KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #107

Adjon az Isten füvet, bort, búzát, békességet, sötétségbe fényességet.

A 2022-es évünket elindító első EP válogatásunkban öt ínyenc finomságot hoztunk el nektek. Lehet mondani egy „gonosz” after partynak is, hogy megint széles körben igyekeztünk szemezgetni a világ underground zenéiből. BÚÉK!

Dionysiaque

Második demójával tért vissza bor istenéről Dionüszoszről elnevezett francia unorthodox doom metalos Dionysiaque. A banda továbbra is olyan ikonikus nagyságok nyomvonalán tevékenykedik, mint a Black Sabbath, Pentagram, Saint Vitus és a Reverend Bizarre, ezért nem is csoda, hogy az _ címet vislő, 3 +1 feldolgozást tartalmazó demójuk témái az ősi ridegség hipnotikus, okklutista riffeivel szólalnak meg. Dalaikban természetesen most sem manifeszáltak túl semmit. Igazi kripta doom amit hallunk tőlük, melyeket liturgikusan az emberiség sötét és mámor italától ittas oltárán szenteltek fel.

Pokoltornádó

A Pokoltornádó egy “acsarkodós vidéki lápmetal” banda Pécsről. Első EP-jük címe Acélt szív, mely egy betű erejéig elsőre megtévesztően hajaz az Ossian első nagylemezének címére. Azonban a srácok zenéjükben nem a klasszikus értelembe vett heavy metallal bombáznak minket. Négy tételes kislemezük dalait a feszes groove, a tharsh, a modern vonalas progresszív, az alter, a nu-metal és a ska-punk elemeiből gyúrták össze, amiknek eredményeként egy igen csak pörgős és dinamikus bemutatkozást kapunk tőlük. EP-jük alapján a hazai metaléra egy üde zenekarának, valamint egy abszolút jó koncertbanda képét mutatják.

Ascia

Az Ascia az olasz pszichedelikus doom metal banda a Black Capricorn énekes-gitárosának, Fabrizio Monni, aka Kjxu egyszemélyes stoner, doom, heavy, thrash vonalú mellékprojektje. Ezt projektjét 2021 nyarán indította és, amolyan DIY üzemmódban és ahogyan azt a címe is mutatatja volume II című alkotása már a második demójaként jelent meg. Erre összesen öt tétel került fel, melyeknek szabbatista alap irányvonalai mellett a füstös fuzz stoner témák és a tremolótépő thrash metalos szólók adják meg. Mindezekhez alá némi ragacsos sludge dagonyákat is tett, hogy kellő erőt is kölcsönözzön nekik. Összességében egy bikaerős massza, amire hatásként bátran lehet mondani a Black Sabbath, Conan, Mastodon, vagy épp a Kyuss munkásságát.

Evolutionary Sleeper

Az emberi elme hangszeres káosza elevenedik meg a brit poszt-modern hardcore/black extrám vonala Evolutionary Sleeper új EP-jén, ami a Labyrinthian címet kapta. Az amolyan stúdió-projektként működő formáció eddig két dallal bombázott meg minket, most viszont egy háromszámos kislemezt adott ki, amelyeket három vendégzenész Dan Picknell, Alex Hamilton és Laur Lindmae énekeltek fel. Dalaiban fordulatos, és egyben lebilincselően zseniális témaváltásokat kapunk a modern metaltól az extrémebb black metali bezárólag, melyeket egy masszív, folyamatosan vibráló, dinamikus zenei-kohézió tart egyben. Mondhatni ilyen a jól irányított professzionális káosz.

Just Before Dawn

A svéd death metal harci gépezet a Just Before Dawn a napokban adta ki In the Realm of Ash and Sorrow című EP-jét, melyen Sven Groß és L.G. Petrov előtt tiszteleg. A kislemezre négy új dal + 1 Entombed, a Drown dalának feldolgozása került, melyeket a banda riff-mestere Anders Biazz (Ex Amon Amarth, ex Blood Mortized, Gods Forsaken) olyan nevekkel készített el, mint Remco Kreft énekes (Graceless, Soulburn) és Jon Rudin dobos (Wombbath, Pale King), valamint Kreft és Björn Brusse (Graceless) gitárosok. Továbbá a már említett feldolgozásdalban Gustav Myrin gitár és basszusgitározik (Blood Mortized, Gods Forsaken), Daniel Gustavsson  pedig szólózik. A dalok egytől egyig a klasszikus svéd death metal fűrészgépes vérvonalát hozzák, tele nyers dühvel és gyötrelem. Remco Kreft teli torokból bömböli gyilkos énektémáit, amelyekhez csak még gyilkosabb riffek és csonttörő dob-témák csatlakoznak. Az EP már önmagában igazi klasszikus mondható, a tisztelet pedig toronymagasan példaértékű.

Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.