KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #104

A pokol nem büntetés, hanem edzés.

(Shunryu Suzuk)

Vajon fel tudjuk magunkat készíteni a végre? Sok féle válasz, és gondolat lehet ezzel kapcsolatban. A megoldás helyet mi inkább EP sorozatunk újabb, aktuális számát kínáljuk, amin garantáltat átélheted mind azt, amit a megfejtések kínálnak.

Blood Sport

A Blood Sport egy hipersebességen pörgő koszos speed / NWOBHM vonalú duó Finnországból. A formációt az énekesnő V, és a gitáros / basszusgitáros Burst alkotja. Hot Blood and Cold Steel címet viselő, hat nótás debüt kislemezükről csak úgy süvítenek a ’80-as évek klasszikus heavy, speed, thrash mámorának vad és egyben tomboló ütemei és jól ismeret riffelései. Itt senki se csodálkozzon azon ha szembe jön vele egy-egy ismerős (Metallica) Motorbreath, Seek and Destroy, vagy Jump In The Fire téma, vagy egy koszos, csörömpölős ős erejű Venom géppuska tempó. Az egész egy őrült katartikus élmény, amire csak veszetten vonaglasz, nyáladzol és már nyomod is újra a lejátszás gombot.

Ossuaire

Világ eretnekjei egyesüljetek! Megérkezett a kanadai  black metalos Ossuaire új mini-albuma, a Triumvirat. EP-jükre 5 liturgikus tétel került fel, melyen a quebeci mesterek 30 percnyi intenzitással és vehemenciával nyomják az arcunkban a vegytiszta katartikus, egyben melankolikus, fagyosan agresszív fekete zenéjüket. Torz riffeik, mint torz víziók mutatják meg zenéjük fekete bugyrait. Zord himnuszaikat a black metal egy sebesebb formáját tálalják elénk, jellegzetes epikus billentyűkkel, diadalmas dallamokkal, liturgikus kórusokkal és francia nyelven tolmácsolt felkavaró üvöltésekkel, melyek korbácsütésekként csattannak hallójáratainkba. Mint mikor száz démon szabadul ki ősi fogságából… perzselő, tiszta, diadalmas és tekintélyt parancsoló.

The Ghoul

Miközben a pestis járja ezt az átkozott földet a spanyol tradicionális doom metalos The Ghoul úgy döntött, hogy újabb járványként ránk szabadítja Doom Awakens Evil címet viselő demóját. Három tételes anyagukat teljesen próbatermi körülmények között készítették, melynek hangulata valahogy visszarepített 20-25 évvel ez előtti demókat cserélgető és másolgató énemhez. Akkor még simán megvesztem volna ezért a régi módi doom metallal (st. Vitus, Trouble, stb…) és horrorisztikus hatásokkal átitatott kis anyagért, ami alapból hozza a jellegzetes kripta hangulatot… azt, ami lassan az egész világot jellemzi.

Blue Heron

A Blue Heron 2018-ban alakult az új-mexikói Albuquerque városában.  A banda a napokban adta ki erősen riff-orientált két dalos debütáló EP-jét, melyen az autentikus sivatagi rock, a doom, a stoner metal és a heavy psych elemeiből építkeznek. Elszállósan dallam dús fúzz témáikat hallgatva olyan érzésünk támad, mint ha a végtelen ég remegő horizontján lebegnénk, máskor pedig mennydörgésként omlanak ránk sziklányi nehézségű riff tömbjeik. Mindkét dal „Black Blood of the Earth / A Sunken Place” olyan mint egy megnyugtató földrengés. Ezen felül szikárak és megfelelő hangerővel bömbölnek. Ha szereted a Clutch, a Spiritual Beggars, vagy épp a Dozer zenéjét, ne hagyd ki őket sem. És jövőre jön az első lemezük.

Aure

Veneficivm címmel adta ki első EP-jét az Oaken és a Boru tagjainak side projektjeként kb. egy éve működö Aure. Az avantgarde black metal vonalán mozgó trió zenéje számos más stílusjegyet is magába foglal. Ilyen például a darkjazz, a noise, az ambient és a filmzenei hatások, melyeknek köszönhetően egyfajta éteri hatást, lebegést kapnak dalaik. Az EP-re két, mély okkult töltettel átitatott dal került fel melyeken a kortárs Message In a Cloud, Celeste és az Ulver jellemtani, vagy inkább borult, armoszférikus lélektani hatásai érezhetőek. Hangulatilag egy mélységesen lehúzós anyag, ami suicid hajlamúaknak csak terápiás szineten ajánlott.