KALAPÁCS TRIBUTE – Kikalapált dalok (2020)

Pokolgép, Ossian, Omen, Kalapács. A magyar heavy metal legnépszerűbb zenekarai. Egyetlen olyan ember létezik, aki hosszabb-rövidebb ideig közülük kettőnek is a frontembere volt. A Józsi nevét viselő Kalapács formáció pedig zenekarként 2020-ban ünnepelte változatlan személyi összetételű fennállásának huszadik évfordulóját. Józsi ötvenedik születésnapja alkalmából 2012-ben készült egy újrakiadás-sorozat, mely hellyel-közzel a teljes életművet átölelte, illetve sor került egy nagyszabású koncertre is, melynek hanganyaga a 2015-ös Enigma koronggal egyidejűleg vált elérhetővé. Akkor az ünneplés középpontjában maga a főhős állt. A friss tiszteletadás hazai pályán példátlan, metal vonalon ekkora terjedelemben még senkiről sem emlékezett meg ennyi előadó. A Kalapács – Kikalapált dalok címmel megjelent dupla CD-n összesen harminc zenekar idézte meg, formálta saját képére a Kalapács dalokat. A dallistát böngészve hiába is keresünk Pokolgép, Omen, Hard, vagy Kard, netán Akusztika dalokat, „Itt és most” nem erről van szó. Az ünneplés apropója maga a 2000-ben összeállt Kalapács zenekar, a feldolgozók tehát kizárólag a Kalapács logo alatt megjelent kiadványok dalaiból mazsoláztak. Itt vannak az egykori kortársak, akik Józsihoz hasonlóan három-négy évtizede kezdtek mozgolódni, úgy, mint az Akela, Omen, Moby Dick, Rotor, Remorse, illetve a régi barát, Rudán Joe

Mellettük szép számmal szerepelnek a fiatalok, akik életkorukból adódóan feltehetően nem a Pokolgép és nem is az Omen időkben ismerték meg Józsi hangját. Ezt a generációt a Tales of EveningNova Prospect, Down for Whatever, Phoenix Rt., divideD, Continoom, Monument, illetve a Leecher képviselik. A veteránok és az ifjak mellett a középkorú csapatok sem maradtak ki a szórásból, a Kalapács zenekar kortársaiként egy-egy szerzemény erejéig kalapot emel a Road, a Dying Wish, Cool Head Klan, a Dalriada, az Archaic, a Nevergreen gyökerű Imperium, az Iron Maidnem, az Alcohol zenekar, sőt szólóban Nahi is összehozott egy átdolgozást.

A felsorolt nevekből kitűnik, hogy a maga által képviselt alirányzattól függetlenül a magyar metal színtér színe-java fontosnak tartotta, hogy szerepeljen a kiadványon. Némelyik zenekar profilja talán távolabb áll a tradicionális fémzenétől, de felbukkanásuk nem lehet meglepetés. A negyedik kasztba viszont azokat sorolnám, akikre mezei metal rajongóként nem számítottam, ennek ellenére kellemes meglepetésként ért a jelenlétük. A legtöbb metalos valószínűleg a Balkan Fanatik és a Republic nevét látva hőköl hátra. Hasonló meglepetés lehet a jobb híján nemzeti rocknak nevezett műfaj három képviselőjének, a Romer, a Palmetta és a Kárpátia zenekaroknak a jelenléte, illetve a southern rock hazai bástyájának, az Asphalt Horsemen-nek a muzsikája is legfeljebb köszönő viszonyban van a hagyományosnak mondott metallal.

Minden közreműködő igyekezett a kiszemelt dalt a saját képére formálni, nem csak fel, hanem inkább átdolgozni a jól, illetve kevésbé ismert Kalapács nótákat. A járvánnyal és annak folyományaként a zenészeket érintő korlátozásokkal sújtott 2020-as évben kisebb fajta csoda a különböző helyszíneken és időpontokban rögzített lemez puszta létezése is. Az egységes hangzáskép, a master Varga Zoltán keze munkáját idézi, a borítókép pedig egy nyílt tiszteletadás a Judas Priest alulértékelt Ram it Down korongjának grafikája előtt. A dupla digipack CD borítójában minden információ fellelhető az összes közreműködőről, fotóval, személyi összetétellel együtt. Mondanom sem kell, hogy a kiadvány kötelező a Kalapács zenekar rajongóinak, de a résztvevők hívei is bátran beruházhatnak a Kikalapált dalok korongra, hiszen kedvenceik nem tagadták meg önmagukat és nem próbáltak meg a Kalapács zenekar tagjainak bőrébe bújni, hanem igyekeztek saját dalt formálni az egyes szerzeményekből.

Egy tribute lemez pontozása csak esetleges lehet, most nem kezdek el kockás füzetben átlagot számolni; úgy gondolom, hogy maga az ötlet, a folyamat koordinálása, illetve a végső kivitelezés előtt tisztelegve ez egy maximális kiadvány. Persze lehet hiányolni egyes zenekarokat, akár egyes dalokat is, de összességében tekintve a végeredményre, azt hiszem, hogy mindent sikerült kihozni abból, amit egy tribute kiadványtól elvárhatunk.

(Andris)

The Dwarves The Dwarves
július 24.
Baroness Baroness
július 29.
FEZEN Fesztivál 2024 FEZEN Fesztivál 2024
július 30.