NGC Prod.
Iron Butterfly
Státusz:
Aktív
Származás:
USA
Aktuális felállás:
Ron Bushy
dob
Lee Dorman
basszer ,ének
Charlie Marinkovich
sóló gitár,ének
Martin Gerschwitz
billentyű,ének
Rögzítette:
FémFaló
2008. július 29., kedd, 10:48
Szerkesztés:
szerkesztes
Iron Butterfly
Az Iron Butterfly amerikai pszichedelikus rock együttes. Leghíresebb alkotásuk az In-A-Gadda-Da-Vida, melyet 1968-ban adtak ki. Emiatt a dal miatt az első heavy metal albumnak titulálják a lemezükt.


* Soundtrack to the Savage 7 (1968)A 17 perces In-A-Gadda-Da-Vida lett az Iron Butterfly második nagylemezének a címadó dala, mely később az együttes legsikeresebb alkotása lett. Doug Ingle később azt állította, hogy alkohol befolyása alatt készült a szám, amit több felállításban, s többször is eljátszottak. A későbbi lemezek már nem lettek olyan sikeresek, bár a Ball felülmúlta a várakozásokat. 1970-ben Erik Brann vezetésével piacra dobták az új albumukat, a Metamorphosis-t, melyen már szerepelt két új tag Mike Pinera és Larry "Rhino" Reinhardt, akik új színt hoztak a társaságba. A lemez felkerült a toplisták első részébe, ám 1971-ben kilépett mindkettő újonnan szerzett tag, s csatlakoztak Captain Beyond néven ismert szupergrouphoz.

A banda Woodstock városában is adott volna koncertet, ám leragadtak a reptéren, így a menedzserüknek magyarázkodnia kellett. A szervezők azonban azonnal a színpadon akarták látni őket, így azt mondták, hogy szálljanak helikopterre, s azonnal jöjjenek a helyszínre. A tagok meghallgatták az utasítást, de inkább ott maradnak, s másodlagosnak nevezték a koncertet.

Ezután az Iron Butterfly időről-időre felbomlott, majd újjáalakult, s eközben kevésbé sikeres lemezeket adtak ki. A '74-es Scorching Beauty, valamint a '76-os Sun and Steel is nagyon gyenge osztályzatokat, kritikákat kaptak.

1978-ban csatlakozott a csapathoz Jimi Henderson (Van der Graaf Generator), Juicy Lucy, valamint Keith Ian Ellis. A formáció nem tartott sokáig, hisz egy Németországban folyó turné során holtam találták Ellist a motelszobájában.

A In-A-Gadda-Da-Vida 40 éves évfordulójának megünneplésének örömére felléptek a Led Zeppelin életben maradt tagjaival, valamint Aretha Franklin énekesnővel. Ezek után az együttes hosszabb időre feloszlott.

2002-ben aztán Darryl DeLoach is elhunyt, őt egy májrák vitte el az élők sorából.

2003-ban Erik Braunn halt meg szívgyengeségben. Az 52 éves zenész épp az új albumon dolgozott, melyet a mai napig nem adott ki az Iron Butterfly.

A tragikus esetek után Ron Bushy és Lee Dorman régebbi arcokkal elkezdtek dolgozni, és 2007-re tervezik alkotásuk kiadását.
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.042 seconds to render