Fémforgács találkozó hatodszor

Rohan az idő, ez lehetett volna akár a mottója is július harmadik hétvégéjének. Többször is kénytelenek voltunk ugyanis szembesülni ennek a közhelynek az igazságtartalmával.

Én először akkor, amikor – még a szervezés kezdetekor – tudatosult bennem, hogy 2016-ban voltam utoljára a szerkesztőségi összejövetelen. A második ilyen élmény pedig akkor jött, amikor rájöttünk, hogy az Élni jó házba öt(!!!) év után tértünk vissza. (itt tartottuk a második Fémforgács találkozót 2014-ben). Pfff.


Azt hiszem, a korábbi találkozóink tapasztalatai alapján az már egyáltalán nem volt meglepő, hogy a teljes szerkesztőség nem tudott összejönni. Teljesen érthető, hogy a nyár, a távolság és egyéb okok miatt többen is kénytelenek voltak végül a távolmaradás mellett dönteni. Talán azzal sem áulok el nagy titkot, hogy néhányan az utolsó pillanatban voltak kénytelenek lemondani a részvételt. Szerencsére idén volt példa ennek az ellenkezőjére is, hiszen Weide például a körülmények szerencsés alakulásának köszönhetően végül mégis ott tudott lenni velünk.

Ahogy korábban már szokássá vált, idén is meghívtunk néhány olvasót az aktív hangpróbázók közül, többen elfogadták a meghívásunkat, ám végül srppk és párja, Annamari voltak azok, akik el is tudtak jönni. Sőt, Ők érkeztek először!

Kedves vendéglátónknak köszönhetően kellemes és jólesően ismerős körülmények között tudtunk ismerkedni, beszélgetni a ‘forgács dolgairól, a tervekről. Természetesen a szokásos promóosztás sem maradt el.

Ahogy ilyen alkalmakkor szoktuk, az étkezést önerőből oldottuk meg, farrrkas gulyása mellett a miccs is ismét terítékre került, amit Lew-nek köszönhettünk.

Az idei találkozó kiemelt témája a Fémforgács – akkor még – háttérben zajló megújulása, megújítása volt. Nem akarlak untatni Titeket, de az évek során összegyűlt fejlesztési igényeink – más formában ugyan, mint vártuk – végre meghallgatásra találtak. Szerencsére a csillagok állása kedvező volt, így gF eddigi munkájának eredményét élőben tudtuk kipróbálni, véleményezni és bizonyos kérdésekben egyeztetni azokat az igényeket, amikkel remélhetőleg a felhasználói élmény is javult. 

Izgalmas időszak ez a Fémforgács életében, várhatóak még meglepetések egyéb téren is, amiről  időben beszámolunk majd. (9000Sanyi)

Végre elérkezett számomra is az idő, mikor részt vehettem az első ’forgácsos találkozómon. Az előzőeken sajnos ilyen-olyan okok miatt nem tudtam jelen lenni, sőt, még a szervezéskor úgy nézett ki, az idei sem fog összejönni egy akkor kilátásban lévő távol-keleti út miatt. Öröm az ürömben, hogy bár a tajvani trip meghiúsult, kedvenc fémzenei oldalam kedvenc figuráival együtt tölthettem egy kis időt, sokakkal első ízben.

Utolsó pillanatban egy barátomtól kölcsönkért kocsival robogtam Szár felé, ahol is megrendezésre került az Annval Abysmal Cvltic Meeting ov the Staff, a baljós elnevezésű „Élni jó ház” területén. Sanyival a biatorbágyi temető közelében találkoztunk, hogy aztán egy komoly kétfős konvojt alkotva vehessük be egy irányból a találkozónak otthont adó létesítményt. Viszonylag egyszerre ért le mindenki az első turnusból Szárra, ahol is Sanyi, farrrkas, Lew s párja, illetve srppk és párja képviseltette magát. A rapid ágy- és szállásfoglalás után késlekedés nélkül belemerültünk egy laza sörözés-borozás kíséretében az ismerkedésbe és társalgásba. Valaki fel is vetette, hogy kissé egy régóta először megrendezésre kerülő mini-osztálytalálkozónak hatott az esti disputa, ahol szóba került mindenkinek a foglalkozása, hobbijai és hát persze a Fémforgáccsal kapcsolatos sztorik, emlékek, meghatározó pillanatok, illetve az oldal jövője, azzal kapcsolatos tervek, fejlesztések, melyekből néhányat a Kedves Olvasók már tapasztalhatnak is, mikor ezt az összefoglalót böngészik.

