Battlelore
The Return of the Shadow

(Napalm Records • 2022)
King
2022. december 25.
1
Pontszám
9

Amikor nyáron, a megjelenés után meghallgattam a finn Battlelore visszatérő” lemezét – a banda legutóbbi lemezét még 2011-ben adta ki Doombound címmel, utána pedig a tagok határozatlan időre beszüntették/feloszlatták az együttest –, egy-két hallgatás után nem feltétlen ilyen zenére emlékeztem tőlük, így eltettem későbbre. Ez a később egészen mostanáig tartott, viszont most újra elővettem, illetve meghallgattam majdnem az összes korábbi lemezüket is, hogy azok is ilyenek-e. Arra emlékeztem, hogy mindig is tetszett, amit a finnek csinálnak, de az szerintem a hallgatóság többsége nevében is kijelenthető, hogy az első két lemezük – …Where the Shadows Lie (2002) és Sword’s Song (2003) – színvonalát nem feltétlen tudták hozni az őket követő további négy lemezzel. Az is elvitathatatlan, hogy aki szereti a fantasy világokat, az ezzel foglalkozó bandákat, jelen esetben különös tekintettel J.R.R. Tolkien-ra és a Gyűrűk Urára, az imádja az előző lemezek koncepcióját és most sem fog csalódni.

Merthogy a banda gyakorlatilag ott folytatja, ahol 2011-ben abbahagyta. 2016-ban hallattak újra először magukról és „lassan” kilátásba helyezték a banda újra aktiválását, majd pedig az új lemez készülését. Zenéjük nagyrészt epikus, középtempós/lassú, melodikus, szimfonikus betétekkel átitatott heavy/power metal, olykor egy-egy gyorsabb, pörgősebb tétellel kiegészülve. A dob-gitár-billentyűs témákat, dalokat nem egyszer színesítik további hangszerek – fuvola, furulya, stb. A bandának két fő énekese is van: Kaisa Jouhki hangja továbbra is gyönyörű (mint ő maga is), szinte semmit sem kopott az elmúlt 10 évben, míg Tomi Mykkänen felel elsődlegesen a tiszta és a harsh/hörgős férfi énektémákért, vokálokért. Tomi is elég régóta a banda tagja már, de nekem valahogy továbbra is hiányzik Patrik Mennander (aki az első két lemezen volt hallható, valamint azóta az industrial metalt játszó Ruoska frontembere) ércesebb, kimértebb éneklése/hörgése. Ha az énekesek szerepét nézzük, én úgy mondanám, hogy Kaisa valamelyest több szerepet kap a dalokban Tominál, viszont az együtténeklős részeik nagyon szépek. Tovább színesít bizonyos dalokat a bennük hallható narráció. A banda többi tagja is ugyanazon hangszeresekből áll, akik a 2011-es feloszláskor is alkotta a csapatot és elmondható, hogy teljes mértékben hozzák, amit kell a dalokhoz kapcsolódóan. A billentyűs, fuvolás betétek és a kórusok csak még epikusabbá, emelkedettebbé teszik a fantasy-alapokra helyezett, történetmesélést sem nélkülöző számokat és azok hangulatát.

Már csak a számcímek alapján sem tagadhatnák le a finnek, hogy oda vannak Tolkien és elsődlegesen a Gyűrűk Ura világáért, történetéért, atmoszférájáért. A nyitó Minas Morgul nagyon jól veszi fel a fonalat a 2011-ben abbahagyott úton, a Chambers of Fire-ben tökéletesen egészítik ki egymás vokálos részeit az énekesek – mintha egymással beszélgetnének, oda-vissza üzengetve, ami remekül ki van találva –. Az Orcrist tempósabb, gyorsabb részei miatt tetszik, míg az utána következő Homecoming-ban Kaisa éneklése csodálatos, a refrén pedig rendkívül fülbemászó. Megható, érzelmes dal a klipes Elvenking (fú, de fura dalcímként leírni ezt, a remek olasz folk/heavy/power metal banda után, de a koncepció miatt érthető). A Firekeeper 6 és fél percében nagyon jól váltogatják a tempókat és a hangulatot, csakúgy, mint a Mirrormere-ben. A számok nagy részét átjárja a baljós, csataállapotot jelző hangulat, valamint a szomorkás, borongós atmoszféra is. A True Dragons az egyik legjobb dal az albumon a maga menetelősebb, pörgősebb mivoltával, a hivatalos utolsó dal – Shadow of the East – pedig szintén a szomorkásabb, borúsabb, érzelmesebb hangulatot erősíti, teszi ezt remekül (nem hiába, a dal- és lemez címszereplőjéhez méltóan). Az ezt követő három szám (Avathar, Caves of the Forgotten, Isenmouthe) egy bónusz EP-ként szerepel a lemez mellett, mely dalok még a 2011-es feloszlás időszakában készültek és valamelyest másabb is a hangzásuk, mint a többi dalnak, ennek ellenére ezek is tökéletesen illenek hozzájuk.

Az album hangzása remek, minden hangszer megfelelően, kivehetően hallatszódik, a két énekes pedig ugyancsak bitang erős. A borító impozáns, kidolgozott, részletgazdag – rajta Sauron Nagyúrral, le a kalappal Kirsi Salonen előtt. Kicsit hiányolom a több tempósabb, pörgősebb tételt, mint mondjuk egy Buccaneers Inn (ami nekem talán a kedvenc dalom a bandától), Sword’s Song, Attack of the Orcs vagy éppen egy Storm of the Blades, de ettől eltekintve egy remek „visszatérő” lemezt kaptunk a Battlelore-tól. Remélhetőleg folytatódik még a banda története és nagyon jó lenne őket megnézni élőben is, mert sajnos nem láttam még eddig őket koncerten.

Battlelore – The Return of the Shadow (2022) (1 komment)

  • boymester boymester szerint:

    Nem tudom nem összehasonlítani a Wind Rose anyagával, ahol szintén akad némi tünde és törp imádat. Ez sokkal hangulatosabb és változatosabb, a dalok sem olcsó folkos rigmusok segítségével próbálnak meg bevonni minket egy tündérmesébe.

Combichrist, Megaherz Combichrist, Megaherz
szeptember 25.
Vinnie Moore Vinnie Moore
szeptember 26.
Liturgy, Áron Porteleki Liturgy, Áron Porteleki
szeptember 26.
IHE Slam Party IHE Slam Party
szeptember 27.