Így szól nagyot!

Manapság minden telefonhoz jár fülhallgató, minden sarki boltban kapsz vezeték nélküli zenelejátszással kecsegtető hangszórót. A zene, a hang egyre nagyobb kultusznak örvend, ugyanakkor szép lassan a múltba vész az igényes zenehallgatás szokása. Viszont még mindig akadnak dinoszauruszok, akik esküsznek egy jó vintage hangszóróra és bizony a modern technika is kitermeli a maga minőségi zenehallgatási eszközeit. Ebben a fórumban nem csak a metalról lesz szó, hanem arról, hogy hogyan is jut el az a fületekig.

A veterán forgácsos viribusunitis mellett én zöldfülűként kezdtem bele nemrég egy komolyabb (már amit megengedhetek magamnak) hangrendszer kiépítésébe és azért gondoltunk egy fórum indítására, hátha másoknak is vannak ilyen szándékai, tapasztalatai. Érdekelne minket az is, hogy a metal fogyasztó közösség milyen technikai eszközökkel hallgatja kedvenc zenéit nap mint nap. Fontos az ár? Csak a régi a jó? Mp3, CD, esetleg Vinyl az igazi? Esetleg félreértettük a magnókazettákat? Milyen hangfalak, erősítők, lejátszók kedvelik, esetleg utálják a fémzenét? Nem vagyunk szakértők, pusztán kíváncsiak…

Vélemény, hozzászólás?

Így szól nagyot! (83 komment)

 • boymester boymester szerint:

  Van valakinek összehasonlítási alapja a vezetékes és a vezeték nélküli fülhallgatók terén? Úgy sejtem az utóbbi gyengébb hangminőséget produkálhat, de lehet, hogy ez ár függvénye.

  • Morcos Morcos szerint:

   Nekem elég sok tapasztalatom van ebben, s az én tapasztalataim szerint semmivel sem jobb egy vezeték nélküli a vezetékesnél. Volt már felső árkategóriás vezeték nélküli JBL termékem, s emiatt éppenséggel fájdalmasabban érintett amikor kinyiffant. Évek óta egy bizonyos vezetékes fülhallgatót használok egyébként, s mind minőségileg és strapabírás szempontjából nagyon elégedett vagyok vele: Panasonic Ergofit fülesem az eddigi legjobbam, véletlen kimosás és egyéb mechanikai próbatételek ellenére is kitart, és szerintem jól is szól. (Egy kis EQ néha nem árt, de az nem a füles hibája szerintem.)

  • boymester boymester szerint:

   Köszi a tippet. Ez a Panasonic szimpatikus. Nekem egy Soundmagic E10 szolgált hű társul sokáig, sajnos egy baleset áldozata lett, mert magától elnyűhetetlen:)

 • McFrost McFrost szerint:

  Tavaly decemberben pakolgattam a műhelyemben és a kezembe akadt 4 cipősdoboznyi műsoros kazi. Anno ezekre költöttem az összes ösztöndíjamat, így sosem volt szívem kidobni őket, viszont költözések alkalmával jópár elkeveredett. Ez a találkozás felerősítette bennem egy bakancslistás álmom: kell egy hifi! Mivel huszonéve van egy Technics cd lejátszóm (ami egy Panasonic kazettás magnóba volt kötve), csak is Technics szettben gondolkodtam, igazából egy erősítőt akartam és egy kazettás decket. De aztán sikerült egy olyan szettet vennem, amit az előző tulaj megvett 96ban, de sosem használta, még a papírjai is megvannak. Sajnos a kazik nagyrésze (még nem teszteltem mindet) eléggé gyengén szól már, tompán és elhalkulóan, de van olyan ami meg tök fasza. Mivel nem értek hozzá, ezért utána olvastam és világossá vált, hogy kell hozzá passzoló hangfal is. Természetesen ez is Technics lett, 1984ből. Számomra egy álom lett a cucc és számomra nagyon komoly is, retteghet a szomszéd! 😀
  Ha érdekel: https://photos.google.com/share/AF1QipMwq3phVKBAvUQPyj_hG-7EsfVwlHln6AGpu_RnqKm_Zl8h4YbjMta5NvFOK2OEvA?key=eW5GTEJpYkdLUThmczdCYkNRUnMwV2Rrb0ljRkxB

 • oldboy oldboy szerint:

  Mivel jó ideje nem szólt hozzá senki ehhez a témához, szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy óvatosan kezdje el a bakelit (vinyl) gyűjtést, mert nagyon rá lehet kattanni! 😀 Én szűk két éve szereztem be a lemezjátszómat és kezdtem el lemezeket gyűjtögetni és per pillanat 102 darabnál tartok, amik között van jó pár dupla lemez is. A gyűjteményem kb. 80%-a természetesen használt lemezekből áll, de azért van vagy 20 új (mármint állapota szerint új!) korongom is. Stílusukat tekintve vegyes a felhozatal, tehát nekem nem lenne fontos egy komponensekből összeállított hi-fi esetében, hogy a fémzenére legyen optimalizálva. Legalábbis én a bakelitet nosztalgiával kezelem, mivel gyerekkoromban is hallgattam már a fekete korongokat, ezért ritkábban vásárolok kortárs, újonnan megjelenő lemezeket, inkább a régi klasszikusokat gyűjtögetem. Jó, azért akad 2 Gojira album, meg egy Mastodon is, de nem ez a jellemző. Varázsa van a vinylnek, szerintem mágikus élmény pl. a korai Edda, East, P. Box, a két Color, vagy épp Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin, Pink Floyd, Uriah Heep, Yes, ZZ Top, stb. albumokat e formátumban hallgatni! De vannak ám olyan pop, korai diszkó, rockabilly lemezeim is, mint Kati és a kerek perec, Neoton Família, Hungária, ABBA… Ezeket CD-n tutira nem szerezném be. Szóval fura dolgok ezek! 😀

