Jack/Niyazov
Split

(szerzői • 2020)
Armand
2020. szeptember 5.
0
Pontszám
8.5

A kiskunhalasi grindcore/punk Jack stabil bástyája a hazai undergroundnak. A banda 1996-tól van jelen a színtéren, kiadványok tucatja köthető a nevükhöz. Nagylemezek, demók, EP-k, splitek kerültek ki a kezeik közül. Az utóbbiak közül kiemelendő a japán Sete Star Sept-tel, vagy a belga Agathocles-szel megosztott lemezük.  A baráti együttműködés jegyében legfrissebb megjelenésük szintén egy split, melyet ezúttal a számomra eddig ismeretlen szerb crust/hardcore bandával, a Niyazov-val hoztak össze. A kiadvány kazettán jutott el hozzám.

A Jack öt dala az A-oldalon kapott helyett, a szerbek pedig a B-oldalon szerepelnek négy angol nyelvű nótával. Aki ismeri Vatai Leventéék zenéjét, ezúttal sem téved ismeretlen terepre. Az öt dal mindegyike a tőlük megszokott, a grind/punk/hardcore műfajok határán egyensúlyozó egy-két perces szerzemény, magyar szövegekkel. Jack-ék esetében pályatársaik jelentős részével ellentétben nem egy poénbrigádról vagy belezős alakulatról van szó, a szövegeket érdemes külön is olvasgatni, hiszen Levi énekhangja nem könnyíti meg a hallgató dolgát. A kiadvánnyal az a bajom, hogy túl jók a dalok, de csak a mézesmadzagot húzzák el előttem, mire beleélem magam a Jack muzsikájába, már vége is az öt számnak… Innen üzenem a zenekarnak, hogy a jövőben egy rövid időre felejtsék el a spliteket és legalább negyedórás anyagokkal terrorizálják a hallójáratainkat!

A Niyazov-tól semmit sem vártam, egyfajta bónuszként tekintettem a kazetta B-oldalára, ehhez képest egy egyéni ötletektől mentes, de a stílus íratlan szabályainak megfelelő anyagot kaptam tőlük. Nagy újításokra tehát nem kell számítanunk a három énekessel és három hangszeressel felálló csapattól. Jól szólnak, jók a riffjeik és az angol nyelvű szövegek sem kétsoros kirohanások. Tisztességgel megtanulták a leckét, de nincsenek egyéni gondolataik. Legjellegzetesebb vonásuk a rendhagyó felállásból adódóan az, hogy az extrém énekhangok széles skáláját produkálják.

A Jack maximális teljesítménye mellett a Niyazov is megérdemel egy hetest, így gyors fejszámolással nálam ez 8,5 pont.

Az ajánlót írta: Andris

Rock Maraton Rock Maraton
október 07.