Zatrata

Zatrata (2020)

A borítóképet megpillantva azt hittem, hogy ismét olyan, fehérre meszelt arcú, hullasminkes “true” erdei harcosokkal akadtam össze, akik szónikus mészárlással kívánják leróni hódolatukat a nagyra becsült patás előtt. A borítón fekete-fehérben emberi bőrt lakmározó kecske láttán másfajta muzsikát nehéz lenne elképzelni. A boroszlói Zatrata zenéje kétségtelenül nem a szofisztikált fajta, azonban nem is black metal, amit az ötös tagjai a zászlajukra tűztek. A srácok által vezetett rohamok inkább a crust jelzővel illethetők.

A nem túl távoli múltra visszatekintő ötös 2017-ben alakult, volt egy demójuk, ami a digitális megjelenés mellett old-school formátumban kazettán is manifesztálódott. A baráti együttműködés jegyében két éve kihoztak egy vinyl kislemezt, tavaly nyáron pedig eljött a nagybemutatkozásuk ideje is self-tilt albumuk képében. A 24 perces anyagra tíz lengyel nyelvű dal tettek fel, ami énekesük Rafal acsarkodásainak, illetve mély hörgéseinek hála, ez egyáltalán nem zavaró, akár japánul is köszörülhetné a torkát, úgysem érthető a szöveg… Összefoglalva a hallottakat, azért pár kósza gondolat erejéig érdemes kitérni arra, hogy mi is készült a lengyelek barkácsműhelyében. A két gitáros, Lukasz és Mariusz a harangzúgással indító Relikwie első percétől kezdődően változatos tempókkal aprítják füleinkben nyers riffeiket. A dobos Patrik kalapálása kellően ötletes, jól hozza a dögös blast beat-eket, kiaálásokat, amik szépen bele vannak építve a grind-tól a death-es tempókig terjedő portfóliójában. A korongról egyébként többször is az első Brutal Truth lemez jutott eszembe, a megszólalás kísértetiesen idézi Dan Lilkerék 1992-es Extreme Conditions Demand Extreme Responses debüt-lemezét. A fentebb említett grindos csépelések, a nagy blast beat-ek, illetve az időnként felbukkanó beszédfoszlányok ugyanazt a hangulatot keltették, mint lemez dalai a maguk idejében.

A Zatrata crust/grind/punk/death metal vegyülete robbanékony elegyet alkot. Ésszel, logikai alapon nem szabad hozzá közelíteni, szezonális (sír)kerti munkákhoz, illetve kézi eszközökkel végzendő épületbontáshoz azonban kiváló társ lehet!

június 19.,
június 30.,