Diaftora – Az emberi elme gyengeségei… Ez a mi világunk

Hamarosan érkezik a hazai modern death/groove metalos Diaftora első nagylemeze. A zenekarból Dénes Attila énekest egy rövid bemutatkozó interjú keretében belül kérdeztük megalakulásuk történetéről, debütáló albumukról és más egyebekről.

Szia Attila! Köszöntünk a Fémforgácson! Az első kérdés kézenfekvő… Kérlek, mutasd be nekünk a zenekart és megalakulásának történetét.

A Diaftora története 2020-ban indult, létrejöttének legfőbb célja az alkotás volt. Én Dénes Attila énekes és Sarus Tibor Norbert gitáros alapítottuk, mellénk csatlakozott Nyári Zoltán basszus gitáros. A projekt azon egyszerű alapokra koncentrálódott miszerint egyre kevesebb magyar nyelvű zenekart hallhatunk a keményebb metál vonalon hazánkban.

A zenekar alapítói abban a fiatal korban nőttek fel, amikor a hazai rock és metal vonal az ország második fénykorát élte. Még bennünk élnek azok a koncert élmények, amikor kimondták a világ árny oldalát, azt ami a hétköznapi embernek igazán fáj, és amikor még senkit nem érdekelt a cenzúra. Amikor a közönség saját anyanyelvén a zenekarokkal együtt extázisban énekelte, üvöltötte a dalokat a harctéren miközben mindenki legalább 2 korsó sört szorongatott a kezében telefonja helyett.

Magánvéleményként utóbbi szavaiddal teljesen egyetértek… Szóval, ha jól értem, ti ahhoz a korosztályhoz tartoztok, akik a ’90-es évek vége és a 2000-es évek elejei hazai metalérán kulturálódtatok? Esetleg a Diaftora előtt is zenéltetek már? Mint lehet tudni a tagok úgynevezett zenei előéletéről?

Igen a ’90-es, 2000-es évek voltak a legjobban meghatározóak a számunkra. Mindannyian 30 felettiek vagyunk. Mi meg a régi Ektomorf, Replika, TCsapda, Machine Head, Korn, Slipknot stb. vonalon cseppentünk bele ebbe a világba. És igen, mind a hármunknak van zenekari előélete. Zoli egy jelenleg is aktív zenekarban játszik Békéscsabán, Tibi évekig tagja volt egy rock/metal zenekarnak mezőhegyesen. Én Londonban énekeltem 2 csapatban, ami Lamb of God, Machie Head, Trivium, Killswitch Engage és Slipknot dalokat dolgozott fel.

Hamarosan érkezik első lemezetek Hangok címmel. Erről mit lehet tudni?

Az első albumunknak a Hangok címet adtuk. Hangvételében és tartalmában foglalkozik mindennel, ami a jelenlegi emberi sorsokat napról napra képes befolyásolni. Háború, Politika, Irigység, Mások kihasználása, Árulás, Szerelmi bánat, Halál, Az emberi elme gyengeségei… “Ez a DIAFTORA világa! Egy kibas.ott Illúzió.”

A Diaftora projekt a Covid vírus által szétszedett világban született, amikor mindenhol lezárásokkal és korlátozásokkal szembesültünk. A zenei alapok es a dalszövegek megvoltak viszont a próbák és a személyes diskurzusok szinte lehetetlenek voltak, de mi úgy gondoltuk nincs ideje várni ezért az internet adta lehetőségeket kihasználva online építettük fel a dalokat. A legnagyobb kihívást az ének rögzítése jelentette, amit saját mini stúdiómban oldottunk meg. A dalokat részletekben (gitár, bass, dob, ének) vettük fel és Zoli saját rendszerén végezte a keverést és mastert.

Hol tartanak most az album munkálatai és hány dal lesz található rajta?

Jelenleg az utolsó dal keverése zajlik, ami várhatóan június elején már befejeződik és utána hamarosan egy 9 dalos albummal jelentkezünk.

Az eddigi előzetes két dalotok remekül körvonalazza zenétek dallamos, de egyben nyers vonalait, amik abszolút dalaitok témáit követik. Ezt direkt terveztétek így?

Az albumot próbáltuk vegyesre fűszerezni. Az ének az adott témákat követi. Néhol dallamosabb éneklősebb, de leginkább a nyers kemény screamek és hörgések jellemzik a dallamvilágát, amin nem nagyon szerettünk volna változtatni. A gitár témák 100-%-ban zúzósak, de helyet kaptak dallamosabb szólók és rockosabb riffek is az albumon.

Első bemutatkozó dalotokban az Új világ témájában Orwell 1984 című regénye és a jelenlegi világ között húztok párhuzamot. Szerinted, vagy szerintetek ez a kontrolált online térbe hétköznapjaink tekintetében mennyire veszélyes, megosztó, megtévesztő és iránymutató?

Azt, hogy veszélyes e, vagy sem majd idővel eldől. Szerintem az, de lehet rosszul látom. Túl sokat töltünk az online világban is és az Új világ dalunk erre is rámutat. Ahogy a nagy testvér határozta meg a gondolkodást az 1984-ben, most ugyanez történik az online térben és elszakadunk a valóságtól. Csak van több féle nagy testvér és mindenkit máshogy befolyásol. Elég csak a politika világát megnézni a jelenlegi online térben. Hamarosan egymást falják az emberek különböző nézetek miatt.

Amit személyesen tapasztalok az az, hogy borzasztó módon felgyorsultak az események mindenhol. Túl sok információ túl sok esemény befolyásolja az emberi mindennapokat. Úgy jellemezném, hogy már tele a pohár és csak ömlik bele a folyadék ész nélkül. Minden zavarossá válik. Amivel feltöltöttük a poharat 1 perce az már rég túlcsordult.

Vagyis amennyire hátrány meg van az előnye is. Hiszen ti is, mint sok más zenekar online állítottátok össze lemezetek anyagát.

Az album és a zenekar, ahogy említettem az online adta lehetőségeket kihasználva született. Elsősorban olyan anyagot szerettünk volna összehozni, ami ahogy említettem vegyesen van fűszerezve. Rock, heavy, death, groove stílusokat akartunk belecsempészni a 9 dalba, ami szerintem nagyon jól sikerült és jól mutatja a tagok egyedi zenei ízlését a rock/metal vonalon belül. Sajnos teljes bandáról egyelőre nem beszélhetünk, mivel a csapat tagjai szétszórva élik életüket. Én Mezőhegyesi vagyok, de jelenleg külföldön tartózkodom és dolgozom. Tibi is Mezőhegyesi, Zoli pedig Békéscsabáról származik, de a zene összeköt minket. Tervezzük próbák, fellépések összehangolását, mert úgy látjuk, van közönsége annak a zenének, amit elkészítettünk. Az albumot dobos nélkül Zoli a saját számítógépes programjával rögzítette, mert egyelőre még nem sikerült megfelelő dobost találni a zenénkhez. Bízunk benne, hogy az album kiadása után ez változni fog és sikerül megtalálnunk a megfelelő embert a dobok mögött.

Tehát ha minden jól megy június vége jön a lemez. Koncert tervek, egyebek?

Igen, így van! Bizakodunk és türelmesen várunk a lehetőségre, és reméljük, hogy jövőre már egy teljes bandával jelentkezhessünk fesztiválokra és koncertekre.

Piratefest Budapest
július 03.