Death Perception – Interjú a zenéjükről és az új lemezről

A Fémforgács nemrég adott hírt arról, hogy a kanadai Death Perception a WormHoldeDeath-hez szerződött. Ashes című új albumuk hamarosan világszerte megjelenik. Jóllehet, a csapat már kiadott két korongot független kiadónál ez az első az új label-nél széles körű terjesztésben. A Death Perception legutóbbi, 2016-os , Ensuing the Insanity című lemeze a Slayer-éhez hasonlatos támadás, ám az alapvetően death metal csapat zenéje a modern rock, némi hardcore és eszement őrület hatását is magán viseli, pozitív értelemben. A banda képviseletében Nathan Fraser állt olvasóink rendelkezésére, hogy bemutassa csapatát.

Mindenekelőtt gratulálok a szerződésetekhez az új kiadónál. Mivel az új lemez még megjelentetés előtt áll, és még csak az ajánlót láthattuk, közelítsünk más irányból. Mit várhatunk a harmadik korongotoktól?

Az Ashes teljesen más, mint amit a múltban megjelentettünk. A dalok sokkal a sokkal súlyosabbaktól az igazán lágyakig terjednek, mások, mint amikhez tőlünk a hallgatók hozzászoktak. Tényleg magába foglalja a zenei ízlésünket. Nagyobb létékű, jobb és kiforrottabb. Eltérően más death metal bandáktól, itt értheted a szöveget, és beletettünk sok fejrázós riffet is.

Kell legyen oka, amiért eljutottatok a WorhHoleDeath-hez. Mi vonzott titeket hozzájuk?

Már akkor tudtuk, hogy ez egy nagyobb album lesz, amikor elkezdtünk a dalokat. Ezért aztán úgy döntöttünk, hogy nagyobb léptékű megjelentetést szeretnénk. Amikor hallottunk a WormHoleDeath-ről, fel is kellett pattannunk a fedélzetre. Van egy jó kis névsoruk őrült metal bandákkal. A kiadónk béli társunk a Mephisto (Kuba) szintén mostanában szerződött hozzájuk. Találkoztunk velük a Holguin’s HG Metal Fest még 2016-ban. Van annak értelme, hogy zenekarok ilyen nagyszerű családjához tartozzunk.

Volt-e változás a felállásotokban? Mi ennek a története?

Amióta az első két albumunk megjelent két új tagunk van az Ashes-en megszólaló csapatban. Brian Lewis 2018-ban állandóra csatlakozott hozzánk. Ő egy beugró gitáros volt már néhány éve. Briant technikás metal és a progresszív technikák érdeklik, így ezeket a hatásokat hozta a zenekarba. Adam Baldwin 2019-ben csatlakozott hozzánk, éppen idejében, hogy velünk játsszon a Threat Signal jubileumi előadásán és ezután nem sokkal zenéljen a bandával Kubában. Adam tényleg lenyűgözött minket a basszusjáték vonalvezetésével és azzal, amit az új albumhoz adott. összességében, ez egy jó alkalom volt a számunkra, hogy növekedjünk és változzunk.

A csapat felállása az Ashes albumon: Kyle Young – ének, Dana Bowman – gitár és vokál, Brian Lewis – gitár, Adam Baldwin – basszer és Nathan Fraser – dobok.

Milyen a pozíciótok a haza színtéren? Mekkora közönségnek játszotok mostanában? Kikkel tudtok együtt zenélni és milyen összetételű a közönségetek?

Kilenc éve már, hogy keményen dolgozunk ezen a csapaton. És már éve adjuk elő a dalainkat színpadon. Néha Hamilton már felismernek minket és mondják, hogy láttak-hallottak minket. De a városunkban nagyon sok tehetség van és néhány híres csapat is lakik itt, így mi még inkább az undergroundba tartozunk. Ha szerencsések leszünk (úgy értem, igazán szerencsések) a promoterünk rárakhat minket egy nagyobb turné körre. Néhány dolog csak pénz kérdése, míg mások az üzletpolitikáé. Szerintem a mi kategóriánkban a legtöbb csapat számára ez a helyzet. Amikor az emberek eljönnek megnézni minket, ők a mosh-t és a headbang-et akarják. Alig várjuk már, hogy összejöhessünk velük és ott legyünk a mosh pit-ben.

A csatornátokon szerepel egy dal, címe The Kill, ami egy érzékeny témáról szól, körülbelül olyan, mint amikor a Slayer az Angel of Death-t írta. Rémiszót képeket gyűjtöttetek a videóhoz a XX.sz. század sok rezsimjéről. Hogyan érintett meg titeket ez a téma?

