Slytract interjú

– Kezdjük a kiadótokkal, a NoiseHead Records-szal. Korábban nyilatkoztátok, hogy több tucat promót postáztatok szerte a világba, és az osztrák kiadó egyből kezet nyújtott. Megosztanád az olvasókkal és legfőképpen a hazai feltörekvő zenekarokkal saját tapasztalataitokat? Hogyan is néz ki konkrétan az, ha egy külföldi kiadóval szerződést köt egy zenekar? Konkrétumokat tudsz mondani? Gondolok itt legyártott példányszámokra, illetve, hogy hogyan honorál benneteket a kiadó az eladott lemezekből?

– A Slytract és a NoiseHead Records közti együttműködés már több mint három éve tart. Nehéz lenne ennyi év tapasztalatát röviden összefoglalni, hiszen rengeteg mindent tanul az ember. Nem szeretnék konkrétumokba bocsátkozni, hogyha nem probléma, mert ezt igen sok szempontból lehet megközelíteni, arról nem is beszélve, hogy rengeteg dolgot érint. Az bizonyos, hogy a zeneipar óriási változásokon megy keresztül, szinte napról napra változik és nagyon nehéz követni az eseményeket, fejleményeket. A dolgok sikerre vitele végett ezekhez alkalmazkodni kell, és mindig törekedni a helyes irány megtalálására. Mi is sok mindenen keresztülmentünk már, olyan dolgokon, amelyeket ezelőtt hat évvel el sem tudtunk volna képzelni, legyen az pozitív vagy negatív. Ugyanakkor tudjuk azt is, hogy rengeteg minden vár még ránk. A legfontosabb a munka, munka, munka.

– Az Explanation: Unknown című debütáns lemezetek megjelenését követően eljutottatok sok helyre. Elmesélnéd, milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok? Sztorik?

– Kétségtelen, hogy rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak. Ez egyaránt jelent hideget és meleget, de ez így van rendjén. Szerencsésnek mondhatom magunkat, mert állandó lendületben vagyunk, persze ezért rengeteget is teszünk, a maximumot hozzuk. Nyilván egyre többet tanulsz, látsz, mindig találkozol újabb és újabb helyzetekkel, emberekkel, lehetőségekkel. Persze mondhatom, hogy ez az élet minden területén így van. Az Explanation: Unknown után a tagság is megváltozott, Szabolcs 2009 második felében csatlakozott a zenekarhoz, sztorikból pedig van bőven, nehéz lenne kiragadni bármelyiket is. A lényeg, hogy állandó pörgés legyen, számomra / számunkra ez a legfontosabb.

– Összevetve a két lemezeteket mind hangzásban, úgy érzem, mind a riffek, dalszerkezetek tekintetében egy lépcsőfokkal magasabbra léptetek most. Utóbbi egy természetes folyamat, az előbbi nem feltétlenül. Miben voltak mások a felvétel körülményei a bemutatkozó lemezhez képest?

– A lemezt ez alkalommal is Ausztriában vettük fel, ugyanúgy a NoiseHead stúdióban. Az Existing Unreal lemezanyaga három évig készült, és valóban eltér elődjétől. Ezt korábban is jeleztük, hogy az extrémitás mellett legalább akkora hangsúly lesz a dallamokon, és a különleges atmoszféra megteremtésén. Egész egyszerűen ez jött, továbbá sokkal jobban érezzük sajátunknak ezt a stílust. Amikor az új lemez legelső dalait megírtam, – Recognize, Prevailing Millions, Null & Void -, én magam is éreztem, hogy ez valami új, ami sokkal többet jelent majd a számunkra.
A legfontosabb persze, hogy ebben osztozhatunk a rajongókkal, hiszen ez a részükről is érzékelhető. Nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk, még azoktól is, akik számára az Explanation:Unknown után adott esetben furcsán hat Szabolcs tiszta éneke. Miután szinte teljesen kész és pre-producált dalokkal érkeztünk Ausztriába, így a felvételek is gördülékenyebben mentek, még akkor is, hogyha ez alkalommal több hangszert, sávot rögzítettünk.

– A My Mist című dalban vendégként a Hypocrisy-ből ismert Andreas Holma szólóját hallhatjuk. Hogyan sikerült ezt összehozni?

– Helyesbítenék, Andreas 2005-ben volt a Hypocrisy tagja, 2006-ban elhagyta a zenekart. Majd egy turné erejéig a szintén svéd illetőségű Soilwork zenekart segítette ki. Amikor az Explanation: Unkown megjelent, kapcsolatba kerültem vele, és az a lemez nagyon tetszett neki. Az új albumra mindenképp szerettünk volna vendégzenészt, így a fentiek tükrében nem is volt kérdés, hogy ki legyen az. Andreas óriási zenész, és a fent említett dalt is egy bitang jó szólóval dobta föl.

– A Fémforgács olvasói között nagy port kavart a hír, miszerint billentyűs részekkel és dallamos vokálokkal lesz körítve az Existing Unreal lemezetek. Ráadásul pont a Nexus című dalt tettétek közzé, melyben leginkább vannak jelen a billentyűs témák. Ez persze a szó szoros értelmében csak körítés, hiszen elvétve jelennek meg ezek a momentumok. Hogyan jött az ötlet? A közeljövőben várható ennek a kísérletnek – nevezzük így – egy határozottabb megjelenése?

