Erased – Egy vidéki zenekar manapság már nincs lemaradva egy budapestitől

A jövő év elején jelenik meg a metalcore / hardcore vonalán mozgó mosonmagyaróvári Erased zenekar új EP-je. A csapat már ismerős lehet olvasóinknak, hiszen Clear Skies című EP-jük már szerepelt a Kicsi a bors, de erős EP válogatásunkban. Hogy kik ők, és mit lehet róluk tudni, arról gitárosukat, Schlitt Martint kérdeztük.

fotó: Kovacsics Viktória

Szia Martin, üdv a Fémforgács oldalán. Kérlek mutasd be a Erased-t. Mikor alakultatok és honnan jött a zenekar ötlete?

Köszönjük szépen a lehetőséget! Zenekarunk 2022. nyarán alakult. Előtte már ének, basszer és gitár fronton egy nagyon régre visszanyúló baráti társaság megvolt, közös zenekar ötlete már évek óta mozgatta a gondolatainkat. Dobosunkat, Robit a basszusgitárosunk, Bandi találta egy facebook csoportban. Lebeszéltünk egy találkozót, és ott egyből megvolt a közös hang. Azóta nem szabadul tőlünk. A zenekar ötlete pedig onnan jött, hogy fiatal korunk óta jártunk koncertekre. Amikor csak volt Mongooze, vagy Pass on Hope mindig ott voltunk, és mi is ezt akartuk csinálni.

Zenétek a metalcore / hardcore vonalán mozog, de azért feltűnnek benne más elemek, hatások. Te, hogyan írnád le a zenéteket?

Igen, főként a metalcore és hardcore vonalon próbálunk mozogni, de metalcore-ból inkább a régi, nyersebb hangzást próbáljuk tartani a modern hardcore keménységével, és ezt színezzük/formáljuk emo és más stílusok elemeivel.

Személy szerint neked, illetve a zenekar többi tagjainak mik a hatásaik? Értem ez alatt más zenekarok anyagait, egy-egy élmény, vagy pillanatképet, ami egyfajta lökést, inspirációt ad?Itt a zenekar többi tagja is beszállt a válaszadásba:

Márk – vokál: Nekem akkor vált véglegessé az az érzésem, hogy zenélni akarok, amikor először láthattam élőben a Stubborn-t és a The Southern Oracle zenakarokat a Rats Tour keretein belül. Olyan energiákat adtak át akkor. amivel még nem találkoztam addig koncerteken, és ez teljesen megváltoztatta az életemet. További zenekarok, akiket mutattak/ felfedeztem az évek során: Vein.fm, Knocked Loose, Harms Way, Madball és legfőképp a Have Heart.

Bandi – basszusgitár: Nekem a ’22es Hellvill volt meghatározó élmény, valamint kedvenc bandáim közül a Deftones és a Tesseract

Martin – gitár: Számomra az egyik élmény, ami beindította a fejemben a zenekarozás fogalmát, a régi Pass on Hope koncertek. Waldmann Szilárd már akkor is nagyon kedves és barátságos volt velünk, és így megfogalmazhatatlan élmény, hogy már több alkalommal volt lehetőségem vele egy estén fellépni. Volt szerencsém több olyan zenésszel is találkozni, akik nagy hatással voltak rám, és ezt az érzést nem tudnám szavakba foglalni. Emellett pedig a hardcore és emo vonatkoztatású koncertek hangulata az, ami engem magával ragad. Szeretem, ha egy zene érzelmet ad át, és érzelmet vált ki az emberekből. Zenekar és közönség egymás arcában. Rengeteg stílust hallgatok – metál körökön kívül is – így szerencsére nem csak egy irányból inspirálódok. Jelenleg fő inspirációim közé sorolnám a Kaonashi, Vein.fm és xNOMADx zenekarokat.