  • boymester boymester szerint:

   Ahogy viri mondta nekem egyszer: ha beindul a hifi-bogár, akkor sosem lesz elég jó a cucc és sosem lesz elég a lemez! 🙂 Én a lemezjátszóig még mindig nem jutottam el, mivel most a családosodás volt az első, de hamarosan. Közben a rokonság megdobott néhány bakelittel, melyek a szekrények aljában várták a sorsukat…Én már azt is várom, hogy a Hofi best of pörögjön a lejátszón:) Egy ismerősömnél szoktunk bakelitezni, tényleg megvan a maga varázsa! Egy fórumban olvastam egyszer, hogy mindegy, milyen stílus – rock, metal, pop, ami pörög, az élményt jelent! Talán tavasszal én is kipróbálhatom…

  • oldboy oldboy szerint:

   Hajrá!
   Vannak nagyon jó meselemezek és egyéb, gyerekeknek (is) való korongok, szóval akár a családi bakelitezésre is van esély! 🙂
   Én is kaptam egy Hofi lemezt, csupán a hangját hallani is jó, de azért ő kép-és hangfelvételen az igazi. Legalábbis számomra.

  • boymester boymester szerint:

   A gyereklemez tök jó ötlet. Párom Cserhátit szereti nagyon, azt biztosan szerzek majd neki.

  • oldboy oldboy szerint:

   Vinyl-addikcióm odáig fajult, hogy a napokban gyűjteményem átlépte a 250 darabot. És egy jó ideje már azt veszem észre magamon, hogy nem követem annyira figyelemmel az új bandákat/megjelenéseket, mint korábban. Mert nagyobb örömet okoz egy-egy régi, klasszikus album bakeliten való meghallgatása, mint a friss csapatok általában digitális/online felületen való felfedezése. Ez egyrészről szomorú, másrészről meg nem. A múlt vasárnapi egri régiségvásáron begyűjtöttem a Foreigner: 4, a Rainbow: Rising és a Whitesnake: 1987 lemezeit, illetve a The Beatles két (red és blue albumként is ismert) válogatás albumát. Igaz, időm még nem volt meghallgatni őket… 😀

  • boymester boymester szerint:

   A lemezek tárháza kimeríthetetlen:) Én sajnos csak digitálisban gyűjtögetek inkább és irigykedem arra, amit kézbe lehet venni. Egyelőre marad ez a forma, mert arra sincs időm, amit nagyon meg szeretnék hallgatni sokszor.

 • ensomhet ensomhet szerint:

  Ezeket a tippeket kaptam még, mint „metalt szerető” cucc, esetleg van valami ötlet / tapasztalat / vélemény róluk?
  https://hangkepstudio.hu/NAD-C-316-v-2-sztereo-erosito
  https://hangkepstudio.hu/Klipsch-R-51M

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Privátba szívesen segítek, ha gondolod.
   (200e-ig inkább használtban gondolkodj! Nagyságrendileg komolyabb cuccot szerezhetsz!)

  • boymester boymester szerint:

   Én a hangfalat illetően mindenképp az angol irányba mennék el… Hasonló árban a hangképnél is vannak jobbak. De érdemes felvenni a kapcsolatot virivel, nekem nagyon sokat tudott segíteni. Van mögötte pár évtized és kevés olyan dolog akad, amire nem tud választ adni:)

  • boymester boymester szerint:

   Üdv! Érdekelne, hogy azóta sikerült-e választani és ha igen, milyen tapasztalataid vannak!

 • viribusunitis viribusunitis szerint:

  Ha a zenehallgatás mellett a zeneszerzés is szempont, akkor tényleg el kell kalandozni a a stúdiók világába. Ez már az a része közös hobbinknak, amiben kevés jártasságot tudok felmutatni. Amit elgondoltál, az viszont bejöhet. Egy jó aktív monitor, egy külső usb-s hangkártya, ahova a gitár is meg a füles is csatlakozhat a pc mellett és egy korrekt keverő jó megoldás lehet. De nem gondolom, hogy ez belefér 150 ezerbe, pláne, ha a minőség is fontos.

 • ensomhet ensomhet szerint:

  Heló-heló! Mint jómúltkorában írtam, vettem lemezjátszót, azóta már pár lemezt is vásároltam, de erősítő/hangfal vásárlást egyre csak halogattam. Most végül arra jutottam, hogy nekem elég lenne egy aktív hangfalpár, amire egyébként a PC-t is rákötném, ezzel kapcsolatban fogadok szívesen tippeket. Most Genius SP-HF 1255A van, a monitor mellé rakva, fél hangerőre se szoktam venni, nem kell hogy ordítson. Az lenne az optimális, ha a lemezjátszó és a PC hangja egyszerre szólhatna rajta (nem tudom ez egyáltalán megoldaható e). A lemezjátszóban van beépített preamp. Ilyen 100-150ezres kategóriában gondolkodnék max.

  • boymester boymester szerint:

   Jó az az Audio-technika lejátszó, én nem rondítanék bele egy aktív hangfallal. 100-150 ezres körben nagyon jó polchangfalakat kapsz, ha pedig nem számít a hangerő, akkor ezek közt igazi minőséget is kereshetsz. A számítógép problémát egy modernebb erősítővel oldanám meg – egy vezeték a gépből az erősítőbe (egy minőségi jack, dac esetében pedig több megoldás lehet), az meg küldené a jelet a hangfalnak, valamint a lemezjátszó is ráköthető (phono bemenet). Persze az erősítő mellé tett hálózati lejátszó minden kapcsolási gondot megoldana (most én is erre gyúrok a hangfalak és az erősítő után). Ha hangfal és jó a használt is, akkor az Monitor Audio Bronze 2-t javasolnám. Újnak tűnő darabokat ki lehet fogni akár 70 ezerért, de újonnan sem éri el a 150 ezret. Mellette még a Castle Knight lehet méltó a lejátszóhoz.