– Ez mind annak köszönhető, hogy ez alkalommal sokkal tudatosabb, átgondoltabb volt a dalszerzés. Rengeteg ötlet, riff került nálam felvételre, amelyek közül persze rengeteget kikukáztunk. Számomra a zeneszerzés egy csodálatos dolog, még inkább az, hogy ezt egy zenekarban tehetem meg. Visszatérve, végül az a 10 track került fel a lemezre, amelyekre egyértelműen, mindenféle kompromisszum nélkül azt mondtuk, hogy megállja a helyét. Éppen ezért a lemez hangulatát és stílusát illetően nem mondanám azt, hogy ez egy ötlet volt. Egész egyszerűen ez jött. Ahogyan már említettem, az első dalok megszületésekor éreztem, hogy ez lesz az irány. Amit persze ki kellette bontani, ennek fényében pedig óriási munka volt, mint minden persze, amit az ember komolyan vesz, vagy életének tekint.
Nem akartunk még egy Explanation: Unknown lemezt készíteni, bár az albumcímek koncepcionálisak; Explanation: UnknownExisting Unreal. De ez mellékvágány. A lényeg, hogy home stúdiómban folyamatosan tudtam dolgozni a lemezanyaggal, elkészíteni a komplett dalokat, amelyeket aztán közösen megvitattunk, megfaragtunk. Ebből fakad, hogy a lemezen van billentyű, tiszta ének illetve egyéb újdonságok. Miután most rendkívül el vagyunk foglalva az új lemez körüli teendőkkel, azzal kapcsolatban, hogy a zene miképp alakul a jövőben, nem tudok nyilatkozni, de az már biztos, hogy semmiképp sem ismételjük önmagunkat, ugyanakkor megmaradnak a jellegzetes Slytract jegyek.

– Olvastam néhány kritikát az új lemezetekről, és mindenhol előrelépésként aposztrofálják a debütáns Explanation: Unknown-hoz képest. Tudom, a zenészek sohasem elégedettek munkájukkal – hiszen ha elkészítenék a számukra tökéletes lemezt, akkor nem lenne értelme a folytatásnak -, de mégis hogyan látjátok, hogyan érzitek: mennyire sikerült megvalósítanotok mindazt, amit a dalok elkészültekor szerettetek volna visszahallani?

– Ez így van, az ember sose legyen elégedett, vagy legalábbis tudja azt, hogy mivel milyen szintig lehet az. Ezzel mi is így vagyunk, én személy szerint már néha most azon agyalok, mi az, amit másképp lehet majd a jövőben csinálni Slytract név alatt. De összességében – és szerencsére -, tényleg nagyon el vagyunk foglalva az Existing Unreal körüli dolgokkal, arról nem is beszélve, hogy hamarosan itt a külföldi megjelenés dátuma, azaz augusztus 26-a. Számos helyen fog boltokba kerülni.

– A Slytract legénysége igazából három tagot számlál; koncerteken Czeglédi Gyula gitáros segítségével teszitek töményebbé a megszólalást. Mennyire kényelmes ez? Nem lenne egyszerűbb egy teljes értékű negyedik taggal bővíteni a felállást?

– Gyula már több mint három éve velünk van, emlékszem mikor felhívtam az Explanation: Unknown bécsi lemezbemutatójára, hogy Gyuszikám, csak ez az egy buli lenne. Azóta is tart az az egy buli. 🙂 Tulajdonképpen ez koncepció volt mindig is a zenekarban, hogy három plusz egy fő. Sokszor beszéljük, hogy Gyuszkó akár tag is lehetne, de a rendszer így tökéletesen működik, úgy vagyunk vele, hogy egyelőre nem változtatunk rajta, nagyon jól megvagyunk, minden úgy működik, ahogyan működnie kell.

– Októbertől a Demonical és a Volturyon vendégeként indultok egy nagyobb szabású európai körútra. Nagyszerű lehetőség lesz ez, hogy még szélesebb körben bemutatkozhassatok. Hogyan jött a lehetőség, miként készültök a túrára?

– A kiadónkon keresztül kaptuk a lehetőséget egy svéd booking agency-től. Valóban nagy lehetőség, mi magunk is izgatottak vagyunk, hiszen sok országba el fogunk jutni. Egy ilyen koncertsorozat mindig nagy előkészülettel jár, ezeket nyilván mi is végrehajtjuk. Az együttműködés és a megfelelő kommunikáció nagyon fontos, de a mögöttünk álló managementtel és kiadóval hatékonyan működik minden. Nem teljesen a turnéhoz kapcsolódik, de nagyon fontos az előrelátó látásmód, hogy fel tudj készülni minden lehetséges helyzetre. Vagy legalábbis amennyire csak tudsz.

– Utána hogyan tovább? Vannak kilátások a jövőre nézve?

– Természetesen mindig vannak kilátások, hiszen ez az élet sava-borsa. Nagyon fontos a promóció, és a minél több koncert, koncert, koncert. A miskolci lemezbemutató a GYÁR Fesztiválon lesz augusztus 20-án, ahol egy napon állunk színpadra a legendás svéd Soilworkkel, majd augusztus 27-én lesz a pesti lemezbemutató a Dürer kertben, a II. Rockélet születésnapi party keretein belül. Tervbe van véve egy ausztriai lemezbemutató is, végül októberben Eu-turné. Nagy vonalakban erre az évre ez a terv, persze a koncerteken kívül nagyon sokat foglalkozunk a promócióval, és a minél több csatornán való jelenléttel.

Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.