Beatrice – Interjú a zenekar terveiről Kékkői Zalánnal.

Amikor a jubileumi Beatrice kiadványok kapcsán februárban interjút készítettem a zenekar dobosával, Nagy Hunor Attilával, még lelkesen vázolta a csapat idei terveit. Két hónap sem kellett hozzá és ezek a vírushelyzet miatt semmivé foszlottak, vagy mégsem… A Beatrice körüli aktualitások áttekintése és a közelgő szólólemeze miatt ezúttal a zenekar legfrissebb igazolását, a 2018-ban csatlakozott Kékkői Zalán gitárost kerestem meg.

Szia! Üdvözöllek oldalunkon! A Beatrice soraiban a zenekar történetének talán legnagyobb volumenű koncertjén, az Arénában mutatkoztál be. Elcsépelt közhellyel erre szokták mondani, hogy mélyvíz… Hogyan emlékszel vissza a koncert napjára, a fellépés előtti órákra? Egyáltalán, izgulsz még a koncertek előtt?

Szia! Köszönöm az érdeklődést és üdvözlet az olvasóknak is! A 2018-as év eleje nagyon izgalmas volt. Február 16-án még a Fonográf zenekar koncertjén játszottam az Arénában és a koncert előtti időszakban velük próbáltam minden nap. Ebben az időszakban keresett meg Feró, így amikor lejöttem a Fonográf koncertről, egyből elkezdtük a készülődést az április 8-ai jubileumi koncertre. Szerintem is mélyvíz volt!

Azt hiszem, annyira nem szoktam izgulni, inkább egy egészséges drukk van bennem a fellépések előtt. Számomra fontos időszak a felkészülés. Szeretem komolyan venni a feladatomat és megtisztelni a közönséget azzal, hogy minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy a zenekar által sugározni kívánt üzenet eljusson a nézőkhöz. Magam miatt is fontosak a próbák, mert a koncerten akkor tudok felszabadultan játszani, ha sikerült „beégetni” a műsort. Ebben az esetben a felkészülésre nem volt sok időnk, ráadásul a daltanulás mellett a zenésztársaim egy részével és a teljes stábbal is első alkalommal találkoztunk és először dolgoztunk együtt. Meg kellett, hogy ismerjük egymás szokásait és nekem is meg kellett tanulnom a produkció működését, be kellett illeszkednem. A felkészülésbe olyan apróságnak tűnő dolgok is beletartoznak, hogy a technikusommal hogyan cserélünk gitárt. Jó esetben fel sem tűnik senkinek, hogy megtörtént a hangszer csere, de ha az Aréna színpadán csináljuk életünkben először, akkor lehet vicces is a végeredmény.

Az már csak hab a tortán, hogy nem volt 8-10 bejátszó bulink, ahol lehetőség lett volna a színpadon is kipróbálni magunkat, hanem az első koncert rögtön a teltházas jubileumi koncert volt az ország legnagyobb sportcsarnokában, amiből CD/DVD is készült, úgyhogy az első bulinkon mindennek tökéletesen kellett működnie.

Hogyan merült fel a zenekarhoz való csatlakozás lehetősége? Hallgatóként mennyire követted figyelemmel a csapat dolgait?

Amikor Feró megkeresett, akkor elmondta, hogy Magasvári Viktor és családja Ausztriában élnek egy ideje és a folyamatos ingázás a családjának és a zenekarnak sem volt tovább tartható, így elválnak útjaik. Úgy tudom, hogy összesen két gitárost hallgattak meg és végül mellettem döntöttek. Édesapám nagyon szerette az ős Bikinit, így a Hova lett… című lemezt pár száz alkalommal hallottam otthon, az Utálom az egész XX. századot pedig a magyar rockzene legfontosabb lemezei közé tartozik. Fiatal koromban több alkalommal voltam koncerten is. Az utóbbi néhány évből azért volt pótolni valóm.

2014-ben, majdnem másfél évtizednyi közös munka után távoztál Ákos zenekarából. Azt követően, a Feróékhoz történt csatlakozásodig nem nagyon lehetett hallani rólad. Mit csináltál a köztes időszakban?