   Olcsóbbak, de valamivel gyengébbek a Wharfedale Diamond, Jamo S 803 hangfalak, bár még a minőségi kategóriába tartoznak.

   Erősítőben kifejezetten a már emlegetett angol erősítőkben gondolkodnék. Bronze és Cambridge, Denon, Rotel párosításokról jókat szoktam olvasni. Kifejezetten semlegesek: szeretik a rideg muzsikát.
   Hogy lásd az árakat (használt, új)

   https://www.jofogas.hu/gyor_moson_sopron/Monitor_Audio_Bronze_Br2_Hangfalpar_gyonyoru_hangzassal_108823479.htm

   https://digitalszalon.hu/bronze-2-polcsugarzo-par-dio

   https://www.jofogas.hu/gyor_moson_sopron/Castle_Knight_2_hangsugarzo_par_106688451.htm

   Nekem ilyen van és imádja a kemény zenét, feketében pedig kifejezetten beteg módon néz ki:) (bár elég hosszú bejáratás kellett neki):

   https://hangkepstudio.hu/Castle-Knight-2-antik

   Ez meg egy verhetetlen kombináció…Erősítőt, dacot és hangfalat vehetnél egyben (Hang-kép webáruházat érdemes gyakran nézni, demós, visszacsomagolt cuccokat lehet néha brutális olcsón megszerezni):
   https://hangkepstudio.hu/Taga-Harmony-HTA-700B-v-3-erosito-Wharfedale-Diamo

   Pár konstrukció…

  • ensomhet ensomhet szerint:

   Köszi az infókat, átnézem ezeket! Belegondolva az nem megoldott alapból, hogy PC és lemezjátszó is szóljon egyszerre ezeken, kéne hozzá valami kis minimál keverő. Ráadásul adott még egy Line6 UX1 is, ami USB-n csatlakozik a PC-re, és jó lenne megoldani, hogy ha próbálok gitárt felvenni, akkor monitorozva tudjam visszahallani kis latencyvel – erre is megoldás lehetne a keverő…

  • ensomhet ensomhet szerint:

   Egyébként az turntable active speaker kereséseim rendre ehhez vezetnek: https://audioengineusa.com/shop/poweredspeakers/a5-plus-classic-speakers/
   Eléggé dicsérik, hogy szépen szól, ár/érték arányban okés. Méretileg nem hiszem, hogy ennél komolyabb kellene az én szobámba.

  • boymester boymester szerint:

   Aha! Gitárral nem számoltam, csak zenehallgatási élménnyel:) Akkor viszont tényleg aktív monitorokat érdemes nézegetni. Ezek általában kifejezetten tisztán szólnak, de kevésbé karakteresek (nem biztos, hogy egy metal lemez úgy dörren meg rajta, ahogy azt elképzeled, vagy várod). Az A5+ is komoly kis monitor, széles tárházzal, jó kis csatlakozókkal. Ahogy látom tényleg jó visszhangot kap, mellette csak néhány Soundstation, Yamaha, Tannoy és Edifier tud felkapaszkodni ebben az árkategóriában. Mivel én nem zenélek, csak „hallgatózok”, nem biztos, hogy ennyit adnék érte, ez elég profi cucc. Kíváncsi vagyok viri mit szól hozzá, itt igazából ő a proff:)

 • boymester boymester szerint:

  Automata, direkt hajtás, qvarz motor, analóg kar….ilyen fogalmakba futok bele, miközben a lemezjátszókat nézegetem… Mit érdemes ezekről tudni? Különbségek? Előnyök? Hátrányok?

  • oldboy oldboy szerint:

   Annyira én se értek hozzá, de az olcsóbb lemezjátszók szíjhajtásúak, a drágábbak pedig direkt hajtásúak. Nyilván ez utóbbinál nem kell attól tartani, hogy pár év után/gyakori használat mellett a szíj elérik. Az analóg kar gondolom azt jelenti, hogy emberi beavatkozást igényel, hogy a kart a lemez fölé tedd, majd egy másik mozdulattal leengedd. Nekem olcsóbb, szíjhajtású lejátszóm van, direkt hajtásút még nem volt módomban kipróbálni… De mindenképp azok a komolyabb, minőségibb lemezjátszók. Egy direkt hajtású Audio-Technika lemezjátszót olyan 150.000 körüli áron lehet venni. És akkor még nincsenek hangfalaid. Az én Lenco lemezjátszóm a hozzá tartozó hangfalpárral együtt volt 60.000… De én szeretem, számomra teljesen megfelel! 🙂

  • boymester boymester szerint:

   Köszi! Ezt nem tudtam. Én egyelőre infókat gyűjtök. Kicsit komolyabb rendszert szeretnék, hangfal, erősítő már megvan és idővel lemezjátszót. Előtte még kellene egy jó hálózati kábel, hálózati lejátszó…de most csak apránként tudok félretenni:) Egyébként a Lenco teljesen jól szól, egy ismerősnél már hallottam. Az full automata volt. Marley lejátszók vannak még hasonló árban, állítólag azok is jók.

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Marley-t nem ajánlom, nagyon hamar le fogod cserélni.
   Rossz konstrukció!
   Ez a legolcsóbb, amire érdemes lehet beruházni.
   (Audio-Technica AT-LP120X) Kb. 100e Ft!
   Itt egy link, amit vásárlás előtt olvass el!
   https://lemezjatszok.blog.hu/2019/12/27/milyen_lemezjatszot_vegyunk_2020-ban

 • boymester boymester szerint:

  Így hasznosíthatjátok újra a régi falra akasztott agyagtányérokat….:)

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Lopásbiztos hangfalak, szerintem kell hozzá vagy 5 ember, ha meg akarja mozdítani…pláne levinni az ötödikről…:)

 • boymester boymester szerint:

  Karbonkefe, vákuumos mosás, kódokkal jelölt lemezminőség (ami vagy igaz, vagy nem, főleg használt esetén)…Még nincs lejátszóm se, de már parázok tőle:) Ha esetleg van már néhán pozitív élményetek, azt megoszthatnátok. Mit nyújt a hanglemez?