A hajnali 2(?)-ig tartó társalgásnak végül a mindenkin eluralkodó álmosság vetett véget, amit mi sem példáz jobban, hogy Sanyival kvázi egy beszélgetés közepén sikerült másodpercek alatt bealudnunk. Másnap a reggeli kávé után farrrkas belevetette magát a főzésbe, amelynek eredményét én sajnos már nem ízlelhettem meg, viszont Lew figyelmességének hála még az általuk hozott micsből bőven belakmározhattam, amit ezúton is újfent köszönök neki, nagyon finom volt. Időközben még kiosztásra került jó pár promo kiadvány is, amiről remélhetőleg mihamarabb olvashattok szerkesztőinktől. 

Dél körül indulnom kellett vissza Budapestre, hogy a kölcsönkért kocsit visszaszolgáltassam a tulajának, illetve egyéb elfoglaltságaim is akadtak, de szerencsére arra még maradt egy kis időm, hogy 1-2 órát beszélgethessek a délelőtt érkezett ’forgácsosokkal, név szerint Krigare, viribusunitis és Chino „kollégákkal”, kik közül utóbbi meglepő módon azért tudott csak szombaton érkezni, mert előző este éppen mindenhol is ott volt.

Összességében nagyon élveztem ezt a rövid, de kellemesen eltöltött időt a fémfejekkel, de remélhetőleg jövőre sikerül megoldanom azt, hogy kimaxolhassam a találkozó teljes idejét.

Zárszóként csak annyit mondanék, hogy srrpk végeláthatatlan katona-sztorijai mellett felfedte a Nagy Misztikumot, hogy honnan is eredeztethető a nickneve, mely titok felfedése nagyobb hatással volt rám, mint a péntek éjszaka megdöglött udvari kutya szombat reggeli feltámadásának megállapítása. (Weide)

Idén július harmadik hétvégéjén került megrendezésre a VI. Fémforgács találkozó. A helyszín ezúttal is a Fejér megyében található Szárra esett, ahol utoljára öt éve voltunk.

Egyéb elfoglaltságaim miatt sajnos csak a szombati napra tudtam elmenni. Szerencsére kb. 30 km-re lakom a településtől, ezért délelőtt 09:00 óra után már ott tudtam lenni. Az érkezésemkor a többiek már az ebédhez készülődtek. A délelőtti órák közvetlen beszélgetésekkel zajlottak, ill. az előbb említett előkészületekkel. Nem sokkal az érkezésem után Viri is csatlakozott csapathoz, majd később Chino is. Dél magasságában más programok miatt Weide nem maradt tovább. 13:00 – 14:00 óra között lezajlott az ebéd, majd gF is csatlakozott. 
A továbbiakban egy hosszasan elhúzódó szakmai beszélgetésbe és tesztelésbe fordult a találkozó. Gondolom, elmondhatom, (azóta ez már valósággá is vált – szerk.) hogy a honlap jelentősen át fog alakulni, és ennek a szakmai megbeszélése, felmerülő problémák orvosolása zajlott a kora esti órákig. Az elején említett egyéb dolgaim miatt sajnos 19:30 magasságában el kellett mennem a helyszínről.
Jó volt találkozni régi és új arcokkal, remélem, legközelebb egy kedvezőbb időpontban ismét tudunk majd találkozni, s arra többen is el tudnak majd jönni! (Krigare)
A tavalyi kimaradás után abban reménykedtem, hogy idén többen el tudnak majd jönni a Fémforgács-találkozóra, de az élet és bizonyos prioritások ezúttal is közbeszóltak. Ez természetesen semmiben sem gátolta meg a résztvevőket abban, hogy jól érezzék magukat, és én továbbra is bizakodom, hogy jövőre összejön a nagy létszám is. 

