simán ug még itt is. 🙂

  • Szpeter Szpeter szerint:

   Ez az “underground” valóban egy homályos történet. Mihez képest az, ugye? Talán kicsit valóban elveszett az a megközelítés az utóbbi időben, hogy a metalban underground. És itt lehet szó akár egy tradícionális heavy/doom lemezről is, ami sem nem csúnya, sem nem üt szét blasztokkal, sem nem zajos. Ezt inkább én is érzem inkább… Pl. egy Candlemass metal szaklap és szubkultúra mércéje szerint nem underground… De mondom ezek csak érzések, és a személyes véleményem. Talán ott a gond ízléseket tiszteletben tartva, ha mondjuk egy Sabaton lemezt “kell” pontozni a ‘forgácson. Anno befért pl. egy Rajna. Ami bőven nem metal. De valahogy éreztük, hogy oké, underground, érdekesség, a rétegek rétegeit kutatóknak egy érdekes ajánlás… Szóval a fene tudja, csak locsogok itt ahelyett, hogy dolgoznék… :)))) De hátha értitek, mit akarok mondani, vagy érzitek. 😀

  • \m/BB\m/ \m/BB\m/ szerint:

   Én teljesen értem, mivezt azt a Rajna lemezt én ajánlottam. 😀
   https://www.femforgacs.hu/hangproba-117/
   Az első kalapos, bajúszos úriember én vagyok, a másik meg te! 😀

  • \m/BB\m/ \m/BB\m/ szerint:

   Sanyi!

   Én örülök, hogy így vélekedsz, de szerintem most boymester vérnyomása felszökött vagy 200-ra! 😀

  • \m/BB\m/ \m/BB\m/ szerint:

   Kicsit elidőztem még azon a 117-es HP-n.
   Milyen jó volt látni, hogy régi barátainknak is mennyire tetszett az a Rajna lemez. (Pistike és Viri)
   Itt lenne a helyük a HP-n ma is, a fene egye meg! :'(

  • mike666 mike666 szerint:

   Az Obituary nálam is naponta fut, szuper lett. Szerintem is simán beajánlható. Kérdés persze, hogy érdemes-e, hiszen amúgy mindenki ismeri a bandát, tudja, hogy van új lemez, stb. De persze lehet, hogy valaki meg ezzel ismerné meg, nyilván nem a 40-es korosztályra gondolva.

  • \m/BB\m/ \m/BB\m/ szerint:

   mike, az utolsó mondatodat szinte minden lemezre el lehetne mondani! 😀
   Éppen tegnap nézegettem Obituary videókat, hihetetlen mennyire jó arcok!
   Donald Tardy pl. minden nap eteti, itatja a környék kóbor macskát, amikor otthon van. 😀
   Trevor is hatalmas figura, ezen pl. sírva nevettem én is. 😀

  • boymester boymester szerint:

   Mi az az Obituary??? Nem hallottam még róla. HP-ra vele…Ja már beugrott, valamikor a 90-es évek elején kiadtak egy-két jó lemezt és mostanság kezdenek felébredni… 🙂

  • Crissz93 Crissz93 szerint:

   Kicsit megihletett a dolog, szóval rákérdeztem egyik kollégánál mit szól az új Obituary-hez. Most azt hiszi, hogy új OBI-t fognak építeni a városban, csak mondat végén enyhe sztrókot kaptam.

 • Husky Husky szerint:

  Véleményem: Az írásban szó van két oldalról. Gondolom úgy oldottátok meg a dolgot, hogy az egyik oldalt kinyírtátok, mert én sem kaptam meghívót! Én, aki itt pontoz és ajánl már hosszú évek óta nem kaptam meghívót. Szégyelljétek magatokat! A változások valódi oka itt nem az, ami le van írva, abból csak annyi igaz, hogy többé-kevésbé kirajzolódik két pontozó csoport. Az egyik csoport zajpróbát akar, a másik pedig hangpróbát, hallgatható és minőségi metal lemezekkel. Gondolom a zajpróbás csoportból mindenki kapott meghívót. Hát akkor majd most jöhet az oly hőn áhított zajpróba. Erdős Péter elégedett lenne veletek…Na akkor zajpróbára fel, én jobb is ha kimaradok ebből a HP-ra váró borzalomból. Aki a hangpróbás csopiból mégis kapott meghívót, gondolom King igen annak/azoknak pedig kitartást és jó idegrendszert kívánok mert kelleni fog. Bár én hagynám az egészet a francba.

  • Győr Sándor Győr Sándor szerint:

   Üdv Husky! Köszönjük a véleményed! Nagyon jól látod.
   Kénytelenek voltunk ezt meglépni, mivel a finom és kevésbé finom utalások, kérések nem használtak. Én simán meg is szüntetném az egész Hangpróbát, mert az utóbbi években folyamatos volt a probléma, sok-sok trollkodással. Ezzel a lépéssel visszatérünk ahhoz, hogy a Fémforgács vállaltan underground színtérre koncentrálhasson a HP berkein belül is – nevezhetjük zajpróbának akár.
   Az, hogy ki mennyi ideje pontoz nem volt szempont a meghívóknál.
   Ez a mondatodban pedig – “Na akkor zajpróbára fel, én jobb is ha kimaradok ebből a HP-ra váró borzalomból.” – ott az ok, hogy miért nem hívtunk.
   Egyébként pedig a lehetőség adott, csinálj olyan oldalt, ami neked tetszik.

   Még annyit, hogy én a magam részéről vállalom, hogy a Fémforgácsot elsősorban a saját szórakoztatásom miatt csinálom és az a bónusz, ha a – mostanában ugyan ritka – írásaimmal segíthetek azon zenekaroknak és potenciális rajongóknak egymásra találásában. Sokszor és sok fórumon elmondtuk, hogy nem akarjuk, hogy nálunk is ugyanazok a zenekarok szerepeljenek, akiket minden más – általam egyébként nagyon tisztelt – webzine-eknél is megtaláltok.
   A többiek nevében nem nyilatkozom, de nem hiszem, hogy távol állok az igazságtól, ha azt mondom, náluk sem elsődleges az, hogy az olvasók igényeit szolgáljuk ki. A Hangpróbával pedig pláne nem.

  • mike666 mike666 szerint:

   Amúgy szerintem a zajpróba menő név lenne…

  • Győr Sándor Győr Sándor szerint:

   Majd átnevezzük. 🙂

 • ZolixiusRex ZolixiusRex szerint:

  Köszönjük. Ez izgalmasan hangzik. 🙂

IMRE FIA IMRE X SOLKYM IMRE FIA IMRE X SOLKYM
március 24.
Riverside Metal Fest Riverside Metal Fest
március 24.
Nervy Nervy
március 26.
The Subways The Subways
március 27.