Hooligans
Zártosztály

(Hooligans • 2021)
Armand
2021. április 1.
1
Pontszám
9

Feltehetően sok olvasónk felvonja a szemöldökét a Hooligans nevét megpillantva. Nos, megértem az első döbbenetet, magam is hasonlóan reagáltam, mikor tavaly nyáron a legnagyobb video megosztó portálon szembejött velem az első előzetes dal látványos kisfilmje. Mire lefutott a szóban forgó Evolúció című szerzemény, át is értékelődött bennem a zenekarról kialakult kép. A dal ugyanis a legnagyobb rosszindulat mellett sem nevezhető rádió kompatibilis pop-rocknak, slágeres modern metalnak annál inkább. A novemberben közzétett második előzetes, a Kendőzetlen igazság pedig meggyőzött arról, hogy a csapat részéről nem egyszeri kísérletről van szó, hanem egyértelmű irányváltás történt.

A metalos(abb) irány persze nem lehet meglepő annak, aki a korai időszaktól figyelemmel követi a Csipa-Endi-Tóth Tibi trió munkásságát. Elég csak megemlítenem a különféle gyűjtői fórumokon rendszeresen felbukkanó Ramses nevet. A fiúk kezdő muzsikusként a dallamos metal vonalon indultak, elvileg demó is készült ezen a néven, melyet sokan emlegetnek, de senki sincs a felvétel birtokában… A következő lépcsőfok, a második Dance lemez is dallamos hard rockot/heavy metalt rejtett. A műfajnak sosem fordítottak teljesen hátat, Endi a közelmúltban vendégként felbukkant az ózdi thrasher RemorseJelbeszéd című videoklipjében is. A múltat boncolgatva meg kell említenem a basszusgitáros Késmárki Zsoltot is, aki grunge-os hard rockot játszott (játszik?) a fővárosi Memories’ Garden soraiban. Ilyen előzmények és háttér tükrében felcsigázva vártam a Zártosztály című korongot.

A CD és a lemez anyagát tartalmazó pendrive a jelenlegi áldatlan állapotban egyelőre kizárólag a zenekar honlapjáról szerezhető be, ennek ellenére az aranylemez már az előrendelések alapján megvan. A csapat tábora tehát zokszó nélkül az új irány mellé állt, úgy tűnik, már csak az a kérdés, hogy a metalos füleket is sikerül-e a maguk oldalára állítaniuk. A borító képi világáról a TankcsapdaUrai vagyunk a helyzetnek lemezének frontja ugrott be. A fiúk hasonló lelkiállapotban tűnnek fel a képen és a booklet grafikáin, mint néhány éve Lukácsék tették. A zenei irány mellett a szövegvilág is módosult, a Road-os Molnár Máté személyében ugyanis új szövegírót is leigazoltak, melynek nyomán a mondanivaló is többrétegű, illetve elgondolkodtatóbb lett, mint a mindenki által ismert rádiós slágerek idején. Máté az előzetesen közzétett Kendőzetlen igazság és az intro mellett a korongon további három dalt is jegyez. Orbán Tamás négy, Szepesi Mátyás, Dandó Zoltán és Major Eszter pedig egy-egy további szöveget szállítottak le a huligánoknak. A több irányból érkező mondanivaló ellenére mégis egységes szövegvilág jellemzi a Zártosztályt, a zenei rész pedig kizárólag a gitáros keze munkája.

Tudom, hogy meredek hasonlat, de az intro szerepét betöltő Félútig elkísérsz?! zenei alapjairól elsőként a Dream TheaterTrain of Thought lemeze ugrott be, Tibi gitárja hasonlóan dörren meg, mint közel két évtizede John Petrucci hangszere. Egyébként a későbbiekben szintén feltűnnek akár prog. metalos megoldások is, illetve megtekert riffek; a Szélbe mondott szó középrésze szintén jó példa lehet erre. A lemez ezt követően a két klipesített dallal folytatódik. Az Evolúció lüktetése és verzéi közel állnak a Rammstein világához, a színesítő billentyűk a háttérből sokat hozzátesznek a döngölős alapokhoz. Az Elindul a lejtő talán a White Zombie-val és Marilyn Manson korai dolgaival állítható párhuzamba. A Curtis-szel készült Szájkosár című daluk képében még egy rap-metalos hatásokkal felvértezett szerzemény is CD-re került, a Vesztegzárban pedig punk-rock hatások is feltűnnek. A srácok nem spóroltak a riffekkel a Szélbe mondott szó is ütős gitártémákra épül, Zsolt bőgője nagyon szépen alapoz, érdemes figyelni, hogy Endivel ketten a háttérben miket muzsikálnak össze. Csipa pedig a sokszínű énektémák mellett helyenként olyan üvöltéseket ereget, hogy az első hallgatások alkalmával a slágerekhez szoktatott hallgatók szeme feltehetően többször is ki fog kerekedni. A Túlélő a refrénje révén az egyik legslágeresebb témának tűnik, de a fiúk ezt a dalt is kellően bekeményítették.

A Zártosztály talán legszimpatikusabb vonása, hogy nincsenek rajta töltelék dalok, a két előzetes nem csak a mézesmadzag volt, a teljes korong hasonló minőségű nótákból épül fel. Akinek kevésbé szoros a szemellenzője, és vevő a magyar nyelven előadott, igényesen megírt és feljátszott modern metalra, bátran próbálkozhat a friss Hooligans albummal!

(Andris)

Hooligans – Zártosztály (2021) (1 komment)

  • Winci Winci szerint:

    A cikk jó lett, kíváncsian vártam. Valamikor nagyon szerettem a Hoologans-t, az első 6 lemezük megvan, amin egy folyamatos fejlődés hallható. A hanyag lendületes szövegek (főleg Barbaróé) nagyon szórakoztatóak (voltak). Annyira, hogy még lelkes leveleket is váltottunk! Viszont amikorra kiismertem a matematikai pontossággal szerkesztett ütemeket és a mindig-mollos strófákat, majd mindig-dúros, előre teljesen leírható kottájú refrént, egy eszerint előre leírható dallal… egy pillanat alatt elszállt a varázs. Kívánom nekik, jussanak el másokhoz is, de nekem sajnos leginkább egy sós vattacukor lett, amibe sörétet kevertek, csak annyit, hogy ne mutassa majd a fesztiválokon a fémkereső.

Downset Downset
június 10.
Flogging Molly Flogging Molly
június 14.
No Warning, Simulakra No Warning, Simulakra
június 15.
Comeback Kid Comeback Kid
június 19.