Azért annak örülök, hogy a kollégák mellett egy-egy hangpróbázó is csatlakozik hozzánk ezeken az alkalmakon. Például idén srppk (V. Péter) és párja (B. Annamária) tette tiszteletét a találkozón, akikkel személyesen először találkozhattunk. Remek dolog szemtől szemben elbeszélgetni olyanokkal, akiket a virtuális térben már „követ” az ember egy ideje, és itt most a HP-s pontozásra és hozzászólásokra gondolok. 

Ami magát a társaságot illeti, furcsa dolog a metal zene közösségi erejét ennyire kézzelfoghatóan megtapasztalni. Itt ez a pár ember, akik alig ismerik egymást, évente legfeljebb egyszer-kétszer (vagy egyszer sem) találkoznak, és már érkezéskor átjárja az embert az összetartó erő, a hovatartozás érzése. A közös pontok maguktól domborodnak ki, és a szál, ami összeköt, itt valóban fémből van. A hétköznapjaim általában nem olyan emberek között telnek, akik értenék azokat a mélységeket, amelyeket metal zenében én megtapasztalok, a Fémforgács-találkozón pedig szavak nélkül is értjük egymást, és ez a túláradó kényelem érzésével kényeztet. Ez a lényeg! A gulyásfőzés, a miccssütés, a gazdára talált promó CD-k, a sörözés/borozás mind csak a ráadás. 

Mindemellett Imi (az agy, a rendszergazda, a Fémforgács atyja) részvétele jelentette a másik csúcspontot. Órákon keresztül ment az egyeztetés egy laptop előtt, ami a Fémforgács-oldal totális megújulásáról szólt, rendkívül izgalmas időszakot vetítve elénk. (farrrkas)

Először is szeretnék köszönetet mondani a meghívásért, hogy olvasókként jelen lehettünk a találkozón!

Szóval úgy esett, hogy július közepén a Fejér megyei Szárba szökkentünk, ahol az online ismeretség személyes ismeretséggé fajult. Két éjszakát, és egy hosszú forró napot töltöttünk a Fejér megyei településen, de nekünk főleg a péntek este jött be, mikor rengeteg kérdés került megválaszolásra a ’forgáccsal, a jelenlévőkkel, a távollévőkkel, a külhoni és itthoni viszonyokkal és még sok egyéb témával kapcsolatban. 

Szombaton farrrkas nagyon finom bográcsgulyást főzött, de amíg elkészült Lew előkészítette az előételt, a micset. Azt hiszem ez a hétvége nem az egészségesnek mondott étkezés jegyében zajlott, de ezt mi egy csöppet sem bántuk. 

A szállás is jó volt, a szobák se melegedtek túl ebben a hőségben. Viri gondoskodott egy kis esti zenéről is, tubájának hangját (értsd horkolását) két ajtón keresztül is élvezhettük. Köszönünk mindent, kellemes volt az együttlét! 

Üdv! 

Péter (srppk) és Ani

Miután nem tudtam az előző (Romániában megrendezett) Fémforgács találkozóra eljutni, a rákövetkező évben pedig meg se szervezte sehol senki, kíváncsi voltam, az ideiből mit sikerül kihozni. Jómagam szombat délelőtt tudtam leutazni Szárra, mivel péntek este programom volt (ugyancsak vidéken). Egyszer már voltam ott – szintén a ‘Forgács tali apropóján – emlékszem, a helyi vasútállomáson volt az első személyes találkozásom Nagával. Hát nem is tudom, idén vegyes érzésekkel jöttem haza. OK, tökre örültem, hogy ezúttal is megismertem új arcokat (szám szerint hármat, ebből kettő a szebbik nemet képviselte), meg hogy van az egésznek egyfajta csapatépítő jellege, de a mostani összejövetel – bármennyire is fájó ezt leírnom – sajna nem a legemlékezetesebbként vonul be a tudatomba. 