A zenélés terén egy nagyon izgalmas időszak kezdődött. Rosta Mária producer asszonynak köszönhetően más stílusban, más közegben is kipróbálhattam magam. A Zikkurat Produkciós Iroda által szervezett rendezvényeken, előadásokon játszottunk. A Zikkurat szervezésében kerülnek bemutatásra például az István a király rockopera előadásai, de játszhattam a Shrek musical, a Passió XXI és a Hegedűs a háztetőn előadásokon, az Illés zenekar búcsúturnéján, a Beatünnep koncerteken és Szörényi Levente búcsúkoncertjén is. 2015-ben Varga Miklós zenekarába kerültem, így többek között Miklós 60. születésnapi koncertjén is gitározhattam. Emellett barátaimmal létrehoztuk a KÁOSZ Központ zenekart, amivel az első lemezünket is meg tudtuk jelentetni.

A zenélés mellett nagyobb hangsúlyt kapott az oktatás is. Magántanárként tanítok gitározni kicsiket, nagyokat. Épp az egyik növendékem anyukájával hoztuk létre 2015 decemberében a ZENEZÓNA Művészeti és Oktatási Közhasznú Alapítványt. Greskóné Koller Krisztinával és Kovács Áron barátommal alkotjuk az Alapítvány Kuratóriumát. Célunk, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a hangszeres oktatás lehetőségét. Meglátásunk szerint a hangszeres oktatásra épp annyira szüksége van a gyerekeknek, mint a test nevelésére, így az összes iskolában szükség lenne egy zeneszobára, pont úgy, mint ahogy van tornaterem is, ahol a gyerekek megismerkedhetnének a hangszerek megszólaltatásának szépségével és így a test nevelése mellett a szellem és a lélek is táplálékhoz juthatna. Iskolai programokat szervezünk, pályázatokat írunk ki gyerekek számára, táborokat szervezünk. Létrehoztuk az első zeneszobánkat a Mozgásjavító Intézetben, ahol azon dolgozunk, hogy a gyerekek számára az oktatást is be tudjuk indítani.

Ritkán unatkoztam.

Hunor említette a fél évvel ezelőtti beszélgetésünk során, hogy teljes nagylemezben nem gondolkodtok, inkább egy-egy friss dal várható tőletek. A megváltozott helyzet átírta esetleg ezt a forgatókönyvet, vagy továbbra is eszerint terveztek?

Igen, az élet most átírta pár alkalommal a terveinket, de ezen a területen a helyzet nem változott. Ugyan nem vetettük el a lemezkészítést sem, de nagyobb esély van arra, hogy egy-egy dallal, single-lel jelentkezünk.

A friss Beatrice szerzemény a te kezed munkája. Mesélj a dalról! Mikor állt össze a nóta zenei alapja, illetve hogyan készültek a felvételek? A szövegről nem kérdezlek, ugyanis szerintem nem nagyon kell mögöttes gondolatokat keresnünk, maga a cím is egyértelmű.

Ez is a tanulási folyamat része, hiszen együtt még nem készítettünk semmilyen kiadványt, így ezen a téren is meg kell ismernünk egymást. Több ötletet is küldtem Ferónak és amikor ezt meghallotta, nagyon megtetszett neki, így ebből lett a Maradj otthon című dalunk. Nem karantén dalnak készült, de Ferónak ez a szövegötlet ugrott be.

A zenekaron kívüli életeteket mennyire befolyásolta a március közepén berobbant helyzet?

Teljesen megváltozott az életünk. Én is elkezdtem online órákat tartani, de közben a két gyermekem óráit is koordinálni kellett napközben. Az első időszakot bevallom, nagyon élveztem. Volt egy kis nyugalom, sokat voltam otthon, sokkal több időt töltöttem a családommal és a kreativitásomnak is jót tett ez a helyzet, mert nagyon sok dalötletem született. Egy hónap után ez azért kezdett átfordulni és egyre nehezebb volt elviselni, hogy semmi sem maradt a megszokott életünkből. A többi zenészhez hasonlóan a tartalékainkat éljük fel és egyelőre nem látszik, hogy mikor lehet újra normális körülmények között koncertezni. Az év ezen időszakában kb. a 60. koncert körül kellene járnunk, míg eddig két koncerten vagyunk túl.

Talán a legfontosabb most minden zenekar életében a koncertezés kérdése. A Beatricétől – a kis túlzással naponta változó helyzet tükrében – milyen élő megmozdulások várhatók?

