Blizzard interjúHail Nameless! Nagyjából ismertesd kérlek a zenekart!

– Hail! A Blizzard 1995 őszén alakult Equimanthron /gitár, ének/, és Hell’s Armageddon /bass/ személyében. Készült 3 demo felvétel (Ancient Moon –1996, Land of Carpathian –1996, Anger of the Dying Nature –1997). Később csatlakozott Frostdemon, mint dobos, Equimanthron 2000-ben kilépett a zenekarból családi okokra hivatkozva. 2002-ben Hell’s Armageddon és Frostdemon rögzítette a Broken Wings mini albumot. Ezután érkezett 2002-ben Nameless énekes. Gitárosi poszton több tagcsere során Fetusszal került felvételre a Les Litanies De Satan album. Ezután több tagcsere következett, kilépett Hell’s Armageddon is és ezzel Frostdemon és én vittem tovább a zenekart, ezt követően Isaheim segitségével próbáltunk és zenéltünk. A tagcserék következtében a mai felállás így néz ki: Frostdemon (gitár), Nameless (ének), Isaheim (gitár), Renfield (basszgitár), Sadistic (dob).

A 2006-ban a világra szabadított Les litanies de Satan lemez óta mintha kissé rezignáltak lennétek? Mi történt az azóta eltelt időben? Maga a lemez milyen fogadtatást kapott?

– Bár több tagcsere lezajlott, a zenekar működik a régi kerékvágásban, írjuk az új számokat jelenleg is a stúdióban, készül az új album. Az album óta játszottunk fesztiválokon a környékbeli klubokban és külföldön is már többször. A lemez én szerintem elég jó fogadtatást kapott, jó kritikákat olvastam róla itthoni és külföldi weboldalakon.

Kiadótok, a Terranis Productions egy ideje felhagyott a lemezek megjelentetésével. A ti terjesztéseteket ez befolyásolta valamilyen szinten? Hogy kerültetek a Terranis vonzásterébe?

– Szerintem nem, mert ha valaki be akarja szerezni a Les Litanies De Satan anyagot, akkor biztos, hogy be tudja, mert egyrészt tőlünk is meg lehet rendelni, de szerintem a Terranis-tól is meg lehet venni, mert attól hogy nem ad ki új cuccokat attól még terjeszt. Sőt nemrég láttam egy külföldi weboldalon, hogy ott is meg lehet rendelni. Szóval a terjesztéssel nincs gond. Hát, hogy hogy kerültünk a Terranis-hoz azt már nem tudom!

Négy demót követően, a zenekar tízedik évfordulóján jelent meg az első nagylemez. Mi volt az oka ennek?

– Egyszerűen csak annyi hogy addigra sikerült a stúdiómunkálatokat befejezni. Semmi tudatos nem volt ebben, hogy a jubileum legyen a megjelenés időpontja!

Hogyan esett a választás a Blizzard névre? Sokat játszottatok a Diablóval, hehe?

– Hehe, semmi köze a játékhoz. A nevet az egyik alapító tag, Equimanthron találta ki. Őt kéne kérdezni ez ügyben.

Több tagcsere is lezajlott a banda történetében. Ezek milyen gyakran következtek be, hátráltatták a zenekart? Milyen problémák, okok vezettek egy-egy tag cseréjéhez?

– Azt lehet mondani, hogy Anger of the Dying Nature óta folyamatosan vannak tagcserék a zenekarban, de a munka mindig folyt, íródtak új számok és készültek újabb felvételek is. A nehézségek ellenére sose hátráltatta komolyan a zenekart a tagok cseréje. Talán egy kicsit lassította!

Dél-Magyarországon nem igazán burjánzik a black metal színtér. Mi erről a véleményed? Vannak Délen jó bandák? Egyik ottani ismerősöm szerint nagyon főváros-centrikus a színtér és igencsak belterjes.

– Ez teljesen így van. Sőt nemhogy black metál, hanem más egyéb műfajban tevékenykedő zenekar se tud fennmaradni hosszabb időre és esetleg valami ütős anyagot megjelentetni. Ez szerintem a jó zenészek hiánya miatt van, az olyan jó zenészek, akik elkötelezettek az effajta extrém metál világ felé és akar is tenni érte, mert ha nem érzed az egészet, nincs értelme. Nagyon nehéz találni új arcokat, mert a régiekkel semmi gond csak általában megtalálták a saját zenekarukat vagy nem akarnak még egy zenekart csinálni. Így is a zenészek többsége több zenekarban zenél. Szóval nagyon nehéz valami újat összehozni. Erre Délen például a Malediction vagy a Beneth zenél, de van azért 1-2 ismeretlenebb zenekar is, akik a jövőben talán erősítik majd a Délvidék metál erejét!