Amikor videokat készítek tényleg azt akarom, hogy az emberek megborzongjanak, s miután megnézték rosszul érezzék magukat. Kutattam az olyan dolgokat, mint a szimbólumok, a festett képek, a régi kastélyok, és a nyelvek eredete. A következő témakörök, amibe beleolvastam, a Perzsa Birodalom története, a türk törzsek eredete, az I. és a II. világháborúk és az örmény népirtás. Igazán rosszul érzetem magam, amikor videokat is megnéztem a témákban. És ezt az érzést akartam megosztani másokkal is. A háborúzás egyáltalán nem jó dolog, nem vidám téma. Semmi nagyszerű nincsen benne. Képzeld magukat a helyükbe [mármint az elszenvedőképbe – szer.]. Ezek tehát az (általunk) bemutatott üzenetek.

Ez így egy elkötelezettség a sosem szunnyadó, a világra szabadult vadállat ellen? És mit gondoltok, mit tudtok elérni a témák ilyen feldolgozásával és bemutatásával?

A Death Perception nem egy politikus zenekar, ám azokról a témákról szólunk, amik érdeklenek minket: összefonódások, állami szintű bűnözés, bennfentes titkolózás. Nem hinném, hogy bármit is meg tudnék változtatni, még azzal sem, ha a figyelmet ráirányítom. Csak azért, meg a népesség többsége vitat valamit, az még nem változik meg. A legrosszabb az, hogy a technológia lehetővé teszi hogy egyesek kezében maradhasson az irányítás, és bebiztosítsák magukat arról, hogy mindenki más alattuk marad. Ez az én véleményem. Aztán az ember nézheti a Netfilx-et és finomhangolhatja, ha akarja.

Mesélnél a főbb zenei hatásaidról?

A dobosok, akikre felnézek VinniePaul (Pantera), Dave Lombardo (Slayer), Brann Dailor (Mastodon), Trym Torson (Enslaved), Steve Asheim (Deicide), Matt Modder (Hurt), Mitch Mitchell (Jimi Hendrix), és Igor Cavalera (Sepultura).

Milyen várakozást fűztök a harmadik LP-tek kiadásához? Láttam már néhány oldal körbe kürtölte a megjelenés hírét. Érzitek már az érdeklődést az újabb rajongóktól és az érdeklődők szélesedő körétől?

Remélem, hogy az album újabb lehetőséget hoz a számunkra és utazhatunk vele Kanadán kívülre is. A csapatnak csak egy jó turnétervre van szüksége. Szeretnék játszani a fesztiválok körében. Szeretném terjeszteni az igét, és remélem, hogy erre lehetőségünk is nyílik. Ezidáig már a világ minden tájáról kapcsolatba léptek velünk emberek az új lemez megjelentése okán. Úgyhogy, szerintem, az album segít majd minket messzire jutni.

Milyen a helyzet a környezetetekben? Tudtok már játszani? S ha igen, akkor tudjátok már, hol játszotok legközelebb?

Kanadában még lezárások vannak. Az utóbbi másfél évben csak kétszer jutottunk ki egy-egy helyi koncertet adni, 2020. novemberében és 2021. februárjában. Ezeket csak a tartományi lazítások tették lehetővé. Ha majd egy kicsit lazábbra veszik a szabályozást, ott akarunk lenni és megfelelően megünnepelni a lemez kiadását egy koncerttel. Volt már néhány egyeztetés, hogy Torontóból Vancouverbe utazzunk, vagy Texasba, Mexikóba, de ezeket az ötleteket jó sok idő megtervezni. Remélhetőleg hamarosan visszajutunk [a színpadra]. Az alagsorban jammelni…, hát már nem azt szeretnénk művelni.

Talán már elkezdtétek az új lemez írását?

Jól elfoglaltuk magunkat, ahogy az ötleteinket összegyűjtöttük. Öt nótát már meg is írtunk. Ilyen dalcímekkel, mint Murder You, Unforeseen Suffering és The Fundamentalist, mondhatom, hogy a zenénk újabb hulláma még gyilkosabb hangzást ígér.

Ne feledjétek és figyeljétek a híreket! Az Ashes a WormHoleDeath-től a főbb streaming platformokon és az undergound metal zenék CD-forgalmazóinál 2021. június 18-tól lesz elérhető.

Köszönjük az interjút! Érdeklődéssel várom az új albumot. Sok sikert kívánunk. Csak így tovább…!

augusztus 04.,
augusztus 06.,
augusztus 07.,
augusztus 07.,
augusztus 12.,