  • oldboy oldboy szerint:

   Én rendesen ráfüggtem a bakelitekre. Végül egy karbon tisztítókefét és antisztatikus belső borítókat vettem és tisztítás után a használt lemezek borítóit kicseréltem ezekre az új belsőkre. Sajnos Egerben nincs vákuumos gépi mosásra lehetőség, egy audio technikával foglalkozó cég csinált ilyet, de már vagy egy éve megszűntek. Legközelebb talán Miskolcon van ilyen lehetőség… Az utóbbi 2 hónapban szert tettem több használt bakelitre, egy részükre ráférne a gépi mosás, de volt köztük olyan is, ami viszonylag tiszta volt, így a kefe is elégnek bizonyult. Az a port leszedi, de ha komolyabb szennyeződés van, annak már mosás kell! Mindenesetre a bakelithallgatásnak van egy „szertartása”, ami nekem nagyon tetszik. Időigényesebb, mint elindítani egy digitális lemezt, vagy berakni egy CD-t, illetve egy kazettát. De én kifejezetten élvezem az előkészületeket! 🙂 Aztán a nagy méret miatt nyilván a borítók is jobban adják. Szóval van egy olyan varázsa, ami csak erre az adathordozóra jellemző. Engem még a kisebb sercegések sem zavarnak, sőt, fokozzák a nosztalgikus érzést! Jelenleg 36 darab bakelitem van, amiből csak négyet vettem újonnan. Tehát belecsaptam rendesen a lecsóba, hisz kb. 2 hónapja van lejátszóm. Viszont szerencsém volt, mert faterom egyik kollégája szert tett egy gyűjteményre, amire lemezjátszó hiányában nem volt szüksége és volt köztük jó pár korong, ami engem is érdekelt. Így baráti áron szereztem be azokat. Mert sajnos az új bakelitek nagyon drágák. 🙁 Úgyhogy valószínűleg a későbbiekben is használtakat fogok vásárolni. Többen árulnak használt lemezeket fórumokon (facebook csoport is van jó pár), de onnan még nem mertem venni. Szeretem a saját szememmel megnézni, hogy milyen állapotú a korong! Most egy ideig biztosan nem fogok többet beszerezni, mert a vírushelyzet miatt a régiségvásárokat, lemezbörzéket sem lehet megtartani. Sebaj, addig néha föl-fölrakom a Europe: The Final Countdown-ját, a Maiden: The Number of the Beast-jét, a Whitesnake: Slip of the Tounge-ját, a Color első lemezét, a Syrius: Széttört álmok-ját, a Kati és a Kerek Perec első albumát, a hármas Piramist, a 10-es LGT-t, vagy épp valamelyik Omega korongot és élvezem az analóg zenehallgatás minden előnyét és hátrányát! 🙂

  • boymester boymester szerint:

   Ez nagyon jól hangzik:) Félek én is gyorsan rákapok majd és lesz egy újabb költséges hobbim. Nekem van kb. tíz vállalható lemezem a rokonságtól és egyik nagybátyám vagy 40 lemezt ajánlott fel, mivel ő nem hallgatja őket, de ebből jó, ha 10 lesz számomra is élvezetes:) A választék a Pink Floydtól egészen Korda Gyuriig terjed 🙂 Most spórolás van és egyelőre a modernebb bővítés van tervben (minőségi hálózati lejátszó a veszteségmentes anyagok miatt, amiből több terabyte gyűlt össze az évek során). Viszont a feeling miatt utána biztosan ráfekszek egy jó pörgető beszerzésére. Először persze valami egyszerűvel kezdem:)

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Én is úgy gondolom, hogy ez olyasmi, mint a távol-keleti kultúrákban a teaszertartás. Meg kell adni a módját, finoman, óvatosan, remegő kézzel előkészíteni mindent, aztán élvezni a hang élményét és olvasgatni a hatalmas borítókat. Meg kell választani a kellő pillanatot, amikor nem zavarnak meg benne. Jó, ha heti egy ilyen órát meg tudok szervezni.

 • viribusunitis viribusunitis szerint:

  Karbonkefe elsősorban, mást ne használj! Aztán a használt lemezeket mosatni kell, vákuumos gépi mosóval. Kb 300 Ft/db.
  Minden nagyobb városban előfordul ilyen lehetőség sztem.

 • oldboy oldboy szerint:

  Talán a kezdők szerencséje, de ma az egri régiségvásáron szert tettem kettő használt bakelit lemezre és szerencsére mindkettő teljesen jól szól! Már amennyire persze egy 40-41 éves korong szólhat. Az Omega Gammapolis-át kemény 500 forintért vettem meg (gyerekkoromban sokat hallgattam, mivel faterom gyűjteményében is benne volt), az első Edda albumot pedig 2000-ért. Nem gondoltam volna, hogy az árusok közül ennyien kínálnak bakelit lemezeket, meg kazettákat, CD-ket! Persze közöttük is voltak, akik úgy gondolták, hogy bármennyiért el tudnak adni egy-egy lemezt. A Solaris: Marsbéli krónikák albumát 8000 forintért lehetett volna megvenni… Viri, vagy bárki, aki járatos a bakelit lemezek háza táján! Milyen kiegészítőket érdemes vásárolni lemezeink, lemezjátszónk karbantartásához? Tisztítókefe, vagy mikroszálas tisztítókendő a jobb megoldás? Vagy érdemes mindkettőt beszerezni? Elvileg létezik külön vinyl tisztító folyadék és tű-fejtisztító folyadék is. Ezek is jók ha vannak, vagy simán meg lehet lenni nélkülük?