Volt szerencsém jó pár budapesti koncertetekhez, és az volt a benyomásom, hogy fasza zenében utaztok, de a közönség mégsem volt túlzottan vevő…

– Nekünk mindig az jön át, hogy kedvelik a zenénket. Most szerintem nem törvényszerű, hogy aki elmegy egy ilyen buliba akkor a mi zenénk mindenképp kell, hogy tetsszen neki és szétszedje a színpadot miattunk. Voltak nagyközönségű koncertjeink is, de azt figyeltem meg, hogy sok a csendes hallgatóság, aki csak levelekben ír vagy koncert után dicsér minket! De persze biztos sok arc van, akinek nem tetszik amit csinálunk, de azt hiszem hogy tud válogatni a zenekarok közül, he he!

Mi a véleményed globálisan a nemzetközi –és a hazai black metal színtérről? Miben lehetne még fejlődni, vagy mit csinálnál másképp?

– A nemzetközi színtér működik, ahogy kell, biztos ott is vannak problémák, de nem vagyok benne, nem tudom melyek azok. A hazai is működik csak sokkal kisebb, illetve kevesebb lehetőséggel. Ennek egyedüli oka, az hogy nincs elég pénze a zenésznek, hogy jobb hangszereken játsszon, és jobb hangfelvételeket csináljon vagy kifizessen egy komolyabb stúdiót, másrészről meg itthon nincs a zenehallgatónak 2-3-4 ezer forintja arra, hogy megvegye az albumod, inkább letölti. Ellenben, azért vannak fanatikusok, akik megveszik az eredeti anyagot, támogatják a zenekarokat, a klubokat azzal, hogy elmennek egy koncertre, és akik miatt még mindig működik a hazai underground. Hogy mit csinálnék másképp? Szerintem semmit, mert ezzel a zenekarral olyan élményekben és sikerekben volt eddig részem, mint sok embernek soha nem lesz és ez nagyon jó dolog, hogy olyan dolgokat alkotunk, ami ha nem is sok embernek, de legalább egy párnak tetszik!

Van más zenekarotok a Blizzardon kívül?

– Igen van, majdhogynem mindenki foglalatoskodik valamiféle zenével a Blizzard-on kívül. Nem ismert zenék ezek, csak próbálkozunk!

Mit szimbolizál számotokra a black metal? Ez egy véresen komoly életforma, avagy csupán egy zenei stílus, amelyben otthonra leltetek? Avagy valami más alternatíva? Milyen célok vezérelhetnek egy ,,szakmabelit” és milyen szándékkal kezdtetek ti zenélni?

– A zenekaron belül mindenkinek más értékrendje van a black metalról, de azt mondhatom, hogy mindenki elsősorban a black metál zeneisége miatt van ma a Blizzard-ban. Ami a black metál másik részét illeti, a különböző nézetek vallása és az életforma már más kérdés. Nem lehet egységesíteni, hogy most mi aztán ebbe meg abba hiszünk, aztán leszarom a többit! Ez hülyeség, mert mindenkinek mások a black metálhoz és a zenéhez kapcsolódó gondolatai. Ez a zene szerintem – mondhatom minden tag nevében -, egy lelki megnyugvás, amikor játsszuk, vagy hallgatjuk más zenekarok korongjait!

Milyen témákat vesznek alapul a szövegek, ki kreálja őket? Milyen indíttatásból születnek?

– Hát, a Les Litanies de Satan lemezen Frostdemon-nal együtt írtuk a szövegeket! Az új lemezen már én tevékenykedem! Számomra a szövegírás az élet tapasztalataiból, fájdalmaiból fakad, ami sokszor a mélybe rántja a hangulatom! Nem tudom, hogy ez kinek mennyire jön át, mert a szövegekben erősen érződik a saját fájdalmam és ezt nem tudom, hogy ki mennyire érti! Hát olykor helyet kap a sátán neve, de ez az elbaszott dolgokat szimbolizálja számomra és nem a sátánizmust!

