DON GATTO – INTERJÚ ACÉLOS BALÁZZSAL

Idén 15 éves a Don Gatto zenekar, akik a magyar rockzenei élet meghatározó alakjai. Ennek apropójából hívtuk meg a zenekar gitárosát, Acélos Balázst egy kis beszélgetésre, amiben mesél a zenekar jelenlegi helyzetéről, múltbeli történéseiről, és az elkövetkezendő fesztiválszezonról.

Mesélj, miújság a Don Gatto háza táján?

Az van hogy most nem koncertezünk 1 hónapig..faszt 2 hónapig. Nem is tudom hol voltunk utoljára. Június 28-án lesz koncertünk, és most kitaláltuk, hogy van pár új számunk, azokat így felvesszük nyáron. Most próbálni akarunk, csak nem mindig tudjuk összehozni. De már egyet próbáltunk.

Nem lesz nehéz ezt összeegyeztetni a fesztiválszezonnal?

Szerintem nem, mert úgy lenne jó ezt csinálni, hogy amíg nincs koncert addig próbálunk, akkor megtanuljuk azokat a számokat, amiket még nem játszottunk el koncerten, és amikor jönnek a koncertek, akkor már játszuk azokat a számokat, és fel is vesszük, szóval ez egy pár nap alatt meg van. Nem olyanok vagyunk, mint a Metallica bazdmeg, hogy bemegyünk fél évre stúdióba érted, és akkor ott írjuk meg a számokat. Meg tudjuk ezt csinálni.

Elég ügyesek vagytok szerintem.

Nem biztos még.

Készültök a fesztiválszezonra?

12 koncertünk lesz nyáron, az nem olyan sok szerintem. Múltkor beszéltünk a Road zenekarral, nekik valami 30. Sőt bazdmeg, van egy ismerősünk, aki meg a Kowalskynál dolgozik valami technikus, és nyáron ők hétköznap is meg így folyamatosan.

Ahogy láttam idén a Rockmaraton nincs a fesztiválok között.

Mentünk volna, csak a Nyúl elmegy nyaralni Szlovéniába. Mondtam neki: „Nyúl, kimegyek érted, hazahozlak a fesztiválra, majd visszaviszlek”. Azt mondta nem tudják megoldani, mert ez ilyen családi nyaralás.

Fura látni, hogy épp a Don Gatto nincs a fellépők között.

Kicsit úgy el is sírtad magad?

Egy kicsit fájt igen.

Mondjuk nekem is, ja. Azt hittük aki Toxicra megy, az nem megy Rockmaratonra….Nekem nyilván az volt furcsa, hogy a Rockmaratonon lesz olyan zenekar, aki a Toxicra is befért volna, de mindent nem lehet összehozni.

Toxicon ti a szombati napon koncerteztek, nem is akármilyen ”előzenekaraitok”lesznek..Madball, Deeznuts.

Sose hallottam még róluk. Pont most néztem egy Madball koncertet, Thaiföldön játszottak és csak a Freddie van bent, a többiek meg mindenki más, senki nincs meg a régi felállásból. Jaa, hát amúgy biztos jó lesz.

Izgatottak vagytok, ha ekkora zenekarokkal léphettek egy színpadra?

Őő… hát nem tudom, játszottunk már mind a kettő zenekarral amúgy, de nem az van, hogy így „Szevasz Balázskám, miújság??” Tehát nem ez történik, nyilván nem ismernek meg vagy a fasz tudja. Bár mondjuk múltkor a Toxicon az Agnostic Front-os ember megismert. Amúgy van olyan, hogy így játszunk és kinézünk oldalra, hogy valaki egy zenekarból néz minket, akkor az így jó szokott lenni. Mindig megbeszéljük olyankor, hogy „ott volt a Freddie aztán nézte”! Ő amúgy ilyen barátságos. Egyszer Szarajevóban játszottunk a Madballal, de így nem nagyon volt kommunikáció, beszélgettünk pár szót. Meg a Deez Nutssal se nagyon, velük Kassán játszottunk egyszer.

Na majd idén hátha.

Hátha. Eljátszunk valami P.Mobilt együtt. Vagy a Picsától a Szemben a bordélyház című dalt.

Melyik bandák koncertjét nem hagynád ki a Toxicon?

Nem vagyok fent a facebookon és nagyon örültem, mikor láttam, hogy lesz Buzzcocks meg Perkele, szerintem én ezt a kettőt várom legjobban. Meg egyszer kurva régen voltam Madballon Bécsben, összehugyoztam magam, életem egyik legjobb koncertje volt, de utána a következő Madball koncertek már nem tetszettek annyira, nem tudom miért.

Lehet azért, mert azt nem tudták felülmúlni?

Hát, mint az első csók, hogy azt nem sikerült azóta überelni senkinek.

Kint leszel végig amúgy Toxicon, lehet majd veled találkozni?

Szerintem a péntek szombaton igen, a csütörtököt azt még nem tudom, hogy hogy lesz. Azt tudom, hogy tavaly volt ez a villányi futás. Valamelyik nap lementem, másnap onnan futni, majd vissza. Villányban megdöglöttem. De most asszem az egy héttel később lesz. Befeküdtem az autóba, ott aludtam. Olyan kurva hideg volt, majdnem megőrültem.

Én is fáztam tavaly a sátorban, hideg volt éjszakánként.

Nekem valaki adott takarót vagy hálózsákot. Ha nem adott volna hálózsákot meg is haltam volna…A Klau! Klaudia, kössz a hálózsákot! Vagy nem azt adott? Na mindegy. Nagyon rossz volt, annyira hideg volt. Magzatpózban aludtam. Egyébként köszönjük a Lászlónak, hogy idén is meghívott minket, biztos jó lesz.

