Heaven and Hell/Wisdom 2007. 07. 04. PECSA
Mindig nagy öröm számomra, ha a legendás Black Sabbath tiszteletét teszi kis hazánkban. Így volt ez 1989 táján is, amikor még a - szépemlékű- Budapest Sportcsarnokban léptek fel a Headless Cross lemez turnéján, Tony Martin énekessel. Az a koncert felejthetetlen élményt jelentett és őszintén mondom, azóta is a kedvenc Black Sabbath lemezem és korszakom az az éra. (Előzenekar a kiváló Axxis volt!) Amikor híre jött, hogy Iommiék Heaven and Hell néven koncertet adnak nálunk, azonnal beírtam a naptáramba.


Szakadó esőben indultunk el egy kisebb társasággal a koncert helyszínére, a Petőfi Csarnokba.

Amíg a parkolótól - a hosszú sorban állás után - a színpad elé keveredtünk, egyrészt péppé áztunk, másrészt az előzenekar, a hazai Wisdom koncertjének javáról le is maradtunk. Amit láttam, az viszont tetszett. Dinamikus előadásmód, kitűnő hangszeres teljesítmény, kissé Maiden, korai - Helloween ízű saját dalok, és egy nagyon eltalált Survivor feldolgozás.

Negyedórányi átszerelés után elindult az E5150 intróval, majd a Mob Rules dallal a buli.  Az első nóták alatt picit meg is ijedtem. Iommi gitárja túl hangos volt, Dio éneke érthetetlen, Geezer mennydörgéseit keresni kellett, Vinny szerkójából gyakorlatilag csak a pergő és a cinek hallatszottak. (A hangzás, később azért sokat javult, de az átlagosnál jobbnak akkor sem mondtam volna.) A színpadképet Appice különleges dobfelszerelése uralta, magasan kiemelve, mögötte háttérvásznak, vetített képekkel. Előtérben pedig a 150 centis óriás, Ronnie James Dio, neandervölgyi/zombi ábrázattal villázott, és sajátos mozgása vonzotta a tekintetet.


Balján Iomi, jobbján Geezer pengetett talpig feketében. Sorra érkeztek a mára klasszikussá érő nóták: Children Of The Sea, I, (személyes kedvencem!) The Sign Of The Southern Cross, (másik kedvenc!) Voodoo, Computer God. A gitárosok a szokásosnál is kevesebbet mozogtak, és Iommi még csak véletlenül sem mosolygott volna. (Mondjuk, őt elképzelni sem lehet széles vigyorral az ábrázatán.) Talán kissé enerváltnak is tűntek! Appice a tőle megszokott módon igen „csúnyán”, de baromi pontosan dobolt. Dobszólója is remek volt.


A továbbiakban elhangzott a Falling Off The Edge Of The World, Shadow Of The Wind, Die Young hármas is. A közönség lelkesedése határtalan. Dio kitűnő frontember, nemcsak a hangja fergeteges, de színpadi viselkedése is szimpatikus. Előre megy, lepacsizik a szerencsésekkel. Aztán következett a Heaven and Hell majd’ negyed órában közönségénekeltetéssel, egy unalmas és feleslegesen hosszú gitárszólóval. Végül a ráadás: Neon Knights. Döbbenet!


A Black Sabbath - fusson bármilyen néven is – a legjobb metalzenekarok egyike. Ezek pedig egy klasszikus korszak, örökérvényű dalai voltak! Köszönjük!

Heaven_and_Hell_Wisdom_2007_07_04_PECSA
Írta:
viribusunitis
2007. július 8., vasárnap
Facebook:
Koncertek
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
Three Days Grace, Halestorm
június 11.,
Budapest Park
Sum 41
június 12.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.016 seconds to render