Dalriada
Őszelő

(H-Music Hungary • 2021)
Armand
2021. május 19.
0
Pontszám
10

Ha szigorúan logikai alapon közelítjük meg a dolgot, a Dalriada az ellentmondások zenekara. Az európai undergroundot a 2000-es évek elején meghatározó egyik irányzat, a folk metal ugyanis itthon sosem tudott igazán gyökeret verni. Szigorúan zenekarnevek emlegetése nélkül; volt itthon ígéretesen induló, de rövid időn belül földbe állt csapat, hamvában holt demós próbálkozás, illetve a farvízen ideológiai zűrzavarral küzdő hullámlovagok is felbukkantak. A többségükre már nem is emlékszünk… A 2003-ban indult soproni zenekar ennek ellenére példátlan diszkográfiát tudhat a háta mögött, a Dalriada lényegében maga a magyar folk metal. A kortársak közül -a tágabb értelemben vett metal színteret tekintve – senki sem jelentetett meg másfél évtized alatt annyi lemezt, mint ahány korong Ficzek Andrásék nevéhez köthető.

 A Dalriada tehát itthon lényegében egyedül viszi a hátán a műfajt, megvan a stabil hazai táboruk, és határainkon túl is megérintették a műfaj rajongóit.  A zenekar stílusa (utólag visszatekintve) már A walesi bárdok demón is kiforrott volt, a finomhangolások azonban máig tartanak, gondoljunk akár a hangzás folyamatos csiszolására, akár a hangszerelésre. A lemezek változó gyakorisággal ugyan, de két-három évente készülnek a soproni próbateremben. Hozzám a zenekar korai időszaka áll igazán közel, a történelmi ihletésű dalszövegekkel, régies nyelvezettel, komor(abb) hangulattal. A Dudás / Hajdútánc / Komámasszon jellegű vidámabb tételek ugyan távolabb esnek tőlem, de elfogadom, hogy ez az irány is hozzátartozik a népzenéhez. Ennek ellenére mindig is a fentebb emlegetett dolgokat kedveltem Andrásék zenéjében.

A vírushelyzet miatt végül a tavasz közepén megjelent Őszelő kapcsán úgy érzem, hogy a lemez újra hozzám, nekem szól. Ezúttal nincsenek vidám tételek, a korong a címéhez és a borítóképhez, mely újfent Lakihegyi-Binder Júlia festménye illően egy komorabb dalcsokor. A lemezanyagot keretbe foglaló Ezer élet, ezer csillag arra rendeltetett, hogy a refrént a majdani koncerteken százak énekeljék együtt Lauráékkal. A trianoini békediktátum centenáriumára íródott dal szövege úgy fogalmaz, hogy ha a bookletben nem olvastam volna az aktuális lábjegyzetet, feltehetően teljesen mást jelentenének András sorai. A dal korongot záró akusztikus verziója is jóval több egy szimpla lemezvégi bónusztételnél. A további nyolc szerzemény pedig felvonultatja a csapat számtalan arcát. Felsorakoznak olyan további történelmi tematikájú szerzemények, mint a Rózsa Sándornak emléket állító Dúvad, a Rákóczi zászlaja, vagy a Huszáros, illetve érintőlegesen a klipesített Betyár-altató.

A Téli ének és A tavasz dala után elkészült az Őszi ének, illetve vannak olyan többértelmű gondolatsorok is, mint a címadó, a Földanya, vagy a gyermekhanggal is megtámogatott Örökség. Ezzel lényegében az összes dalt meg is említettem, viszont a kilenc plusz egy szerzemény közül kiemelni egyetlen tételt sem tudok. Az Őszelő ugyanis egy kerekre csiszolt dalgyűjtemény, melyet csakis egyben érdemes hallgatni. Az újonc dobos, a thrash vonalas Vesztegzár soraiban megismert Monostori Ádám ezen a lemezen debütált a csapat soraiban. Ádámnak sikerült felvennie a fonalat, játéka annyira belesimul a zenébe, hogy ha nem tudnám, feltehetően fel sem tűnt volna, hogy új ütős ült Andrásék háta mögött. A Fajkusz banda közreműködése nélkül nem is készülhet Dalriada lemez; a trió az Őszelőn is tiszteletét tette. A vonós és/vagy a népi hangszerek ezúttal talán kevésbé játszanak szólisztikus szerepet, diszkrét jelenlétük azonban sokat hozzátesz az egyes nótákhoz. A limitált verzió bónusza a Hazatérés15 év Dalriada – című koncertfelvétel DVD és audio változata. A 2019 októberében, azaz szűk fél évvel azelőtt, hogy a normális életünk darabjaira hullott volna a Barba Negrában felvett másfél órás kivonat időrendben tekinti át az egyes lemezeket, a műsor végén pedig megkapjuk a közönségkedvenceket is.

A friss CD már most beférkőzött a három kedvenc Dalriada lemezem közé, a Jégbontó és a Szelek mellé. Ha folyamatosan követted a zenekart, akkor azért, ha a hosszú évek alatt kissé eltávolodtál tőlük, épp emiatt, ha viszont most akarsz megismerkedni velük, akkor első találkozásként bátran javaslom az Őszelőt!

(Andris)

Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.