Hogy miért? Mindenekelőtt rengetegen távol maradtak a “forgácsolók” közül a különféle kavarások, “ezésezjöttközbe” dolgok miatt. Mindazonáltal aláírom, hogy ennyi embert az ország (és a határon túl) különböző szegleteiből összerántani még egyetlen hétvégére sem egyszerű feladat. Ám most mintha az addigi hangulatfelelősök is elmaradoztak volna. Mert amíg az előző Fémforgács találkozókon számos résztvevőnek köszönhetően dőlt a hülyeség, a poénáradat, addig a mostani egy lényegesen visszafogottabb, viselkedősebb összeröffenésnek volt mondható. Szombat estére  le is csökkent a létszám, mivel mind Krigare-nak, mind Godfuckednek dolga akadt máshol.

Kevesebb zene is pörgött ezúttal, s a Forgács “főmuftijai” is inkább az oldal felületének megújításával voltak elfoglalva (érett ugyanis már szerintük a portál frissítése, mondjuk nekem még szokni kell ezt a megújhodott felületet). Promó cd-k most is akadtak dögivel, elmartam párat én is; a kritikáimat majd olvashatjátok róluk. 

Az Élni Jó Vendégház mit sem változott, ugyanolyan barátságos az aurája,mint korábban és a gazdája is egy szimpatikus, szerethető nő. Rajtunk kívül még külföldiek is igénybe vették arra a hétvégére a vendégházat. A kerthelyiségben elég sok időt eltöltöttem, jó időjárást is fogtunk ki hozzá. Menni ezúttal nem mentünk semerre – ami látnivaló volt a közelben, azt előzőleg már bejártuk, szemügyre vettük. Lew sütött miccset (járt hozzá kétféle mustár is), amivel nem lehet sose mellényúlni, s amelyre részemről mindig mutatkozik igény, úgyhogy a gulyással szemben egyértelműen arra szavaztam (nem vagyok túl nagy gulyáspárti, de azért ettem abból is).  

Magamhoz képest rekord hamar lefeküdtem aludni azon a szombat éjszakán és próbáltam kipihenni magam (már amennyire Viri “trombitálásától” lehetett :D). Még egy szolid reggelizés belefért,majd pakoltunk össze és reggel 9 óra után nem sokkal el is hagytuk Szár falucskáját 9000Sanyival egyetemben. 

Szóval nem is tudom, kicsit többet vártam a hatodik FF talitól, ez azonban nem jelenti azt, hogy a hetedikre ne lenne érdeklődés a részemről.  (Mindenholottlevo)

Péntek este kicsit megszeppenve érkeztünk meg a szállás elé, ahol még javában tartott a gyereksereg (előző vendégek) előadása. De a hangulat hamar feloldódott és már a parkolóban üdvözöltük az ismerős arcokat és ismerkedtünk az újakkal. Hamar megtaláltuk a hűtőkhöz vezető utat a sörösládákkal és sikerült rekord idő alatt felfedezni a teraszt, ahol aztán éjszakába nyúlóan beszélgettünk, rohamos ütemben dézsmálva a sör és borkészleteket. Mi tagadás… jó volt a hanglat.

Másnap már sokkal produktívabbak lettünk – és nem csak ami az alkoholfogyasztást illeti. Farrrkas bemutatta főzőtudományát, Lew miccset sütögetett. Közben azért a sörök is fogytak. Aztán megérkezett a nap sztárvendége. Félreértés ne essék… jöttek mentek szombaton az emberek és természetesen mindenki hozzáadott a hangulathoz, de azért Imi érkezése után mindenki csupaszem és csupafül lett. Az új weboldal témája mindenkit felcsigázott és akit nem, annak még mindig ott volt a sör, a bor és a jóhangulatú társaság. Ettünk, ittunk, komoly dolgokat tárgyaltunk.

Vasárnap reggel aztán mindenki útra kelt.

