All for Metal
Legends

(AFM Records • 2023)
King
2023. július 7.
0
Pontszám
10

2022 második felében új banda alakult All for Metal néven – melyről mi is hírt adtunk itt és itt. Maga a név eléggé sablonnak tűnhet, ennek ellenére egyből felkeltette az érdeklődésemet, amikor megnéztem első két klipjüket, melyeket az All for Metal és Born in Valhalla dalaikra forgattak, és gyakorlatilag egyből meg is nyertek maguknak. Pátoszos, klasszikus heavy metaljukban megvan minden, ami a Manowar lemezekről sem hiányzott – nem is titkolják, hogy egyik elsődleges inspirációjuk között szerepel az amerikai banda, de van itt például egy kis Warkings behatás is. Remek, himnikus dalok, két, teljesen eltérő orgánummal rendelkező férfi énekes és jó zenészek, ami köré építettek egy jó, érdekes koncepciót – hozzá illő jelmezekkel, stb., hogy visszahozzák kicsit ezt a klasszikus megközelítésű heavy metalt a köztudatba és jobban megismertessék azt a fiatal(abb) közönséggel is.

A zenekart többnyire német tagok alkotják, akik mellé csatlakozott egy olasz énekes a másik énekesi poszton. Tim „Tetzel” Schmidt (Asenblut) és Antonio Calanna (ex-DeVicious) tökéletesen egészítik ki egymást a vokálok terén, előbbi markánsabb, mélyebb, karcosabb hangjához Calanna rendkívül jól hozza a szép, tiszta, valamint a magas énektémákat. Schmidt emellett tekintélyt parancsoló formában van izomtömeget tekintve – ki van gyúrva, mint az állat, Calanna szintén izmos, de teljesen más a karaktere. Mögöttük a német zenészek is remekül kezelik hangszereiket, a két gitáros hölgy – Jasmin Pabst (Oversense, JJ’s One Girl Band és aki youtuber is egyben) valamint Ursula Zanichelli mindketten jól hozzák a témákat és a szólókat, Florian Toma basszusgitáros és Leif Jansen dobos pedig ugyancsak stabilan hozza a talpalávalót, az alapokat, megteremtve ezzel a tökéletes összhangot a banda zenéjében.

A számokat tekintve előzetesen gyakorlatilag a lemez dalainak feléhez készült hivatalos klip, de számomra mégis két olyan szám is van, ami ezeknél sokkalta jobban tetszik. Mert ugyan szinte mindegyik szám nagyon jó – a lemez hossza is teljesen rendben van a maga kb. 38 perces játékidejével –, de az eddig klipet vagy bármilyen videót nem kapott, lendületes, pörgős Run (nem is tudom, hányszor hallgattam meg ezt a dalt a promóban, de szerintem simán három számjegyű már a hallgatások száma) és a Goddess of War dalok úgy ahogy vannak, hibátlanok – több más dallal is természetesen, mint a Born in Valhalla, a felvezetőt kapott Mountain of Power, a Fury of the Gods vagy a banda nevét viselő nyitódal, az All for Metal – tudom, hogy ez is elég közhelyes lehet, de tökéletes választás volt a dal refrénjében az It’s All for Metal – and Metal for All szöveg, utalva a különböző korosztályok metal zenén belüli összekovácsolására. A dalok többsége középtempós és/vagy gyorsabb, pörgősebb, mindössze egyetlen ballada kapott helyet az albumon, a záró Legends Never Die tétel, ami rendkívül szép lezárása a lemeznek. A számok dalszövegei a koncepció részét képezik, amik lehet, hogy valakinek egyáltalán nem eredetiek, netán gagyik, de tökéletesen illenek az egészhez.

A lemezborító, hangzás, szövegkönyv mind-mind teljes mértékben nagyon jól illeszkedik a kitalált és megvalósított koncepcióba, meg is rendeltem a lemez limitált deluxe box változatát az AFM Records-tól, aminek örülök, hogy egyből egy viszonylag nagyobb európai kiadó karolta fel őket. És nagyon örülök annak is, hogy a kiadó, valamint a Wind Rose és a Napalm Records, illetve az itthoni Concerto Music és Analog Music Hall szervezésében szeptemberben már láthatom is őket élőben a Wind Rose vendégzenekaraként, amit nagyon várok (csalódás szerintem kizárva) és remélhetőleg egy interjú is összejön velük a koncert előtt! Ajánlom mindenkinek, aki szereti a klasszikus heavy/power metalt. A banda bemutatkozó lemeze hivatalosan a mai napon jelent meg a már fentebb is említett AFM Records kiadónál.

Hatebreed, Crowbar Hatebreed, Crowbar
június 17.
Agnostic Front Agnostic Front
június 18.
Wayfarer, Dreadnought Wayfarer, Dreadnought
június 19.
Lowland Fest 2024 Lowland Fest 2024
június 25.