Dance

Love Commando (1990)

Dance zenekart a mai napig a magyar dirty / glam rock egyik alapbandájaként tartják számon. Megalakulásuk története kicsit ködös, de annyi bizonyos, hogy a banda 1987 nyarán egy vadabb házibuli alkalmával alakult meg és az akkori három alapítótag: Balogh Tamás, Csillik Zsolt és Révi József addigra már együtt játszott egy másik formációban. A későbbiekben olyan arcok játszottak a zenekar soraiban, mint a Sex Action dobosaként ismerté vált Zana Zoli, és az XL Sisters énekeseként megismert Vértes Attila, aki mondhatni az utolsó pillanatban került be a bandába. Attila belépéséig, a korai felállásban még Révi Józsi énekelt és gitározott. Viszont az 1990-ben megjelent első lemezükön a Love Commando-n már az ő markáns hangján szólaltak meg a dalaik.

A Dance 1990-ben.

A lemez koncepciója az volt, hogy az A-oldalon magyarul, a B-oldalon pedig angolul szólalnak meg a dalok. Ez akkor kissé szokatlan megoldás volt, de végül is bejött. Az album borítóját az azóta Amerikában élő, Five Finger Death Punch főnökeként ismert Bathory Zoli készítette el. 10 dalos albumukon remekül hozzák a ’80-as, ’90-es évek dirty / glam rock sztárjainak (Mötley Crüe, Poison, Warrant, New York Dolls, Alice Cooper, Bon Jovi és még sorolhatnánk) stílusát, beleértve azoknak minden hatását és zeneiségét. Elég csak a kezdő Vad száj dalukat meghallgatni, ami korai demójukon még angolul szólt és Wild Side néven szerepelt. Ez egy abszolút slágergyanús, 100%-ig Mötley Crüe-s nóta. Abszolút fogós, dallamos riffelések és nagy csordavokálok. Erre izzottak (izzanak) csak igazán a bugyik, nem is beszélve az ezt követő (Poison / Bon Jovi) szexcentrikus töltetű Sírig tartsd a szád feszes, ágydöngölős lüktetéseiről. De hasonló hatású a középtempós rock n roll energiáktól izzó Válassz! című számuk, aminek már a kezdő sorai magukért beszélnek: “Lefordulsz valami nőről, és izzadsz, mint a gép“. Ezután érkezik a banda két nagy slágere a Mindent akar a lány és a Ne, fiam! Ne! Nem hiszem, hogy a hazai rockerek között (legyen az fiatal, vagy a 40-es korosztály) lenne olyan, aki ne ismerné ezt a két “alapnak is mondható” dirty rock nótát. Ez a két dal annyira alap, mint a Sing Sing-nél az Életfogytig Rock N Roll, vagy a Sex ActionVörös a szád című dala. A Mindent akar a lány egy tüzes glam rock nóta, ami végig perzseli a bőröd, és aminek a hatásait fölösleges is emlegetni. És itt most egy kis kitérő sztorizás… Régebben volt egy estFM nevű rádió csatorna és azon ment Mocsok Miki, alias Szasza rock műsora, amiben épp arról beszélgettek, hogy Vértes Attila mit is énekel a dalban(?) Úgy hallani, mintha “Lábamra égett a sajt“!… Ez igazából “Lábadba ég a zaj“! Szóval nem arról van szó, hogy a weszkó csizmába berohadt a lába és az sajt szagú…. ha-ha. És ha már weszkó csizma, és western hangulat, ezt garantáltan hozza a Bon Jovi balladás, csordaéneklős Ne, Fiam! Ne! Ez a dal egyébként a banda második albumára is felkerült, igaz akkorra már jócskán átformálódott a banda felállása és ez a dal is új hangzást, valamint új erőt kapott.

Ahogyan azt a fentiekben írtam, a B-oldalra kerültek fel az angol nyelven előadott dalaik, melyek sorát az energikus glam / punk töltetű címadó daluk, a Love Commando nyitja. Ezután jön egy Alice Cooper / Mötley Crüe / Van Halen féle hibrid, a Suicide lassan perzselő (glam / hard rockos) öngyilkos gyönyörével és a Don’t Turn Again Back To Me energikus lazaságával. Azonban az eddigi feszességen egy pillanatnyit sem lazítanak, sőt inkább még fokozzák azokat. A Dangerous (a stílusgyakorlat ellenére) egy igazi gőzgép nóta, és valami hasonlóan szól, vagy inkább robban a záró Girls Are Gonna Rock is, amibe egy cseppnyi KISS hatást is beleloptak. Az tény, hogy az angol nyelven előadott dalok jobban fekszenek ennek a stílusnak is, de nekem valahogy mégis a magyar nyelven elénekelt dalok izzása jön be jobban. De ezt mindenki maga dönti el…

A lemez sikerének ellenére ez a formáció nem élt sokáig. Zana Zoli a megjelenést követően a Sex Action-be távozott, Vértes Attila pedig Demeter Györggyel megalapította az egy lemezt megélt XL Sisters-t. A banda 1993-ban, új felállásban: Ördög „Csipa” Tibor – ének, Kiss Endi – dobok, Tóth Tibor -gitár, Révi „Snake” József – gitár, vokál és Beloberk „Belo” István – basszusgitár, kiadta második lemezét Ördög vagy angyal címmel, ami meglehetősen jó sikereket ért el. A lemez dalain ugyan még Weisz Laci gitározik, de ő stúdiózás után, a lemez megjelenés előtt kiszállt a zenekarból. A bandába frissen bekerült Tóth Tibor csak a bandaképen és a koncerteken tette hozzá gitártudását a lemez dalaihoz. Aztán jött a Hooligans… de az egy másik történet. 

2014 májusában, az addigra a zenéléstől már visszavonult Révi József hosszas betegség után elhunyt. Halálával egy újabb tehetséges zenészt vesztett a hazai rock élet. 2000-ben pedig a Dance utódaként a korábbi tagok megalakították a Dirty Dance nevű formációt, ami a mai napig aktívan tevékenykedik.

Dance – Love Commando (1990): 3 komment

 • Winci szerint:

  Annak idején voltam egy koncertjükön a diósgyőri művházban. A Moby Dick előzenekara voltak és, meg kell mondjam, szerintem sokkal jobb hangulatot csináltak, mint a főbanda. Néhány vöröshuzatos szék bánta a művhéz fix soraiban.

  • dimmurtal szerint:

   Azt régen Ady Endre Művelődési Háznak hívták, ugye? Oda én is sokat jártam koncertre! Imádtam a Metal Karácsonyokat! 🙂

 • dimmurtal szerint:

  Húú, basszus! Amikor középiskolás voltam, a koleszban iszonyatosan sokat hallgattuk ezt az albumot! A ‘Vad száj’ és a ‘Sírig tartsd a szád’ óriási dalok! Meg is hallgatom a lemezt, nosztalgiázok kicsit! 🙂

október 01.,