 • boymester boymester szerint:

  Egy kis retro pörgető:)

  Kőkorszaki...

 • oldboy oldboy szerint:

  Mivel én nem vagyok audiofil, nekem beváltak a kompakt megoldások. Mivel több száz műsoros kazettám és még több CD-m van, így vagy 10-12 éve vettem egy Sony mini hifit, ami egykazettás és CD/mp3 funkciós (USB sajnos még nem volt ebben a szériában). Fa borítású hangfalai vannak, és méretéhez képest szerintem teljesen jól szól! Gyerekoromban sokat nyüstöltem faterom Tesla lemezjátszóját, így már egy ideje él bennem a vágy, hogy beszerezzek egyet. Tegnap vettem kézbe a megrendelt eszközt, este már le is teszteltem rajta az egyik frissen vásárolt lemezt (Mastodon: Crack the Skye), ami ráadásul picture disc, vagyis magára a lemezre van nyomva a borító. Kifejezetten jól szól, már fél hangerőn is nagyon zorall! Ha valakit érdekel, erről a lemezjátszóról van szó: https://www.mediamarkt.hu/hu/product/_lenco-ls-300-lemezj%C3%A1tsz%C3%B3-wood-1279194.html
  Jahhh, és van bluetooth funkciója is, szóval akár telóhoz is lehet csatlakoztatni! 🙂

  • boymester boymester szerint:

   Hát igen, ennek is megvan az előnye. Kompakt formában több funkció. Bezzeg én meg spórolhatok a hálózati lejátszóra és a lemezpörgetőre:) Ez kicsit nehezebb út, viszont nekem is volt/van egybe-hifim és van aktív hangfalam is (bluetooth, usb, sd kártya foglalat stb.) és a különbség hangzásban brutális. A Lenco pörgetők egyébként egész jól szólnak, egy haveromnak van hasonló és nagyon szereti.

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Gratulálok a lemezjátszódhoz. Sok – sok szabadidőt kívánok, hogy ki is tudd használni!

  • oldboy oldboy szerint:

   Köszi Viri! Na igen, szabadidőből valószínűleg nem lesz elég, bár most gyorsan, két nap alatt meghallgattam azt a három lemezt, amit vettem. Az említett Mastodon mellett Maiden: Seventh Son… és Gojira: Magma. A jövőben tervben van jó pár külföldi és hazai rock klasszikus korong beszerzése. Sajnos faterom régi lemezei teljesen eldeformálódtak, és már nincsenek is meg, csakúgy, mint a Tesla lejátszó. Igaz, ahhoz már tűt sem lehetett kapni és egyéb baja is volt. Azt tudom mindenkinek tanácsolni, hogy érdemes olyan lemezjátszót vásárolni, amihez lehet később tűt is beszerezni! A Lenco lejátszókhoz per pillanat lehet, remélhetőleg ez évek múlva is így lesz! Mivel komoly esély van rá, hogy a későbbiekben nem csak új, de használt lemezeket is fogok vásárolni, így már nagyjából megtanultam, hogy a bakelitek állapotát milyen rövidítésekkel szokták illetni. G=Good, VG=Very Good, EX=Excellent, stb. Aki hallgatni is szeretné ezeket a használt lemezeket, nem csak „gyűjteményben tudni”, G alatt lévő minőségűeket ne vegyen meg. Legalábbis ezt olvastam valahol… 🙂

  • boymester boymester szerint:

   Tök jó, hogy leírtad ezeket a rövidítéseket:) Pont pár napja nézegettem, hogy melyik mit jelent. A vinyl rész nálam az utolsó komponens lesz, így viri tud esetleg több tippet adni ez ügyben. Pl. ismer nagyon jó (és tényleg igényes) csoportokat akár facebookon is, ahol jó lemezeket lehet beszerezni. Érdemes nézegetni őket!

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Ha használt hanglemezben is gondolkodsz, legalább/minimum Ex vagy NM állapotút vegyél. Nem érdemes alább adni, ott már nagy a lutri. Csak megbízható embertől szabad venni, aki korrekt módon értelmezi a – nagyon is – szubjektív besorolási kategüriákat.

 • boymester boymester szerint:

  Hali! Érdekelne, hogy van-e kedvenc márkátok, és ha igen, akkor miért azt tartjátok jónak?

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   A kimondottan csak hifi/high end-re szakosodott gyártók termékeit favorizálom. (Accuphase, Vincent, Acoustic Research, és még jónéhány.) Keveset gyártanak, de kitűnő minőségben, különleges szolgáltatásokkal, nemegyszer örök garanciával. A hazai bérviszonyokat tekintve sosem lesz ilyen cuccom…

  • boymester boymester szerint:

   Igen, a minőség nagyon drága. De azért akad kezdő pakk is, ami jó megszólalást biztosít. Ráadásul használtban ki lehet fogni igazán nagyszerű darabokat! Nem a mi szféránkban, de előfordul, hogy a fél milliós hangcucc valakinek nem elég jó és ezért lecseréli két millásra, ilyenkor az elsőt eladja akár féláron… Én sajnos úgy gondolom, hogy néhány évente lesz lehetőségem minőségi dolgok beszerzésére, akkor is nagy eséllyel használtan… De ez is ad némi izgalmat a dologhoz.

 • boymester boymester szerint:

  Eroen: engem az érdekelne, hogy új lemezeket hallgatsz-e, esetleg antik dolgok iránt érdeklődsz? Gondolok itt a régi klasszikusokra, ritkaságokra.

  • Eroen Eroen szerint:

   Ez eddig három lemezt szereztem be, azok mind újak. De például tervezek Tom Waits lemezeket is be szeretni, szóval nem zárkózok el semmitől, ami tetszik, annyira, hogy keljen a polcra.

