We Are Not Your Kind World Tour 2020

2020. február 4., kedd
Budapest, Papp László Budapest Sportaréna

A 25 éves Slipknot még 2019-ben megjelent hatodik nagylemezük a We Are Not Your Kind jelenleg világkörüli turnéját járja, amely 2020. február 4-én, a Live Nation Magyarország jóvoltából Budapestet is érintette. Egy elég furcsa kombinációval, ugyanis az előzenekar szerepét a lengyel Behemoth töltötte be.

A meghirdetett kapunyitás előtt értem a helyszínre, ahol kígyózó sor fogadott, amelynek a vége közel az M2-es metró kijáratánál volt. Az első gondolatom az volt, hogy egyhamar biztosan nem jutok be! Viszont amikor megtörtént a kapunyitás gyorsan megindult a tömeg, köszönhetően a különböző beengedési pontok megnyitásának. Közben a téren, hangosbemondón utasításokat adtak a gyorsabb bejutás érdekében. Ennek köszönhetően 10 perc elteltével már be is jutottam a sportcsarnokba.

19:30-as kezdéssel Adam Nergal Darski vezetésével a BehemothSolve introja csendült fel, sejtelmes megvilágítási technikával, vibráló fehér fordított keresztek társaságában. Majd ezt követően Wolves ov Siberia hangzott el. Ekkor már különböző füstgépeket és pirotechnikai megoldásokat is alkalmaztak. Természetesen a zárt helyiség miatt egy visszafogottabb változatban. Közel sem volt akkora látványelem, mint a 2018-as Brutal Assault fellépésükön. (Akit érdekel, keressen rá YouTube-on).

Két negatív tényezőt említenék meg. Az első az aréna akusztikájából adódó hangosítással volt. Normál állóhelyen tartózkodtam, ahol visszhangzott az egész műsoruk. Igaz a hangtechnikusok próbálták orvosolni ezt a problémát, és a végére egész elfogadható lett. Állítólag, akik a kiemelt állóhelyen álltak (közvetlen a színpad előtt) ott nem volt ilyen probléma.

A másik problémám a műsoridejük hosszával volt. Összesen 8 tétel volt hallható, plusz egy intro, és egy outro. Mindez kb. 40 percnyi tartalommal. A zenekar is tudta, hogy ilyen kevés idejük van, ezért az egészet egyben lenyomták, csak egy-egy rövid felkonferálás volt. Természetesen az este folyamán hallható volt a pl. Bartzabel, Ov, Fire and the Void, vagy a Chant for Eschaton 2000. Viszont, hiányoltam tőlük a Conquer All-t.

A műsoruk végén a színpadra egy hatalmas fekete molinó került, amely a Slipknot logot viselte. Kb. 50 percnyi átépítés után lehullt a lepel, és számomra egy elég idegen látványvilággal. Pontosabban felépített, lépcsőzetes létesítmény ötletes volt. Viszont az elhelyezett kijelzők, és annak megvilágítási technikája inkább egy falusi búcsúra emlékeztetett. Egy elektronikai zenei eseményen használnak ilyen megoldást. Olykor vakító fénysávokat használva. Engem kifejezetten irritált. A műsoruk második felében ebből a giccses variációból visszább vettek, és helyette pirotechnikai megoldással operáltak.

Milyen volt a koncert? Számomra egy kellemes csalódás volt, ami a setlist-et illeti. A turné a We Are Not Your Kind lemezbemutatóként volt meghirdetve, ehelyett egy 25 éves átfogó munkásságot állítottak össze, amely mindegyik időszakból mutatott egy keveset. Nem kronológiai sorrendben.

A Slipknot kb. 1 óra 40 percnyi műsorral szolgált, amely első látásra jól hangzik, viszont 3 dal után hosszabb hatásszüneteket tartottak, majd ezt követően Corey Taylor egy hosszabb monológba kezdett, ahol jó néhányszor elhangzott a f*ck szó, ezen felül azt, hogy mennyire jó újra itt játszani! (Gondolom, minden országban ugyanezt elmondja), időnként segítséget kért a nagyérdeműtől, hogy énekeljék vele közösen a következő dalt, stb. Ha ezeket az üresjáratokat és monológokat levesszük, akkor kb. 1 órát – 1 óra 10 percet játszottak.

A hangosításról ugyanazt tudom mondani, mint a Behemoth-nál, csak itt szerintem ingadozóbb volt. Pl. a műsoruk második felében, amikor a Sloway Firth volt hallható. Nem visszhangzott annyira, és elfogadható volt, ahogyan szólt. Majd utána a Vermillion-t játszották, ami szinte minősíthetetlen formában szólt.

A ráadás részlegben a (sic). Peaple = S*it, és a Surfacing volt hallható.

A fent említett negatívumok ellenére jól éreztem magam, és ezúton is szeretném megköszönni a Live Nation Magyarországnak a lehetőséget!

augusztus 07.,
augusztus 12.,
augusztus 13.,
augusztus 16.,