Bipolar Disorder – Az elmebeteg gondolatok közt egyszer csak tisztán látnánk – interjú és albumpremier

Új albumával jelentkezik a doom-death metalos Bipolar Disorder. A hazánkban mondhatni egyedülálló zenei vonalt képviselő duóból, Tóth József gitárost (Degragore, Liquid Cemetery, Nekrofília stb.) új lemezükkel és egyéb aktualitásokkal kapcsolatosan kérdeztem.

Szia József! Üdvözöllek újra a Fémforgács oldalán. Először is új lemez… mit lehet róla tudni?

Az új lemezünk címe Világos Időköz – ezt a kifejezést az elmebetegnél szokták használni, amikor egy bizonyos kis időre tiszta az elméjük. A lemez koncepciója, hogy folytassuk és lezárjuk a Lélek Hamvak anyagot, mert ez volt az első olyan Bipolar Disorder lemez, amin teljesen új dolgokkal kísérletezünk és miután kiadtuk, azt érzetük, hogy kell neki még egy folytatás. A dalszövegeket Gábor írta és énekelte fel, nagyon komoly munka van mögötte, tényleg nagyon jól megfogta azt, amit szerettünk volna üzenni. Ez a kettő album olyan szövegeket kapott melynek témái az elnyomott érzések felismerése, azoknak megváltoztatásáról és feldolgozásáról szól – közel sem vidám dalokról van szó. Az új lemezünk olyan mintha fulladozás közben levegőt kapnánk, mintha az elmebeteg gondolatok közt egyszer csak tisztán látnánk.

 A lemez első előzetes dala az Agónia volt, ami mind szövegében, mint pedig zeneileg erősen a padlóra hozza az embert. Nem egy vidám zene, az biztos. Az album koncepciója – ha van egyáltalán ilyen – is hasonló?

Mindenképp! Az Agónia valóban egy melankolikus, mondhatni depresszív dal lett és tökéletesen illeszkedik mellé a lemez többi dala is. Ezt az atmoszférát vittük tovább a többi dalnál is. Mind zeneileg, mind szövegileg a közép és lassabb dalok jellemzik a lemezt, nem lett könnyű anyag, de nem tudatosan tettük, egyszerűen csak felvettük, amit jónak gondoltunk.

Zenétek alapja mélyen a ’90-es évek brit/finn vonalú doom-death „bánat” metal vonalában gyökeredzik, ami valljuk be manapság nem épp az egyik legnépszerűbb stílus még a metal zenék nagyhalmazában sem. Ti mégis ezt választottátok… Adott a kérdés: Miért?

Első körben, mert ez vonal hatással volt/van ránk. Másodjára mert ezt a stílust hitelesen tudjuk előadni. Tudatosan vágtuk bele a fejszénket ebbe a fába, de tudtuk azt is, hogy kevés emberhez fog eljutni. Megtehettük volna azt is hogy pop metalt játszunk némi figyelemért, de akkor elveszítettük volna a hitelességünket. Azt adjuk, amit tudunk, nem bonyolítjuk túl.

Magyarországon mennyire kedvelt ez a stílus?

Ha úgy nézzük, hogy ez a stílus mennyire nem népszerű a metal világon belül, akkor azt kell, hogy mondjam mi magyarok egész jól elvagyunk látva jobbnál-jobb bandákkal, projectekkel. Ha nincs is nagy kultúrája, de azt kimondhatom, hogy van egy stabil kör, akik kaphatóak a doomra.

Zenéteket hallgatva, ha jól hallom az alap doom-death témák mellet igyekeztek színesíteni is a zenéteket, mint pl.: a szaxofon. Eddig idehaza fúvós hangszert a Sear Bliss, illetve alternatív vonalról a Másfél használ, használt. Nálatok ez a hangszer hogyan jött a képbe?

Eleve nagyon szeretem a szaxofon hangzását és már régóta foglalkozatott a gondolat, hogy valahogy be kellene építeni valamelyik projectembe. A Bipolar Disorder az első olyan projektem, ahol egészen szabadon gondolkozok dalírás közben – így adta magát, hogy szerepeljen ez a hangszer is. Nem idegenkedünk az új dolgoktól, szeretünk kísérletezni, megérteni és alkalmazni akár oda nem illő dolgokat is.

A szaxofon már az előző Lelek Hamvak című lemezeteken is megjelent. Nem lett az emiatt, lehet, hogy ez most hülyén hangzik, de kissé populáris? Egyáltalán egy doom-doom lemezre lehet azt mondani, hogy populáris?

Ez nézőpont kérdése. A Lélek Hamvak valóban populárisabb anyag, mint például az Agony of Melancholy anyagunk, de ettől még nem gyenge anyag. Sőt, épp azért lett erősebb, mert nem csak sötétséget, hanem fényt is adunk a hallgatónak. Ha meghallgatod a Lélek Hamvak anyagot erős kettőséget fogsz érezni, egyszerre emel és taszít le a zene, emiatt lesz nehéz az anyag.

 A Bipolar Disorder túl van 1 EP-n, 5 nagylemezen és most jön a hatodik lemez. Mindezt 2 év alatt tettétek le az asztalra. Ez alapján, és más projektjeitek alapján én meglehetősen termékenyek, kreatív zenészeknek tartalak benneteket. Mi várható még a jövőben?

Köszönjük, nos, készen van új Nekrofília lemez instrumentális része, ami megint nagylemez lesz a maga 7 dalával, hamarosan felvesszük rá az énekeket. Az új Degragore lemez is készülőben, egyenlőre vázlatok vannak még csak, de hangulatra az utolsó anyagra a Martyr-ra fog hajazni. És ha már más projektek. Mi a helyzet a többi zenekarokkal, projektekkel, melyekhez közötök van? A Degragore, Nekrofília, Bipolar Disorder, ami most aktívan fut, a Dipylidum Caninum, Abehrum, Music of the Devil kicsit lassabban halad, de ezeknél is hamarosan új hírekkel szolgálhatok. Aki ismer, az számíthat arra, hogy stabilan hozom a lemezeket.

Köszönöm szépen a beszélgetést és további sok jó albumot nektek!

Mi köszönjük a lehetőséget! Nektek is minden jót!

Hell Vill #19 Hell Vill #19
június 13.
Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.
Hatebreed, Crowbar Hatebreed, Crowbar
június 17.