 • Eroen Eroen szerint:

  Virihez pár kérdés a lemezekről, vagy bárki hozzá értő-től: Rá nézésre meglehet állapítani, hogy mennyi rpm-es egy lemez? A másik: a lemez a borítón kívül mindig benne van egy papír tokban is belül, viszont azt látom, hogy az emberek azt nem szokták használni csak szimplán a tokba teszik, van értelme a belső toknak, vagy felesleges?

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Első kérdésre szerintem nem a válasz. A második esetén azt gondolom a külső behatásoktól (Por, pára, gombák) jobban véd, ha a belső antisztatikus tokban is benne van a lemez. Ebből a tokból is van ultragagyi és jól használható is. Érdemes papírtokot használni és nem nylont.

  • Eroen Eroen szerint:

   Köszi a választ, a lemez nekem abban a antisztatikus tokban van, meg a rendes papír tokjában és azt teszem a fólia bugyiba.

 • boymester boymester szerint:

  Íme, egy tipikus szobabútor:)

 • boymester boymester szerint:

  Én egy analóg lemezjátszóval szeretném majd megkoronázni a végén a házi zenerészlegemet… viszont nagyon nem tudok róla sokat. Gondolom meg kell majd tanulnom a kezelését, használatát, karbantartását. Szerintetek egyébként a vinyl felveszi a versenyt a CD-vel, esetleg digitális formátumokkal? Hangulata az van, az biztos, de hangzásban mivel tud több lenni, ha tud?

 • viribusunitis viribusunitis szerint:

  Van valakinek még analóg lemezjátszója és lemezgyűjteménye?

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Nem több, inkább más. Igazi, hosszan hallgatható hang, Simulékony és könnyed, de nem lehet kijelenti, hogy jobb lenne, mint a cd vagy FLAC. Én főleg élő (koncert) felvételeket gyűjtök vinylen. Blues és régi rock zenéket elsősorban. De természetesen van forgács-kompatibilis zene is a mezőnyben. Nagyon alaposan meg kell gondolni a vételt. Drága mulatság az új lemez.

 • boymester boymester szerint:

  A nap kérdése, ha van valakinek ilyen tapasztalata: RCA összekötő esetében (erősítő-forrás) kettős mono vagy sztereó kábel a jobb?

  https://cdn.alza.hu/ImgW.ashx?fd=FotoAddOrig&cd=INA00a4k-02&i=1.jpg

  https://www.audiomekka.hu/images/termekek/tn_Performance.jpg

 • boymester boymester szerint:

  Érdekes, hogy mióta megvan az igényesebb felszerelésem, olyan zenét is érdekesnek tartok, amit korábban nehezebben viseltem:) Ez pl. egy kegyetlen élmény…

 • boymester boymester szerint:

  Nincs az a hangzás, ami megmagyarázná nekem, hogy megéri így kinéznie egy berendezésnek:)

  Salon Son & Image - 2006 - DSC_0033

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Ha erre jut pénz, valószínüleg jut egy házi auditóriumra is. Aki oda belép, az lenyűgözően szépnek fogja találni. És a hangját még nem is hallotta…..

 • ensomhet ensomhet szerint:

  Pár hete vettem egy (szerintem) belépő szintű lemezjátszót (Audio-Technica AT-LP120X), ehhez kellene majd valami szintén belépő szintű erősítő + hangfal megoldást találnom (a fő csapásirány továbbra is black metal és elágazásai), de eléggé nem vagyok még képben a témában. Nagy gyűjtő biztos nem leszek, de koncertek után lehet szívesebben hoznék haza egy lemezt, mintsem egy újabb pólót.

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Könnyebb lenne, ha tudnánk azt, hogy újban gondolkodsz vagy lehet egy újszerű használt cucc is.

  • ensomhet ensomhet szerint:

   Szerintem használt is megfelelhet, és túlzottan nagy hangerő sem elvárás (nem túl nagy szoba, panel…)

  • boymester boymester szerint:

   Nagyon jó kis lejátszónak tűnik. Nekem teljesen távoli a lemez egyenlőre, utolsó komponensnek szánom, de biztosan az teszi majd fel az i-re a pontot:) Érdemes használtban gondolkodni, mert igazán jó cuccokat lehet találni jó áron, viszont alapos utánajárást és lehetőség szerint személyes kipróbálást igényel a dolog. Hangfalnál érdemes figyelembe venni a helység méretét, ahol használni szeretnéd. Én pl. odáig voltam az álló hangfalakért, mert milyen jól néz ki már, de sok helyen írták és viri is mondta, hogy 25 négyzetméter alatt totál felesleges, sőt, még szarul is szólhat, mert nem kapja meg a neki járó teret. A Castle akkorát szól, hogy a szoba szétesne tőle, ha feltekerném max hangerőre az erősítőt. Black metalhoz kevés ajánlást találtam kutakodás közben, viszont amit megemlítettek vele kapcsolatban legtöbbször, azok az angol hangfalak és erősítők voltak…hűvös, precíz hangzás jellemzi őket állítólag, de persze még ezek közt is megvan minden márkának a saját hangja. Na meg persze nagy részét már nem otthon gyártják… Kevés funkció, nagyon jó hang és még a megfizethető kategória: Cambridge, NAD /ez azt hiszem már Kanadában készül/ erősítők (ezek nem saját tapasztalatok, pusztán minden létező magyar fórumot végignéztem szinte, mielőtt pénzt adtam ki:) De nem hinném, hogy csalódnál egy belépő Onkyo, Denon, esetleg Marantz erősítőben sem. Erőteljesebb, modernebb hangzással beválhat a Yamaha, Pioneer erősítő is. Menet közben kellett azonban rájönnöm, hogy nem csak ezek a költségek vannak…nagyon érdemes a megfelelő kábel párosításokra is figyelni. Állítólag az erőteljes heavy metalhoz (ez a házdöngetős, izmozós fajta) nagyon jó a JBL néhány hangszórója, nagyon menő most a Klipsch, de használtban akár Sony hangfal is betalálhat. Egy cikkben a Bowers Wilkins állványos hangfalait is ajánlották metal hallgatására. Ezek már gyakran magasabb árfekvésben vannak. A legjobb mégis az, amit mondhatok, hogy keress egy üzletet, vagy hallgass meg pár hangszórót lehetőség szerint olyan lemezzel, amit nagyon szeretsz és azon az úton kell elindulni, ami a legjobban megfelelt az elvárásaidnak.

