KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #117

E heti EP válogatásunkon egy újabb ízletes csemegéket kaptok az underground svédasztaláról. Az elő ételként indító klasszikus heavy metal / hard rock falatok mellé a ’90-es évek nehezebb black-thrash-death húsos fazekai kerülnek, amit egy jóféle hazai modern vonalat progresszív / nu-metal „lőrével” öblítünk le. Válogassatok kedvetekre!

Spectre

A tasmániai heavy metalos Spectre zenéjében a ’70-es évek végi, a ’80-as évek elei a heavy metal / hard rock hatásait hozza. A bandát a hazájában kultikus személyiségnek is tekinthető Will Spectre (The Wizar’d, Tarot, Dracula, Space Raven) alapította 2017-ben. Bár egyszemélyes zenekarról beszélünk eddigi single-dalait barátai, Jake Glas (Outcast, Teuton) énekes és David Harrington-George (The Wizar’d, Tarot) basszusgitáros segítségével rögzítette. Lényegében egy baráti projekt, amit a metal zene szeretete hozott össze. A két dal egy igazi klasszikus vintage orgiát ad a műfaj kedvelőinek. A veretes metal és dallamos hard rock témák mellett jelen van némi pszichedélia, ami csak színesíti palletájukat. A 2017 óta működő projekt eddig 3 single-dalt adott ki, ezeket bandcamp oldalukon találhatjátok meg.

Beastiality

A svéd death/thrash/black metalos Beastiality 2017-es debüt-albuma óta nem igazán hallatott magáról. Most azonban a nevűkhöz híven egy bestiális EP-vel tétek vissza, amin  a ’90-es évek eleji black-thrashing-death éra fénykorát idézik meg. Sacrificial Chants címmel ellátott kislemezükre az inton kívül 4 sötét és új istenkáromló evangélium került fel, melyek szókimondásuk mellett az agyat és testet szétrobbantó tempóikkal és riffeikkel szednek szét. Mint múltból jövő rémálmok, olyanok ezek a riffek, melyeknek koszos hangzása és agresszív dominanciája, olyan bandákat jutta az eszembe, mint a Beherit, vagy az ARRRGGGHHH!. Abszolút gonosz!

Sign Of Death

Németország a thrash metal egyik bölcsője. Inen való a Sign of Death zenekar is, akik 5 számos Revival EP-jükön hűen ápolják a hagyományokat. A trió 2019-ben született és szerintem már az anyatejjel magukba szívták ezt a stílust. Zenéjükben a germán vér (Kreator, Sodom), a gyors és agresszív riffek, a technikás szólók és a jól kidolgozott ének témák dominálnak. De hogy ezek a témák ne legyenek annyira megszokottak, kicsit megbolondították őket a hardcore és a groove matal nyakprés programjaival, aminek eredményeként egy igazán ütős, és dinamikus anyagot tettek le elénk.

Profane Ruination

Az old-school death metal kedvelőinek igazi csemege lesz a Knoxville-i Profane Ruination bemutatkozó demója. A 3 számos anyag, amilyen rövid, annyira ütős. A műfajilag jellegzetesnek mondható brutális sikálásai mellett jócskán élvezhetjük a thrash metalos középtempós mosh ütemeket és begyorsuló darálásokat, amik remekül hozzák a korai Cannibal Corpse és “ikertesójuk” a Malevolent Creation hatásait. Koszosságuk abszolút szívdöglesztő és nosztalgikus, igazi ősrobbanás.

Meristem

Jóllehet eddig instrumentális anyagokkal jelentkeztek, de Necrosis címmel megjelenő új EP-jüket már dupla énekes felállásban készítette el a Barkóczi Bence gitáros vezette hazai progresszív metalos Meristem. Az öt tételes mini-lemezt a Faminehill egykori énekesével, Stefán Tamással és Rockov Milánnal rögzítették. A hangzás meglehetősen modern és lebegős, mondhatni slágeresen rádióbarát. Én meg merem kockáztatni, hogy a progresszív jelző mellé én simán oda tenném a nu-metal és a djent jelzőit is, hiszen dalaikból csak úgy sütnek a stílus jellegzetes ízei, dallamai. Hatásként simán bevonzhatóak az Like A Storm, vagy a Linkin Park vonalai. Bár ez a műfaj koránt sem az én műfajom, azért remélem jócskán talál magának hallgatóságot.

IMRE FIA IMRE X SOLKYM IMRE FIA IMRE X SOLKYM
március 24.
Riverside Metal Fest Riverside Metal Fest
március 24.