Wacken Metal Battle Hungary 2023. – Beszélgetés Sütöri Olivér szervezővel

Ismét elindult egy rendkívüli zenei tehetségkutató verseny a rock/metal színtéren. Sokadik alkalommal rendezi meg a két szervező Vörös András és Sütőri Olivér egy szervőcsoporttal, számos segítővel és a helyszínt biztosító Barba Negra támogatásával a Wacken Metal Battle Hungary rendezvényt. Tétje, azaz fődíja, hogy a színpadra lépő zenekarok közül a zsűri által nyertesnek választott banda a régióból (ami jelen esetünkben Magyarország) kijut a Wacken egyik rendezvényszínpadára, ahol rövid koncertet adhat. A szervezők már bejelentették, hogy a nevezés a múlt héten lezárult. Miután számos underground banda számára biztosít nem is akármilyen lehetőséget ez a rendezvény, a Fémforgácson igyekszünk hírt adni a az eseményekről. Mit tudhatunk most a rendezvényről? Erre Olivér válaszol.

Forrás Sütöri Olivér-FB

Az idén mennyi zenekar jelentkezett?

Egészen pontosan 49. Magam Ausztriában is szervezem, több országban is voltam a zsűriben. Hívtak ilyen feladatra Izraelbe és tavaly voltam Izlandon a döntőben zsűrizni. Meglepő, hogy milyen sok zenekar jelentkezik évről évre a kis országokból is. Kötelező is szünetelni pár évente és egy-egy ország önkéntesen is berak egy-egy év szünetet. Vannak olyan országok, ahol minden követő évben tartanak szünetet, hagyják a „piacot kicsit regenerálódni”. Ahogy nálunk is van szünet, mert 65 ország van a 30 slotra a fesztiválon. Bár azt látom, hogy Magyarországon nagyon nagy a lelkesedés és nagyon sokan jelentkeznek Tényleg komolyan gondolják, hogy ez egy jó lehetőség arra, hogy nemzetközileg megmutassák magukat.

Mennyire változatos a zenei paletta? Volt már időtök, vagy lehetőségetek ezt felmérni?

Vannak többen, akik a nagyon old school metalt játsszák, és vannak jó sokan olyan bandák is akik a modern metált képviselik. Nagyon sok „AWS-jellegű” zenekart is hallottunk, ami alapvetően nagyon pozitív élmény, ez most egy trend is…

Az idén hogyan kellett pályázni (dal beküldése hangzó anyagként, vagy videóval, biográfia, nevezési díj).

Az idén is a honlapunkon keresztül, a metalbattle.hu-n. Mindenki feltöltött egy-két hangzóanyagot, klipet, audio/video-file-t, biográfiát. Külön nevezési díjunk nincsen, hanem minden zenekar 40 jegyet vásárol meg kedvezményes áron, ők az elővételi áron tudják továbbadni a rajongóknak. Ezt arra fordítjuk, hogy a rendezvény fix költségeit fedezzük. Elég komoly költségvetése van, nem véletlenül adunk egy szép kis összeget a győztes zenekarnak, hogy nagyjából fedezze az útiköltségeket is. Ez sok országban nem így van. Pedig jönnek akár Dél-Amerikából is zenekarok [azaz mennek a maguk Wacken Battle győzteseként – szer.], repülővel, hangszereket szállítva… Persze ott egészen más összegek vannak. De ez nálunk is olyan… hogy is mondjam, nem a pénz miatt csináljuk. Nagyon szeretjük ezt az egész zeei műfajt és szeretnénk támogatni a fiatal zenekarokat, hogy lehetőségeket kapjanak megmutatni magukat nemzetközileg. ÉS bővíthessék a hálózatukat.

A pályázatok a számotokra, mint szervezőknek mit mutatnak? Elégedettek vagytok a rendezvény iránti érdeklődéssel – noha erről már más aspektusból beszéltél is?

Mint mondtam az elején, nagyon is elégedett vagyok. Sok zenekar van, aki évről évre is újra próbálkozik. A tavalyi győztes, a Red Swamp tán háromszor is részt vett és végül meg is nyerték a magyarországi döntőt. Ezután felléphettek Németországban.

Hogyan látjátok, változott a zenekarok lelkesedése az évek során?

Hát ezt talán tőlük kellene megkérdezni. Mivel sokan jelentkeznek, gondolom hogy megvan a lelkesedés.

A nevezők között az elmúlt években is feltűnt, – mondtad is – akár évről-évre olyan banda is, aki végül sikerre vitte a zenei versenyt, kijutottak a Wacken-színpadra. Az idén is van újrapályázó?

Igen [már ismerjük a 10-es fellépők lisátját, ezért nevekkel is folytathatjuk – szer.] Pl. a Nest of Plagues tavaly jól zártak, idén újra itt vannak, a Tiansen is jó eredménnyel lépett fel az egyik magyarországi döntőben.

Mennyire kezdő, amatőr, vagy bejáratott underground, vagy akár már neves csapatok neveztek ezúttal?

Neves, úgy értem az undegroundban neves… Ha híresebb zenekarokról beszélünk, akkor már rendelkezhetnek szerződéssel, ami kizáró ok az amartőr zenekarok tehetségkutatójában. Persze, sokan olyanok is jelentkeztek, akiket azért már lehet ismerni és évről évre is látjuk őket. Sikeresek az undegroundban és szeretnének ebből kitörni is. Nagyon örülünk, hogy ilyen jó zenei minőséget képviselő bandák jelentkeznek!

Mi következik most? – kérdeztem, közvetlenül nevezési időszak lezárása után.

Megtörtént a pontozás, egy on-line zsűrivel szavaztunk. Ebben körülbelül tízen vettünk részt. Megszavaztuk azt a 10 fellépőt, akik június 18-án lépnek fel a Barba Nergában. Itt majd a közönséggel együtt fogja eldönteni a szakmai zsűri, hogy kik képviselik Magyarországot a Wacken Battle rendezvényen.

Ti, a szakmai zsűri/szervezők végig rágjátok magatokat az összes zenei anyagon?

Hm, hát persze [mondja mosolyogva], máshogy nem lehet. Végig kell hallgatnunk az összes anyagot.

Ilyenkor utána is jártok a bandáknak, vagy már csak az alapján döntötök a színpadra lépőkről, amit „hoztak magukkal” a nevezéskor?

Hát bevallom, arra azért nincsen kapacitásunk, mindenki zenei múltját végig kutassuk. Mindenki egyenlő esélyeket kap, hogy az általuk benyújtottak alapján véleményt alkossunk.

A 10 fellépő névsora már ismert.

Kihirdettük már a csatornáinkon. Before the Fall, From The Sky, Icenap, Leecher, Magor, Mirror, Nest Of Plagues, Pennhurst, Tiansen, Your Last Steps. A sorrendet még ott fogjuk kisorsolni. Csepelen, június 18-án vasárnap a rendezvény előtt.

Köszönjük az információt, érdeklődéssel várjuk a további híreket!