Wolfheart – A Téli háború

Wolves Of Karelia címmel, április 10-én jelenik meg a melodikus death metalt játszó finn Wolfheart ötödik albuma, amiről elsőként Ashes daluk szöveges videója nézhető meg.

A banda főnök, Tuomas Saukkonen énekes/gitáros így beszél a dalról:

Ez a szám zárja az új lemezt, ez egybe a nagy fináléja az album fő témáját szolgáltató Téli háborúnak, más néven a szovjet–finn háborúnak. Ennek végéről szól ez a szám, az első olyan hajnalról, amikor már némák maradtak a puskák és az ágyúk. Számos beszámolót hallottam erről a veteránoktól, és ezek közül az egyik leginkább szívfacsaró egy olyan veterántól származott, aki a legjobb barátját veszítette el. A holtteste csak nemrég került elő, ugyanis máig is kutatnak az elhunyt hősök maradványai után az orosz erdőkben. 80 évet várt arra, hogy kiderüljön, mi is lett a barátja sorsa.

Egy kis faluban láttam meg a napvilágot az orosz határnál, nagyjából 15 kilométerrel a határzónától. Van ott egy kis domb, ahonnan ágyú irányult a Szovjetunió felé, mindig ott játszottunk a környékbeli srácokkal.

A második világháború egyik jól ismert mesterlövésze, Simo Häyhä, azaz a Fehér Halál, ahogy a szovjetek nevezték, a szomszéd faluból származott. Szóval, mondhatjuk, hogy azon a környéken mindenki megőrizte emlékében ezt a háborút. Mindössze 32 tankunk volt, míg a szovjeteknek 3 ezer, és 114 repülőnk a szovjetek 3800 repülője ellenében.

Millióan támadtak ránk, nekünk pedig 350 ezer katonánk volt, de ma is finnül beszélünk.

Wolfheart Wolves Of Karelia
(Napalm Records)

01. Hail Of Steel
02. Horizon On Fire
03. Reaper
04. The Hammer
05. Eye Of The Storm
06. Born From Fire
07. Arrows Of Chaos
08. Ashes

Wolfheart – A Téli háború: 1 komment

 • Necron szerint:

  Új értelmet nyer a szorgosság fogalma. “Szorgos, mint a Wolfheart”. Talán, tőlük már csak a Moongates Guardian a szorgosabb zenekar.
  Viszont, egyik bandánál sem megy a minőség rovására.

  Érdekes, hogy milliók vonulnak a halálba mert egy maroknyi ember hátsó érdekei úgy kívánja. Értem én, de talán elkellene végre gondolkoznunk azon ,hogy sok lúd disznót győz.
  Valószínűleg tartom ,hogy a hadba vonuló katonákat is ha megkérdezték volna, hogy “figyelj, mehetsz meghalni, egy számodra teljesen felesleges célért”, akkor azt mondták volna,
  hogy “hú de jó, menjünk, menjünk!”, vagy inkább maradtak volna otthon a kis családjukkal, eldolgozgattak volna nyugodtan, békében.

Ian Paice
december 12.
Desszert Záróbál
december 17.
ExtremeNoiseFest 2021
december 18.