Robi – dob: Nagyon sokféle dolog inspirál zenei vonalon, de ha muszáj lenne néhányat kiemelnem, akkor a legnagyobb hatást a Slipknot és a Korn gyakorolták rám az egyedi hangzásvilágukkal. Nincs konkrét személy vagy esemény, ami motivál a zenélésben, hacsak az nem, hogy végre egy olyan bandában zenélhetek, ahol a saját stílusomnak megfelelő zenét játszhatok. Az utóbbi időben pedig az adta a legnagyobb löketet, hogy megélhettem, ahogy a közönségség soraiban voltak, akik a saját szövegeinket üvöltve tomboltak. Ennél több nekem nem is kell.

Idén nyáron adtátok ki Clear Skies című debütáló EP-teket, ami véleményem szerint egy igen masszív, erős és lendületes bemutatkozásnak sikerült. Mennyi idő alatt készültek el a dalok és milyen indíttatással, üzenettel?

A zenekar alapításától nézve kb. fél év alatt megírtuk azokat a számokat, amik végül rákerültek a lemezre. A számok közös írása nagyon sokat segített nekünk az összeszokásban. Például az Erased című számunkat második próba végére nagyjából be is fejeztük. Ezek a számok főként a belső viszályokról és gyötrelmekről szólnak, amik manapság egyre nagyobb ráhatással vannak a mindennapi életre.

 Hamarosan érkezik a folytatása egy újabb EP formájában. Róla mit lehet tudni?

Ezen a kislemezen két, egymástól hangzásra távol álló szám fog megjelenni, egyiken még egy közreműködés is lesz. Akik idén nyáron vagy ősszel voltak már koncertünkön, azok már hallhatták ezeket.

Egy ilyen friss zenekar, mint ti mennyire tud érvényesülni a jelenlegi hazai underground metal mezőnyben? Mennyire látjátok ti ezt kiélezettnek, illetve milyen lehetőségei vannak egy vidéki zenekarnak?

Érvényesülés terén vannak pozitív, és negatív élményeink is. Rengetegen segítenek nekünk, mint friss zenekarnak. Legyen szó koncertlehetőségről, vagy akár csak visszajelzésre az eddigi tevékenységünkre, teljesítményünkre. Ez vonatkozik mind tőlünk nagyobb zenekarokra, koncertszervezőkre, klubhelyiségekre.

Negatív oldala, hogy rengetegszer falba ütközünk. Például írunk egy szervezőnek koncerttel kapcsolatban, semmi válasz. Viszont összességében a pozitív élmények dominálnak. Vidéken annyiból kiélezett a helyzet, hogy Budapesthez képest jóval kevesebb klub van (vagy akár nincs is), és még kevesebb, ami befogad ilyen zenét. De mi próbáljuk a maximumot kihozni a helyzetből.

fotó: Tóth Máté

Nagyobb előnyei vannak egy budapesti zenekarnak, mint egy vidékinek?

Szerintünk kiegyensúlyozott a helyzet, Budapesten több klub- és koncertlehetőség van, viszont telítettebb is a színtér zenekarok terén. Viszont az underground közösség nyomó többsége Budapesten összpontosul. De meglátásunk szerint egy vidéki zenekar manapság már nincs lemaradva egy budapesti zenekartól.

Tehát jövőre új EP. Egyéb más tervek?

Szeretnénk minél több belföldi- és akár külföldi klubba is eljutni, minél több zenekarral megismerkedni, és természetesen új számokat írni és kiadni.  Én jelenleg éppen próbálok túllenni egy kéthete szerzett kéztörésen, de ahogy lekerül rólam a gipsz pár hét múlva, le se fogom tenni a gitárt.

Martin, jobbulást és köszönöm az interjút. Várom az EP-t.

Mi pedig köszönjük a lehetőséget! Reméljük, hogy a kislemezünkkel év elején már tudunk jelentkezni.

Bass Warrior Tour Bass Warrior Tour
március 04.
Hate, Delure, Morvigor Hate, Delure, Morvigor
március 04.