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Boymesternek igaza van! Én is Cambridge Audio, Nad, Denon, Marantz vonalon indulnék el. A lemezjátszóhoz árban is illő használt terméket vennék, max 100e Ft-ig.
   A hangfal panel esetén használt vagy akciós polcsugárzó; Monitor Audio, Fyne Audio, Q Acoustic, Castle Knight. Klipsch NE! Belépő kábelezés valamelyik hazai gyártótól; Hydrasound, Kácsa, TMP.

  • ensomhet ensomhet szerint:

   Még nem haladtam semmit erősítő / hangfal témában, viszont az merült fel kérdésként, hogy ha mögöttem van a két hangfal, az jó, nemjó, hülyeség? Nem túl praktikus a szobám berendezése és nem is nagyon tudok rajta variálni.

  • boymester boymester szerint:

   A hangfalak elhelyezése igencsak fontos, érdemes gondolkodnod a szoba rendezésén… Az a legjobb, ha fejmagasságban vannak, viszont minden más tulajdonság (faltól való távolság, egymástól való távolság) magától a hangfaltól és tulajdonságaitól függ. Szerintem hátul nagyon nem ideális:) Gedeontól sok jó tippet lehet kapni…

 • boymester boymester szerint:

  Tényleg fontos az egyéni hallás, megítélés. Én sokat vívódtam a kezdéskor, hogy a sok funkciót, vagy az audiofil irányt válasszam, végül utóbbi irányba tettem egy lépést és eddig nem bántam meg. Egyelőre csak az alapok vannak meg: egy jó erősítő (Taga Harmony HTA-800), néhány minőségi kábel és egy szép hangfalpár (Castle Knight II). A forrásokat pedig majd lassan bővítem. Másfél, két hónap bejáratás után a rendszer egy mezei laptopon keresztül is jobban szól, mint eddig bármi, amit hallottam. Knight hangfalról több fórumban olvastam, hogy nem annyira szereti a metalt, inkább a klasszikus rock zenét, de erre nekem bőven rácáfolt. Először is bődületesen jól néz ki:) Igazi doom metal rajongónak való szépség. Másodszor: a torzított gitár egy kicsit tompa ugyan, de a basszusokat nagyon szépen részletezi, ami nekem személy szerint nagyon fontos. Gyakran tüntetik el a basszust előszeretettel, itt pedig előkerülnek jól hallhatón. Így nagyon adja azt a dohos hangzást, amit kedvelek és kiegészítőkkel még lesz jobb is….

 • Avatar sexy666 szerint:

  Én a fejhallgatózásba ugrottam bele, most olyan alsó középkategóriánál tartok

  A zenéket Tidalon hallgatom, a cucc egy pc – Chord 2 Qute hangkáryta – Violectric V200 fejhallgatóerősítő és van jópár fejhallgatóm, amielyek közül az Audeze LCD2 a legütősebb metálra, rockra. Ennek a rendszernek minden eleme úgy nagyjából 1000 euro körül van, beleértve a kábelezést is. Kb egy éve kezdtem el ezt a dolgot, darabonként összeszedve, úgyhogy mindig azt hallottam, hogy egy-egy komponens cseréje mekkora különbséget jelent. Most már könnyen meghallom a különbséget az olcsóbb cuccokhoz képest. Ha valakinek van lehetősége, ajánlom, hogy kezdjen bele, nagyon szép út!

  • boymester boymester szerint:

   Audeze LCD2 nagyon durva áron mozog, ha ez az alsó közép akkor nagyon messze vagyok tőle:) Fejhallgatót majd a források beszerzése után szeretnék a rendszerhez. 50-100 ezer közt tudsz esetleg ajánlani valami jót?

  • Avatar sexy666 szerint:

   Ha megnézed az Audeze modelleket, akkor is láthatod, hogy ez a belépő szint 😀 LCD3 az olyan 2500, az LCD4 meg 4000 euro. Kb ezek a felső középkategória és a felső kategória belépői

   Én a zárt füleseket annyira nem szeretem zenehallgatásra, inkább zenéléshez, feljátszásra.

   Nyitottból ami igazán jó, az az Audio-Technica ATH R70x. 470 ohmos, kell hozzá rendesen kakaó, de cserébe nagyjából olyan 400 ezerig nem nagyon tudok olyan nyitott fülest mondani, ami jobban szólna.

 • Eroen Eroen szerint:

  Én személy szerint legtöbbször fülessel hallgatok zenét. Azt hozzá tenném, hogy nem vagyok egy nagy audiofil. Itthonra van egy Soundmagick P22BT-m, év eleje óta használom, nincs is rá panaszom. Telefonon eddig a legjobb fülesem egy Soundmagick E10 volt, ami sajnos nemrég be adta a kulcsot. Sokat utazok (távkapcsolat), sőt munkában átlagban napi 4 órát kb még zenét hallgatok, így akármilyen fülesem volt eddig a kábele mindig tönkre ment. Eddig az E10 bírta a legtovább. Így most egy true wireless xiamo-t vettem kipróbálásra mindössze 6000 pénz volt és ahhoz képest igen jól szuperál, azt majd meglátjuk ez így meddig fogja bírni. A laptophoz egy Sony SRS-XB 20-at használok. Most viszont a szívem csücske a páromtól karácsonyra kapott bakelit lejátszó, ami már régi vágyam volt. Még hozzá egy nagyon menő retro, bőröndös, hordozható dizájnú. Mondjuk az első lemezem csak januárban ér ide, eddig meg nézegetem meg eszem a kefét 😀

  • boymester boymester szerint:

   Halálom a bedugós füleseknél, hogy mindig megtörik a vezetéke:) Eddig páromtól kaptam a legjobbat ajándékba (Skullcandy), az évekig bírta kb. 10 ezerért. Most bluetooth fejhallgatót használok utazáshoz ettől a márkától, aminek jó a hangja, de nem szigetel túl jól. Meg is van az új kiszemelt…

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Majd kérünk egy linket vagy képet, esetleg egy rövid ismertetőt a lemezjátszóról.