Örültem az új ismeretségeknek, de azért az ismerős arcok is hiányoztak. Nagyon jó kis hétvége volt. Remélem jövőre a többieknek is sikerül eljönni. (Réka)

A tavalyi szünet után a Fémforgács stábja idén úgy döntött, hogy feleleveníti a hagyományt, és újra megtartja az éves FF találkozót. Bár az utóbbi időben nem voltam aktív tagja az oldalnak, én is meghívást kaptam, amiért ezúton is pacsi farrrkas és 9000Sanyi főszervezőknek. Ahogy a két évvel ezelőtti összeröffenés alkalmával, úgy most sem csak szerkesztők és munkatársak vehettek részt az eseményen, hanem a hangpróbázók is csatlakozhattak a társasághoz. Sajnos különböző okok miatt nem mindenki tudott eljönni, azonban így is sikerült új emberekkel megismerkedni, ami az oldallal kapcsolatos kérdések megbeszélése mellett véleményem szerint az ilyen találkozók lényege, hiszen a hozzászólásokhoz személyiségek társíthatók. A már ismerős arcok mellett idén srppk és párja (köszi a pogácsát), valamint Weide személyében tehettem szert új ismerősökre, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, a meglévő és új ismeretségeknek néhány üveg sörrel és éjszakába nyúló beszélgetéssel nyomatékot is adtunk. Az evés, ivás, zene, duma mellett az idei találkozón kiemelt helyet kapott Imi jelenléte, hiszen amint azt már tapasztalhattátok a Fémforgács weboldala megújult, és ő tartotta a kezelésére vonatkozó „képzést”, illetve megpróbálta orvosolni a felmerülő problémákat.

Az idei találkozón tehát a kellemes találkozott a hasznossal, hiszen a jó társaság mellett az oldallal kapcsolatban is jelentős előrelépések történtek, én pedig remélem, hogy a jövőben ismét aktívabb tagja lehetek a közösségnek. Köszi mindenkinek, aki jelen volt, és remélem, hogy jövőre még többen leszünk és még több új embert ismerhetek meg. (Lew)

Szár – ez a kis Fejér megyei település, a Vértes és a Tatai-árok találkozásánál – immár másodszor került fel az ország metal térképére. Az apropó ugyanaz, mint volt öt éve; Itt került megrendezésre a soros Fémforgács szerkesztői – rajongói találkozó. Már hónapokkal korábban elindult a szervezői munka, gyűltek az ötletek. A lehetséges helyszín kiválasztása hamar eldőlt. Ideális fekvése, valamint a korábbi tapasztalatok alapján gyakorlatilag egyöntetűen szavaztuk meg az “Élni jó” vendégházat a fórum főhadiszállásává. Nem kellett sokat agyalni a hadtáp és logisztikai (Hová fér ennyi sör?) problémák körül sem. A vendégház mind gépkocsival, mind vasúton egyszerűen megközelíthető.

Az étkezést közösen szerveztük meg, de a konyhafőnök szerepe Lewre és farrrkasra hárult. Eme emberpróbáló szerepben is tökéletesen helyt álltak. Nemcsak a fakanál és a grillvilla állt jól a kezükben, hanem a jéghideg “tiltott” sör is. Srppk, azaz Péter és párja, Annamária a szomszédvárban, Várpalotán élnek. Bízom benne, hogy nem csak évente tudunk összefutni egy kis eszme- és fémcserére. Velük, továbbá Rékával és Leventével éjszakába szaladóan beszélgettünk, amíg a T. Társaság kompetensebb tagjai a komoly változások előtt álló FÉMFORGÁCS site problémáit vitatták laptopjaik fölött görnyedve. A “régi harcosoknak”, mint 9000Sanyi főszervező, Mindenholottlevo, GF, Krigare, farrrkas, Lew köszönöm ezt a szép hétvégét és remélem jövőre is folytatjuk. Aki pedig idén lemaradt, annak üzenném; Jövőre találkozzunk! Egyesült erővel! (Viribusunitis)

Így telt tehát a VI. Fémforgács találkozó. Hogy jövőre lesz-e folytatás? Meglátjuk… (9000Sanyi)

augusztus 16.,
augusztus 26.,