Volt egy tervünk március elején, ahol már szinte a teljes nyár le volt szervezve. A karantén miatt a teljes naptár törlésre került. Az akkor kihirdetett szabályoknak megfelelően elkezdtünk összerakni az augusztus 15-e utáni időszakra egy kisebb turnét. A július végi kormánydöntést követően az összes koncert lemondásra került. A harmadik tervezés folyamatban van.

Esetetekben van létjogosultsága, illetve értelme az ötszáz fő alatti rendezvényeknek?

Van létjogosultsága. Biztos unalmas minden zenésztől az anyagi nehézségekről hallani, de sajnos ez az időszak nagyrészt erről szól. 500 fős közönségből nem lehet kigazdálkodni ugyanazt, mint amit mondjuk 3000 fősből. Mindenki mérlegeli a lehetőségeit. Min tudunk spórolni, de közben vigyük a teljes stábot és még mi, zenészek is keressünk egy kis pénzt. Nagyon nehéz meghúzni a határt. A csapatunkból is többen civil munkát kellett, hogy keressenek.

Az érvényben lévő szabályokat figyelembe véve 10-12 koncertre szerintem van esély ebben az évben. Mindenkit szeretettel várunk például augusztus 29-én Esztergomban, szeptember 4-én Győrben és szeptember 11-én Hódmezővásárhelyen. A koncertjeink után érdeklődők számára a Facebook vagy Instagram oldalunkat ajánlom. Ott naprakészen mindent megtalálnak. A 2020-as koncertek mellett, jóideje a jövő évi terveinken dolgozunk. Feró január 14-én ünnepli a 75. születésnapját és ezt szeretnénk méltó módon megünnepelni a 2021-es év során.

Lassan esedékes a szólólemezed megjelenése. Hogy haladsz a munkálatokkal, mikor vehetjük kezünkbe a CD-t?

Egy kicsit lassabban haladok, mint szerettem volna, de nem tettem le arról, hogy még ebben az évben megjelenjen. Azt gondoltam, hogy mivel én vagyok a szerző és csak magammal kell egyeztetnem, hogy mit szeretnék, gyorsan és hatékonyan tudok majd haladni, de nem.

Társaiddal, Fekete Tibor basszusgitárossal és az ezúttal hangmérnökként közreműködő Szakos Krisztiánnal Ákos zenekarában éveken át együtt zenéltél. A kezdetektől egyértelmű volt, hogy a segítségükkel vágsz bele a szólólemezbe? További vendégek, illetve közreműködők neve is felmerült?

Barátok vagyunk és több alkalommal is dolgoztunk együtt Ákoson kívül is. A szólólemezem tervéről is velük beszéltem először egy római parti hekkezés során. Egyrészt profik a szakmájukban, másrészt adok a véleményükre, de ez nem azt jelenti, hogy mindig dicsérnek, hanem, hogy őszinte véleményt kapok. A terveim szerint a lemezen biztos, hogy több dalban is hallható lesz Samu játéka és nem kérdés, hogy Krisztián felel a hangmérnöki feladatokért. A Shelterben Kaszás Peti dobol. Vele a Kőbányai Zenesuliban ismerkedtem  meg, lassan 25 éve. Nagyon szeretem a sokoldalúságát. Több hangszeren játszik, énekel és nagyon ízlésesen dobol. Megtisztelő, hogy velük játszhatok. Biztos, hogy lesznek még vendégek a lemezen, de erről nem szeretnék többet elárulni.

Az elsőként közzétett, Shelter című dalt a vírushelyzet inspirálta, vagy már korábban elkészült a szerzemény?  

Pár évvel ezelőtt született a Shelter, de a végleges formáját most nyerte el.

Tervezed a szólólemez színpadra állítását?

Mindenképp jó lenne majd méltó körülmények között tartani egy lemezbemutató koncertet. Szerintem ez 2021-ben tud megvalósulni.  

Visszatérve a Beatricéhez; a következő hónapokban mit várhatnak tőletek a rajongók?

A koncerteken szeretettel várunk mindenkit és az ősz  folyamán biztos, hogy egyre több dolgot osztunk majd meg a jövő évi terveinkről. 

Az interjút készítette: Andris

Frog Leap
május 29.
Ritual Howls
május 29.