Béton Brut – Bemutatkozó beszélgetés

Egy különleges, három zenekaros koncert lesz szeptember 1-jén a RIFF Budapestben. Az InstruMetalban utazó spanyol Ciconia előzenekaraként két hazai zenekar lép majd fel. Az Innerverse mellett/előtt egy fiatal, de nem előzmények nélküli banda, a nem mindennapi névvel rendelkező Béton Brut gondoskodik a spanyolok előtt a bemelegítésről. A zenekart ennek kapcsán kerestük meg kérdéseinkkel.

Kérlek, mutatkozzatok be! Hogy találtatok erre a különleges névre?

Sziasztok! Mi vagyunk a Béton Brut Budapestről. A bandában Csabi dobol, Kex basszusgitározik és jómagam (Zsolt) gitározom – ezen felül mind a hárman énekelünk is. A banda neve építészeti vonatkozású, mivel hobbiszinten sokat foglalkozom építészettörténettel és -esztétikával: a béton brut francia kifejezés, a nyersbetonra utal, erről kapta nevét a brutalizmus nevű építészeti irányzat.

Fotó: Vass Nóra (Appleheart Photography)

A zenekar nem előzmény nélküli, a Worthless folytatásaként alakultatok. Mit érdemes tudni az előzményekről?

A Worthless-t Csabival hoztuk össze még mikor a Hajdúságban (Hajdúszoboszlón és Debrecenben) éltünk. Instrumentális, zajos post-metalt/sludge-ot játszottunk jobb, de sokszor inkább rosszabb minőségben. Miután mindketten Budapestre költöztünk, készítettünk ugyan egy splitet a Her Highness testvérzenekarunkkal, de aztán én eléggé beleuntam a zenélésbe (de még a zenehallgatásba is) és annyiban maradt az egész.

Miben más a Béton Brut?

A Béton Brut első körben a Worthless-féle, leginkább Omega Massifra hajazó zenét akarta továbbvinni, de aztán arra jutottunk, hogy talán meg kellene próbálni más irányokba is mozdulni. Ennek egyik első eleme volt, hogy Csabi másik zenekarából, az Arkasból felkértük Kexet basszusgitározni, illetve ezúttal már énekkel is operálunk. Az ének, főleg nekem, extra kihívást jelent, mivel korábban még sosem próbálkoztam ilyesmivel, ahogy dalszövegek írásával sem – szóval biztos, hogy ezen a téren még lesznek kezdeti bénázások, de sebaj. Zeneileg azért bőven van még bennünk a sludge-os post-metalból, de mostanában egyre több emót és screamót is hallgatok, emiatt ezeket a műfajokat is megpróbáljuk integrálni a zenénkbe.

A zenéteket a Post-Metal/Noise/Emoviolence kategóriákkal írtátok le. Segítsük a zenehallgatókat és kicsit pontosabban határoljátok be, kiknek lehetnek érdekesek a szerzeményeitek!

Az Omega Massifot már említettem, ők a mai napig nagy kedvencek (kár, hogy feloszlottak és a kevésbé érdekes Phantom Wintert csinálják helyette), ahogy a Neurosis-, Rosetta-irány is közel áll a szívünkhöz. Emellett a screamo-emo vonalból talán olyan bandákat próbálunk megidézni, mint pl. az Orchid, az Ampere, a Lome Prieta, a Beau Navire vagy a Yearning. Aztán ha egyszer majd végre megtanulok rendesen gitározni, talán olyan dolgokat is kipróbálunk, mint amiket a Touché Amore, a Carson Wells vagy az Aussitot Mort csinált vagy csinál.

Néhány hete hoztátok ki az első klipeteket. Milyen visszajelzéseket kaptatok rá?

Egyelőre inkább csak barátoktól kaptunk visszajelzéseket, de azokat általában fölösleges készpénznek venni, mert inkább csak udvariassági dicséretek. De pár őszinte vélemény is érkezett, biztatónak mondták, és emiatt kíváncsian várják az első koncertünket.

Mi a következő lépés? Új dal jön vagy valami hosszabb lélegzetű anyaggal készültök?

A következő lépés a koncertes bemutatkozások mellett mindenképpen a stúdiózás lesz, azt viszont még nem döntöttük el, hogy csak egy-két dalt vegyünk fel vagy akár többet is.

Hamarosan a spanyol Ciconia meg a hazai Innerverse társaságában fogtok fellépni a RIFF-ben. Pár szóban foglaljátok össze kérlek, mivel készültök, miért érdemes elmenni a koncertre!

Nagyon várjuk már a bulit, biztosan szuper lesz. Kicsit kilógunk a sorból, mert a két másik fellépő nagyon profi, helyenként matekos-djentes muzsikában utazik, mi meg inkább zajosabbak és zabolátlanabbak leszünk, de talán pont emiatt fognak majd ránk csodálkozni az emberek és talán meg is tetszik nekik. Egyébként egy kb. 20-25 perces szettel készülünk, ebben lesznek lassabb zúzások és gyors aprítások is. Mi kezdünk majd, így érdemes időben érkezni.

Fotó: Vass Nóra (Appleheart Photography)

Mik a közeljövő további tervei? Milyen rövid és hosszútávú céljaitok vannak?

A közeljövőben szeretnénk minél jobban összeérni koncertezés terén, hogy utána könnyebb legyen a stúdiózás is. Bízunk benne, hogy jövőre meg tud majd jelenni az első kislemezünk vagy splitünk valakikkel. A távlati tervek is hasonlók: koncertezés, stúdiózás. Nagy illúzióink nincsenek: rétegzenét játszunk egy színtéren, amely szerteágazó ugyan, de elég belterjes is, így nem mindig könnyű egyről a kettőre jutni. De ne legyen igazam.

Tool, Night Verses Tool, Night Verses
június 12.
Hell Vill #19 Hell Vill #19
június 13.
Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.