Abbath – Dread Reaver Europe Tour 2024 // Toxic Holocaust, Hellripper // Barba Negra Blue Stage 2024. 02. 04

Egy igazán zord és sötét estének néztünk elébe február 4-én, hiszen az Immortal (egyik) legendás alapítója Abbath és bandája látogatott el. Mondhatni még az időjárás is alkalmazkodott az eseti fagyos atmoszférához, amit a skót black/speed Hellripper és az amerikai thrash/speed/black vonal kiemelkedő alakja, a Joel Grind vezette a Toxic Holocaust támogatott meg. Előzetesként még csak annyit, hogy hűvös idő ellenére egy igazán fenséges koncertet kaptam, pont ahelyett amire vágytam.

Az estét az igazán energikus Hellripper kezdte meg. James McBain által működtetett eredetileg egyszemélyes formáció, erre a koncert sorozatára zenekarrá duzzadt, és miután a színpadra léptek mindannyian megőrültek, és teljes intenzitással bele is csaptak a brutális sebbességű és látványos performanszukba, aminek a végéig nem volt megállás. Aki végig hallgatta közel 40 perces műsorukat egy felejthetetlen élménnyel lettek gazdagabbak. A színpadon egy igazi darálógépezetet láttunk, amit remélem a későbbiekben is megtartanak.

Majd jött a Toxic Holocaust és igazából ők sem hagytak kivetni valót. Szépen szóltak, lendületesek voltak, de a Hellripper sebességét nem tudták lepipálni. Valóban nagyon energikusan nyomták a srácok és még jobban megőrjítették a közönséget. Szinte minden daluk egy circle pit-el kezdődött és egy veszett mosh-ban végződőt és mindig volt egy ember, aki állandóan body surf-özöt.

Mialatt a Hellripper és a Toxic Holocaust a színpadin zenélt, addig Abbath még jócskán a Széchenyi fürdőben fürdőzött. Élvezte a hazai kuriózumokat. De mint ha egy korábbi nyilatkozatában azt is mondta volna, hogy imádja Magyarországot, Budapest utcáit mert egyben modern és ódon.

Az est fény pontja tehát a norvég black metal legenda Abbath. Aki, ahogy színpadra penderült az első pillanattól hozta a kötelezőt (szeretett) mérges panda, vagy inkább mérges borz pózolásait. Itt volt a méltán híres rákjárás, grimaszolás, nyelvnyújtogatás, stb… Meglepetésemre, vagy annyira nem is volt meglepetés pár Immortal (In My Kingdom Cold, Beyond the North Waves, One by On, Withstand the Fall of Time) és I tétel is becsusszant a setlis-be. Abbath édesanyja halálához képest nem volt csüggedett a kedve. Bár azt mondta hogy a hátra levő koncertek az anyuka tiszteletére csinálja és szégyen lenne rá nézve ha nem full bedobással tenné. Hiba ebben nem is volt. Fullosan oda tette magát.

(Fotók: Barba Negra, Koncertmagazin.hu )