Van valamiféle személyes tapasztalatod a mágiával, okkultizmussal? Tapasztaltál már természetfeletti dolgot?

– A mágiával, okkultizmussal mélyrehatóan nem foglalkozok, de azért érdekelnek dolgok és azoknak általában utánajárok, és persze azért van az embernek egy gondolatvilága az egész okkultizmusról. Természetfeletti dolgok… hmmm – Hol kezdődik a természetfelettiség??? De igazából nincs tapasztalatom ilyen téren!

Milyen értelmezést tulajdonítasz magad szempontjából a sátánizmusnak? A nagylemez kapcsolatban áll ezzel a címe alapján mindenképpen. Gyakorlatilag miben valósul meg számodra ez a teológiai irányzat?

– Sátánizmusról csak annyit, hogy vannak hozzám közelebb álló gondolatok meg olyanok is, amelyekben nem értek egyet. Ez is egyfajta hit. Mivel személy szerint nem hiszek a sátánizmusban, így kérdéses hogy megvalósul-e valamiben. De azt gondolom, egyes részek azért alakot ölthetnek, mint a „Sátán művei” úgy, mint: a háború, pusztítás, emberi megsemmisülés és minden olyan dolog, amit a Biblia tilt, illetve tanít. Én nem tartom magam sátánistának, én egész egyszerűen az egyházat tagadom és minden vele kapcsolatos dolgot! Mert ezek számomra hihetetlen dolgok!

Mi a helyzet koncertek terén? Klubkoncert pártiak vagytok? Ha lehetőség adódna rá, hogy szabadon válassz, melyik zenekarok társaságában nyomnátok egy nagyszabású fellépést?

– Azt lehet mondani, hogy folyamatosan koncertezünk kisebb-nagyobb megszakításokkal, klubokban és fesztiválokon. Például 2 éve mindig játszunk a Rockmaratonon. De játszottunk Horvátországban, többször jártunk Csehországban. Nagyszabású fellépést például a Satyricon-nal, Dimmu Borgir-ral, Marduk-kal, Immortal-lal vagy a Mayhem-mel bármikor szívesen, de azért mindenféle koncertezési lehetőség érdekel bennünket.

Milyen régi és új zenéket preferálsz? Hallgatsz metalon kívül eső műfajokat?

– Rengeteg régi és új zene van, amit szívesen hallgatok. Mindig előkerülnek még nem ismert jó zenék régi és a mostani korból is. Általában mindig a végkifejlet miatt fog meg egy zenei mű, az hogy milyen érzést vált ki belőlem. Nem az eszköz a lényeg, hanem a végkifejlet, a mű!
Pl. egy régi klasszikus, amit nagyon szeretek az a DOORS!

Szerinted jó irányba halad ez a világ? Mit változtatnál meg rajta? Mi az élet értelme, mit gondolsz?

– Kibaszottul szar irányba halad a világ és igazából vissza kéne menni az ősember idejébe, hogy változtassunk rajta. És ha így haladunk nem sokáig lesz értelme az életnek, de mindig van 1-2 dolog, ami miatt vállaljuk a szenvedéseket, mindig van 1-2 pillanat, ami miatt csináljuk azt, amit! Mert talán még mindig van miért küzdeni!

Mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre, haha?

– Egy komplett felszerelt stúdiót mindenféle hangszerekkel, a zenegyűjteményemet, egy kibaszott nagy hűtőt tele piával meg egy jó nőt, he he!

Melyek a zenekar jövőbeni tervei koncert ügyileg és kiadványok terén?

– Jelenleg több koncert is szervezés alatt van, de mindig szívesen fogadjuk az újabb felkéréseket. Időközben stúdióban dolgozunk az új Blizzard anyagon, ami várhatóan idén fog megjelenni remélhetőleg valami komolyabb kiadónál!

Nameless, köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést! Az utolsó szó joga a tiéd:

– Köszönjük a felkérést! És mindenkinek nagyon köszönöm, aki bármilyen formában támogatta és még mindig támogatja a black műfajt! HALÓÓÓÓ!!!!

Ian Paice
december 12.
Desszert Záróbál
december 17.
ExtremeNoiseFest 2021
december 18.