Fanatic Attack
Withstand the Storm

Armand
2021. december 2.
2
Pontszám
8

Akik otthonosan mozognak a hazai underground zenékben, azok számára ismerősen cseng a vasi – zalai thrash/death/black metalos Fanatic Attack neve. A 2009 óta kisebb-nagyobb kihagyásokkal (és számos tagcserével) működő csapat idén hozta ki harmadik, Withstand The Storm címet viselő albumát a Metal Ör Die Records kiadásban. Az album, ahogy az előbb is említettem a zenekar már egy megújult felállásában készült el. Az oszlopos tagoknak is mondható Pőcze Ádám gitáros (aki korábbiakban az énekese is volt a csapatnak) és Ploner Patrick dobos mellé két új tag érkezett Földesi Imre énekes és Wolf Péter basszusgitáros személyében. További változásokról még csak annyit, hogy a lemez már egy új lógóval jött ki és zeneileg a korábban megszokott old-school tharsh és death metal elemei mellett dalaikban most még jobban felerősödtek, vagyinkább nagyobb teret kaptak a black metalos hatások.

A lemezre, a klasszikus megoldású intro és outro keretbe nyolc vadonatúj dal került fel, melyekből acsarkodva sütnek a korai germán thrash vonalai és az új ízeket hozó nordikusabb fekete fém hatásai, melyek leginkább Földesi Imre hörgős, acsarkodós és halálsikolyokkal tarkított énekéből jönnek elő. A vészjósló hangulatú bevezető után nyomban egy ilyen újszerű témát kapunk a közép tempós death/thrash szerkezetű Darkness Beyond révén. Menetelős, agresszív riffein szinte csak a dallamosabb, technikásabb megoldású betétei enyhítenek, csak úgy, mint az ezt követő Stonewall Labyrinth, melynek gyorsabb, szélvész „speed” tempóiból már jobba kiérezhető a black metal korai hullámának karcosabb, kissé punkosabb jelenléte. Ez a karcosság a továbbiakban is erősen dominál, főleg olyan dalaikban, mint a When Death Had Ruled The Earth, a Withstand The Storm, vagy a Fall Of West. Természetesen ezekben is jelen vannak zenéjük jellegzetes régisulis death/trhrases vonalai, de ezekben a nótáikban jobban kidomborodik a feketeség, és Imre énektémáinak agresszív gyűlölettel és sikolyokkal megtöltött velőtrázó ereje.

https://youtu.be/4F9ucYMOlDg

Természetesen az előbb említette black metalos hatás a lemez többi dalában is meg van, de ezekben a srácok több finomságot, dallamosságot és úgymond egyszerűséget tettek. Ilyen például a ’90-es évek svéd ízeivel megszólaló Time, a feszesebb és egyben dallamosabb tempókkal gyilkoló The Void, vagy a blackened/thrash galoppozós alapjaira, valamint (enyhén) a melo-death dallamira megkomponált The Ferryman, amit az akusztikus hangvételű Outro témájuk zár.

https://youtu.be/RSIZOqZ18e4

A lemez amellett, hogy nagyon jól mutatja a csapat eddigi underground vonalát, nagyon jól mutatja annak megújult zenei arculatát is. A vérfrissítés, az új témák, hatások és ötletek csak újabb ízeket adtak zenéjükhöz. Hangzásuknak kicsit kásás, koszos vonala, pedig csak felerősíti annak old-school hangulatát. Számomra a Withstand The Storm a zenekar eddigi munkásságának a csúcsa.

Fanatic Attack – Withstand The Storm (2021) (2 komment)

 • Winci Winci szerint:

  Egészen meglepett az Intro, a kezdés a vonósokkal de a furcsa surrogó hagnzásra már nem annyira, minthogy erre felhívta az leírás a figyelmet. Így leginklább úgy hangzott, mint egy betétdal a „Jöttünk, láttunk…”-ból. Na ehhez képest a kalapálás és szögelés viszont kijózanító volt. Tényleg „szertelen” egy zene, de illik hozzá ez a lapos (hajdanán úgy mondtuk: fazék) hangzás.
  2007-8-9, az izlandról és USából (?) indult világgazdasági válság néhány éve egy izgalmas időszak lehetett, sok csapat alakult, akik megtorpantak és most éledtek újra, ismét egy több éves krízis idején. Van-e összefüggés?

  • Armand Armand szerint:

   Értem mire gondolsz. Mi kriptahangzásnak neveztük, bár szerintem ez fényévekre jobb attól. Nekem bejön a „koszossága” és nem is baj, hogy nem egy steril cucc… nekem mostanában valahogy az a zavaróbb, de persze azért a necro-sound hangzást sem kell túl tolni, hiszen egyszerű programokkal is csodákat lehet művelni hangzás terén.
   A világgazdasági válság és a bandák akkori megtorpanása, mostani újjáéledésűnek összefüggése is egy nagyon képen fekvő magyarázat lehet. Biztos van benne valami, rányomta a zeneiparra is a nyomait, mint az élet, gazdaság más területein.

The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.