Focikupán indultok?

Hirtelen azt hittem valamilyen foci világbajnokságról kérdezel! Tavaly nem fociztunk, mert nem tudom miért nem. Tavalyelőtt igen, akkor 1 gólt rúgtunk összesen. Rommá vertek minket. Én szeretnék focizni idén is. Tudom, volt hogy jött a csávó velem szemben, akart rúgni, én meg annyira megijedtem, hogy összehúztam magam kicsire, nehogy eltaláljon. Én félek a labdától, talán párszor beleértem.

A többiek mennyire vevők rá a zenekarból?

Semennyire!

Francescoékkal kéne összeállnotok.

Tényleg, beszállunk a Franciékhoz. Tavalyelőtt is asszem a zenekarból hárman fociztunk, meg a Rónaszéki Csabi haverunk meg a Szegi Csabika. Közülünk Gergő nem focizott. Ő csak így állt a pálya szélén, de annyit se mondott, hogy hajrá. Semmit nem csinált. Szó nem hagyta el a száját. Ők Szedresben laknak, és a szedresi focipálya hát a faszom tudja milyen messze van tőlük, pár utcányira, és van olyan, hogy a Gergő testvére kimegy meccsre, és hallják a ház udvarán, hogy üvölt a focipályán. Gergő mondta, hogy ilyeneket kiabálnak, hogy „Gyötöööörd!!”. De nekünk még ezt se kiabálta. Vagy hogy ’fél-gól”…Mitititétéátátá?
Úgyhogy ja, fociznék. Életem sportja. Dehogyis. Azt se tudom mi az a foci.

Idén 15 éves a Don Gatto. Mi volt a zenekar számára a legnagyobb elismerés, akár rajongótól, másik zenekartól?

Az, hogy az egyik barátom azt mondta, hogy „Nem igaz bazdmeg, hogy ez a zene tetszik valakinek!” Tehát én ezt szeretem, amikor ilyeneket mondanak rólunk. Amikor szaroznak, kritizálnak, ezt szeretem a legjobban. De így, hogy elismerés, egyszer örültem, hogy volt ez a Hangsúly Zenei Díj, és akkor valamelyik évben megnyertük a legjobb koncertzenekar kategóriát, annak örültem. Vagy inkább az, hogy játszottunk egyszer egy német börtönben. Van egy német haverunk, akit 2013-ban megismertünk. Vagy akkor mi még nem ismertük, ő ismert meg minket, akkor voltunk a Pro-Pain turnén, és akkor pár koncertre eljött. Később valahogy így összetalálkoztunk, mondta hogy látott minket és nem volt olyan szar. Neki van egy haverja a Dirk, aki meg börtönőr Németországban. Aztán egyszer írt, hogy akartok játszani a börtönben? Hogy a faszba ne akarnánk. Majd egyszer szólt, hogy ezek az időpontok vannak, melyik lenne jó?

Ha jól emlékszem a Guitar Hero-ban van ilyen rész, amikor a koncerthelyszín a börtön és raboknak zenélsz.  

Érdekes volt. De nem úgy kell elképzelni, hogy ilyen megbilincselt, sárga ruhás emberek vannak.

Pedig én pont úgy képzeltem el, a Guitar Hero miatt!

Autótolvaj stb. Mondták, hogy akik durvák azok nem voltak ott. De volt, akinek nem mertünk a szemébe nézni… Nem volt ám olyan durva a csávó, csak így mentünk egy ilyen étkezőbe vagy valami szociális helyiségbe. Szóval igazából egy térben voltunk, nem volt az, hogy akkor most ezt meg ezt ne csináld. Egy dolog volt, elvették a telefonjainkat, és kész. Semmi más. Nem mondták, hogy kivel mit csinálhatsz, hova mehetsz, kivel ne beszéljél. Mint egy sima koncert. Jöttek a rabok, mindenki beszélgetett mindenkivel, néha mi egy kicsit elkülönültünk, de aztán utána jött egy csávó, mondta, hogy akar interjút csinálni a börtönújságba. Aztán mikor legközelebb játszottunk Németországban, odajött hozzánk, hogy emlékszel rám? Mondtam, hogy nem. A börtönben látott minket, csak akkor már kiszabadult.Tök aranyos gyerek volt egyébként, a csajával volt ott. Mondjuk a csaja a börtönben nem volt.

Készültök valamivel a születésnapotok alkalmából?

Háát, a többiek nagyon sokat akarnak játszani, én mondtam, hogy én annyit játszok amennyit mondotok. De én mindig a rövid dolgokban hiszek. Megnézed a pornhubon is a leghosszabb jelenet 20 perc. Na mindegy, annyit játszunk amennyit mondanak. Lehet, hogy majd a Halász Peti eljön Svájcból, az első dobosunk. Meg hogy így meghívjuk például az Alapi Pistit az Eddából, hogy szólózzon, vagy valami majd lesz.

És hány napon keresztül fogjátok megtölteni a Puskást?

4 napon keresztül. De lehet, hogy nem ott lesz, hanem kint a budaörsi repülőtéren, mert az azért nagyobb. Meglátjuk. Az első 3 napra már minden jegy elkelt, és a negyedik az ilyen háromnegyedig megvan. Ákostól béreltük ki a színpadtechnikát..megadjuk a módját.

Köszönöm Acélosnak a kellemes vasárnap délutáni csevegést meg a citromos sört! Ezúton pedig az egész Don Gattonak szeretném megköszönni minden rajongó nevében az elmúlt 15 évet.

Tool, Night Verses Tool, Night Verses
június 12.
Hell Vill #19 Hell Vill #19
június 13.
Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.