Beerzebub
A Szavak ereje [EP]

(Metal.hu • 2022)
Stonedroses73
2023. augusztus 17.
0
Pontszám
10

Nem vagyok (Salvador) Dali, sem jobb, sem baloldali. Kétféle politikus van, mindkettőt rühellem. Az erősen valamerre elköteleződő zenéket sem szeretem, de a Beerzebub úgy kritikus, hogy kijelenti a Kormány című dalban, hogy a „baloldal az tetű, a jobb pedig féreg”. Korrekt és ez a korrektség az egész EP-re igaz. A mosonmagyaróvári srácok élőben is jók, látványosak, a fehér maszkos énekes pedig brutál jól néz ki, a maszk rendkívül jól feldobja a színpadi megjelenését is, láttuk már őket párszor színpadon zenélni és ott is mindig lehengerlő a produkció.

Számomra igazi üde színfolt az egész album, zeneileg is kifogástalan, a dalszövegek pedig meglepően profin megírt, felépített darabok. Hát a rádiók nem fogják játszani az tuti, (kivéve a Fáklya Rádiót, ahol a Fémforgácsban már játszottam – Sanyi) de mondjuk én pont nem hallgatok rádiót. :D. Még külön érdekesség, hogy minden dalnál vendég énekesek is tiszteletüket teszik: Senior Hal (Fish!), Vörös András (Ørdøg), Bölcsföldi Zoli (Glasskey, ex-Cadeveres), Jakab Zoli (Bridge to Solace), valamint Kókai Barni (The Southern Oracle, Teeth Marks), Funktasztikus & Radnóti Zsuzsa, Liberal Youth & Berci.

K-K-K. Rögtön egy Introval kezdődik az anyag és az Iron MaidenChurchill’s speech ugrik be elsőre, csak mondjuk az akkori angol miniszterelnök értelmesebb dolgokat mondott és csinált, mint akiknek a hangját halljuk. Az első dal a Kormány. Iszonyú erős kezdés, számomra ez az egyik csúcsszerzemény, itt Vörös András vokálozik és ezt a hihetetlen magasságokban szárnyló dalt még magasabbra emeli. Olyan zenei ritmusváltások, szólók, szöveg és minőség van, hogy az elképesztő és amikor eljön a refrén/vokál akkor muszáj bekapcsolódni :

’’A tisztességtelen utat ez a rendszer,

Igazi erénynek képzeli

Hataloméhségtől vezérelt,

Világnak férgei ’

A második dal a Korrupt. Hát ez a másik óriási kedvenc. Minden szó betalál és közben meg letépi a fejem, üvöltöm én is minden sorát. Itt Jakab Zoli és Senior Hal vokálozik és olyan elképesztő kohézió jön létre, mint amikor a Metallica Lemmy -vel játszotta a Too Late Too Late című Motörhead klasszikust. A vokálozást itt is imádom, annyira jó, hogy leírhatatlan . Hallgassátok meg Ti is, a hangerőt meg tekerjétek fel!

A Koalíció talán az egyik legpörgősebb, legmetálosabb anyag. Itt Kókai Barni tölti be tökéletesen a vendég szerepét. Erős, energikus dal, a zsenialitás pedig folytatódik zeneileg is, a szöveg is pont jó, csak sajnos azok nem hallják akikről (akiknek) szól.

A Végletek című dal rappeléssel indít és az alatta levő finom gitárszóló is tökéletesen illeszkedik ehhez a kiváló dalhoz. Amikor pedig bedurvul, akkor csak kapkodom a fejem annyira minőségi szerzemény lett ez is. Itt Csató AdorjánFunkasztikus és Radnóti Zsuzsa a két vendég énekes és mint minden szerzeménynél itt is az ugrik be, hogy hú de megnézném-hallgatnám őket élőben is.

A Hibás világ egy Liberal Youth dal feldolgozás és egyben a legrövidebb szerzemény, ha nem tudnám, hogy feldolgozás akkor is simán illene a többi dal közé. Egy tempós hardcore/punk dal, alig 2 perces igazi tekerés és itt a Liberal Youth énekese Berci a vendég. Ezt a kocsiban szeretem hallgatni, egy baj van vele, hogy nagyon rövid és állandóan nyomkodni kell a visszalépés gombot.

A lemezt lezáró utolsó tétel nagyon találóan a Káosz nevet kapta és szintén a személyes kedvencem lett. Az a sor, hogy : „Megszűnt már a közép nem tudok hova állni” tökéletesen foglalja össze azt a szélsőséget, amit az arcunkba kapunk nap mint, nap. Ha akarjuk, ha nem. Ha odafigyelünk rá, ha nem. Bölcsföldi Zoli a vendég énekes és őt is nagyon jó hallani ezen a lemezen. A vokálozás komoly kórussá erősödik, ami szintén egyedi ízt ad a dalnak.

Én még mindig szeretek komplett albumokat, EP-t, teljes diszkográfiát hallgatni és természetesen itt is az a legjobb, ha egyben hallgatod. Világszínvonal. Ha a tengerentúlon születtek volna a srácok ők lennének az új Rage Against The Machine vagy a Limp Bizkit.

A Szavak Ereje„ annyira kilóg a hazai mezőnyből, hogy nálam simán a 2022-es év legjobb hazai/külföldi albuma a Red Swamp Time to Die mellett. A szövegek olyan szinten találnak célba, hogy már fáj az, hogy ennyire igaz minden szó, miközben napi szinten szembesülünk azzal, hogy úgy süllyed el a világ a politikai agymenés közepette, mint Atlantisz a Monthy Python társulat Erik, a viking című klasszikusában és nem tehetünk túl sokat, hogy a világ egy szerethetőbb hely legyen.

Persze tehetünk. Nyújtsuk egymásnak a kezünket és ne higgyünk el semmit a politikusoknak.

Köszönöm, hogy elolvastad!

The Dwarves The Dwarves
július 24.
Baroness Baroness
július 29.
FEZEN Fesztivál 2024 FEZEN Fesztivál 2024
július 30.