KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #113

E heti EP sorozatunkban a kísérletezésé a főbb szerep. Elmerülünk a pokol mély kínjaiban és disszonancia őrületeibe, a borongós filmzene-szerű dallamokba és fültanúi leszünk egy XXI. századi rockisten születésének.

Nekrovomit

Egyenesen a pokol mélyéről érkezett a thrash/black/speed metalos Nekrovomit bemutatkozó anyaga. Az indonéz ördögök Demonic Possession címet viselő EP-je már inrto-szerű első tételével a szenvedés purgatóriumának kapuit nyitja meg… kaotikus sikolyok, démoni hangok, amik szinte egyből megadják az alap hangulatát. Ehhez jönnek a ‘90-as évek korai (Sodom, Mayhem, Slayer), thrash, black vad, őrjöngő és zsigerein gyilkos tempói, pengeéles riffeilései, amikkel valóssággal terror alatt tartják a békés haladót. Itt nincsenek színek, se semmilyen klisé, csak fekete és fehér. Itt még a vér színe is fekete.  

Old Spirit

Az Old Spirit a psy/doom Vanishing Kids gitárosának, Jason Hartmannak a klasszikus vonalú heavy / hard / psychedelic rock projektje. A neve meglehetősen találó, hiszen zenéjében, mondhatni a műfaj gyökereiig nyúl vissza. 26 perces debütáló kislemezére hat tétel kerül fel, melyek egyből visszarepítenek a Mercyful Fate, a Witchfinder General őrült riffeléseibe és a legendás brit psy-rock The Crazy World of Arthur Brown észbontó, elszállós szólóinak világába. Jason énektémáit is megfelelően igyekszik a korhoz hű maradni. Himnikus, horrorisztikus énekdallamait, nyújtásait hallva azt hinnék, hogy egy rockisten született újjá a XXI. században. Szövegeiben pedig jó adagnyi humor és undor mellet taglalja a társadalom és az emberiség ostobaságait, amit már a borítóján látható „művészi” gyerekes kép is szimbolizál.

AAK

Az AAK egy természetimádó raw black metal duó a bakonyból, akik immáron második EP-jüket adták ki Pulsars címmel. A duót a hardcore-punk P.F.A. basszusgitárosa Áron és a post-hardcore Sheep in Wolves’ Clothing dobosa Átika alkotja. Anyagukra hat gyors, agresszív, nyers és piszkos hangulatú dal került fel, melyek a korai. ‘90-es évekbeli black metal rideg vonalait hozzák vissza… rideg, kicsit „kiforratlan„, de esszenciális az a természet ihlette feketeség, ami témáikból áradnak. Norvég feteteség magyar erdőkből!

Or Anthony

A rombolás szimfóniája, ahogyan azt a hozzá tartozó videó is mutatja. Röviden így jellemezhetnénk a holland kísérleti black metalos Or Anthony két tételes▲, TW címmel ellátott EP-jét. Igazából eddigi anyagáig nem igazán ismertem ezt a formációt, nem is tudok róla, és nem is tudtam meg róla sokat. Mindössze annyit, hogy tavaly év során kiadott egy Layer Cake című EP-t és egy című nagylemezt. Na, szóval… ez a kétszámos disszonanciális hangrobbanás a black metal mellett leginkább, a noise, a shoegaze és az atmoszférikus környezeti dallamok kaotikus fúzióját hordozza, amik egyfajta bizarr vákuumként fogják össze az egész kompozíciót. Az egész egyszerre zavaró és kíváncsiságot keltő, mivel, hogy vibráló zűrzavara megfelelően összefogott és rendezett. Úgy látszik az őrületnek is meg vannak a maga gyönyörei. 

Insect Ark

A sötét hangulatú instrumentális, pszichedelikus doomot játszó amerikai Insect Ark már jól ismert nálunk. Horrorisztikus hangulatú Future Fossilis című tavalyi EP-jük kimaradt a szórásból, de most pótlásra kerül. 3+ 1 koncert nótás kislemezükön továbbra is a borongó filmzenei hatásokkal átszőtt kísérleti noise/doom és a nehéz hullámú ambient zajok torz aurális hangjaival, illetve bőséges, ábrándozó zongora témáikkal borzolják supraspinalis idegpályáinkat. Kellően hidegrázós kis cucc lett.  

Ide tartozó hír, hogy a duózenekar áttette a székhelyét Berlinbe és Dana Schechter (Swans), valamint Andy Patterson (ex-SubRosa) útjai 10 év után leváltak egymástól. Andy Petterson helyét Tim Wyskida dobos (Khanate, Blind Idiot God, Azonic) veszi át, akivel idén új albumot adnak ki. 

Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.