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Szívem szerint rábeszélnélek egy komolyabb gépre, de ha csak a nosztalgia a célod, úgy ez is megfelelhet. Új lemezeket ne ezen hallgass, a rokonságtól rajtad maradt vinylekhez elég lesz. Ha érdekel a részletes véleményem, akkor privátban megbeszéljük.

  • Eroen Eroen szerint:

   Engem személy szerint a bakelit hallgatás „romantikája” vonz. Na meg az mint Ensomhet-et, hogy szívesebben viszek haza egy koncertről egy ilyen maradandóbb merchet, mint egy sokadik pólót,pulcsit ami úgy is elkopik egyszer, akárhogy vigyáz rá az ember. Sajnos anyagilag nem állok úgy, hogy most ennél komolyabbat meg engedhessek magamnak albérlet, táv kapcsolat mellet, sőt jövőre még jogsit is el akarom kezdeni. Bár szeretnék egyszer egy komolyabb zene hallgatós cuccot össze hozni de nem albérletbe. Viszont ha majd eljön az az idő legalább tudom hova kell jönni segítséget kérni szóval köszi 🙂

  • boymester boymester szerint:

   Tapasztalatszerzésnek megteszi. Ha jól gondolom ez forintban olyan 30-40 ezer ft lehetett. Nekem is a hellyel vannak problémáim, mivel a szép új erősítőm és hangfalam jelenleg a legényszobámban díszeleg és csak hétvégén jutok némi zenei mannához… Lakásvásárlás előtt állunk, de mire odaérünk, addigra már csak össze akarom dugni a vezetékeket:) Ahogy nézegetem a használt lejátszókat egyébként már 60-100 ezer környékén is ki lehet fogni NAGYON komoly darabokat. A használt cuccokhoz viszont sok türelem szükséges (kivárni a megfelelőt), de addig legalább gyűlik egy kis pénz…

 • boymester boymester szerint:

  No akkor megkezdem a sort, hátha lesz, akit érdekel a téma, mert szerintem a zenehallgatást illetően nagyon nem mindegy, mennyit is kapunk vissza abból, amit a zenekarok megálmodtak nekünk. A nemzet napszámosaként azonban sokáig én sem engedhettem meg magamnak különösebb eszközöket. Még az első hifimet is 16 évesen tudtam összespórolni (előtte kazettás magnó volt életem szerelme, pusztán azért, mert zene szólt belőle), majd jött a kolesz és a sok buszozás, vagyis a walkman korszaka… sosem felejtem el azt a már-már fizikai fájdalmat, ami akkor hasított belém, amikor utazás közben elkezdte nyújtani a Cadaveres De Tortugas kazimat és úgy voltam vele, hogy ezt már azért is végighallgatom, bssza meg… Ezek után indult az igazi fanatizmus és a forgáccsal való megismerkedés is. Jött a számítógép és a hozzá tartozó, számomra megfizethető hangfal, később meg a laptop, mert kellett a főiskolán, de ennyi. Amikor nekiálltam kritikákat firkálgatni, akkor már szükségem volt pár jobb minőségű megoldásra, mert nem volt pofám véleményt mondani valakiről úgy, hogy alig hallottam belőle valamit. Középkategóriás fejhallgatók, néhány erősebb hangfal általános márkáktól (Sony, LG, Panasonic). A nyáron viszont megfogalmazódott bennem a igény, hogy egyébként nem túl nagy ambícióim (munkahely, jó nő, vállalható lakás) mellé végre összerakjak egy komolyabb hangcuccot és rá kellett jönnöm, hogy ez nem a sóher emberek világa…

 • viribusunitis viribusunitis szerint:

  „De gustibus non est disputandum”
  „Az ízlésről nem lehet vitatkozni”
  A HANG mindenkié! És mindenkinek más a jó hang, nincsenek egyetemes alapigazságok, ebben megegyezhetünk. Beszéljünk itt szokásokról, eszközökről, formátumokról, márkákról, bármiről, aminek köze van a nagybetűs hangzáshoz.

  • boymester boymester szerint:

   Helló viri, gyorsan idetaláltál:) Lenne is egy kérdésem: szerinted van olyan, hogy tipikus metal, rock hangcucc? Pl. én olvastam olyat, hogy a WHARFEDALE hangfalak kifejezetten szeretik a metalt? Vagy ez inkább erősítő kérdése?

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Wharfdale hangfalak tekintetében nincs komoly tapasztalatom. Az biztos, hogyha valaki túllép a laptop + pc-s 2.1 hangrendszer szintjén és beruház egy belépő szintű hifi berendezésbe, az varázslatot kap jutalmul. Ez a szint némi spórolással akárkinek összejöhet. Nem kell mindjárt új komponenseket venni. Csak némi előtanulmányra van szükség vagy egy segítőkész, tapasztaltabb haverra.

The Dwarves The Dwarves
július 24.
Baroness Baroness
július 29.
FEZEN Fesztivál 2024 FEZEN Fesztivál 2024
július 30.