Wizards of Hazards

Blind Leads the Blind [EP] (2020)

A tradicionális doom metalt játszó finn Wizards of Hazards egy meglehetősen furcsa történetű zenekar. Storyjuk szerint 1989-ben alakultak Black Wizard néven, majd megalakulásuk után kb. 25 évvel Wizards of Hazards-ra változtatták a nevüket. Kerestem tőlük anyagokat, de sehol sem találtam, még egy említésre méltó demót, dalt, de még kislemezt sem. Szóval nekem ez a történet kicsit “barokkos túlzás” szagú… inkább csak, hogy legyen valami kalandocska az épp aktuális EP mellé. Black Wizard néven egyébként egy nagyon jó kanadai stoner/doom banda működik, de róluk, ha majd aktuális lesz, akkor beszélünk.

Szóval ez a csibész banda április 16-án, az Inverse Records gondozásában jelentette meg Blind Leads The Blind címet viselő háromszámos kislemezét, ami úgyszintén sántít, mert a banda weboldalán 4 számot lehet olvasni és hallani. Micsoda rejtély… de csak mosolygom, de annál isinkább kíváncsi vagyok rájuk, mert a kiadójuk közleményében olyasmi áll, hogy: az EP-re három igazi doom óda került fel, ami minden Black SabbathReverend Bizarre, Minotauri és Spiritus Mortis rajongóknak és igazi doom fannak kötelező darab.  Én pedig vén szabbatistaként az ilyen kötelezően elő írt dolgokat mindig komolyan is veszem. Mint ahogy zenébe, piában és nőben sem szoktam viccelni!

EP-jüket nyomban Children of the Damned daluk a jó öreg szabbatista iskolában elsajátított klasszikus fémes riffeivel indítják. Lazán hömpölygő középtempós dallamszerkezetek, széles kiállások, zakatoló témaváltások, amikhez énekesük Ville Willman Dio-t idéző orgánuma és énekdallamai nagyon jól passzolnak.  De ugyanezek mondhatóak el az ezt követő Stoning nehezebb súlyokat kapott ólom riffeire, amikben Ville varázsigékként mormolja, vagy inkább szavalja énekét. Tökéletesen visszaadja a nagymester hagyatékát, amit igazán tökélyre Boots of Lead daluk tradicionális dallamiban visz. Ez a nóta egy igazi doom himnusz. Finoman galoppozó tempók, epikus vokálok és kísérteties középkori hangulat. És ahogy az elején említettem a banda weboldalán négy dal van feltüntetve, ez a negyedik pedig a Horn Of Plenty, amiben a banda egy kissé a hard rockosabb vonalat is meg villantja.

A Wizards of Hazards nekem 100 %-osan hozza az elvártakat. Csak szívből remélem, hogy hamarosan egy nagylemezzel is kijönnek. Világ szabbatistái, hallgassátok!

szeptember 26.,
szeptember 26.,
október 02.,
október 03.,