KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #118

Háború, menekültek, félelem, sztrájk, áremelések, nyomor és apátia. A hétköznapok nyomorforgató undora ellen itt van a megnyugvást, valamint a léleknek és idegrendszernek kellő kikapcsolódást kínáló EP sorozatunk újabb adagja. Gyógymódnak elsőként ajánljuk a modern groove hatásaival ötvözött dallamos death metalt, majd kúraszerű használatra a klasszikus black, grindcore/death és a thrash relaxáns fokozatait. … nyugszik a beteg!

Jesus Wept

A Jesus Wept legújabb EP-jén továbbra is a ’90-es évek dallamos death metal, death ’n’ roll érájának hangulatát hozza vissza, ami mellé jó adagnyi modern groove riffeléseket is oda tettek. A magukat Carcass fannak tartó banda 4 tételes Psychedelic Degeneracy címet viselő EP-jén most sem fukarkodott a Heartwork és a Swansong albumok hatásait. Hatalmas, egyben dinamikus dallamaik, borotva éles groove tempóik és a fogak közül kicsikart morgós ének mellet az imádott banda korai éveiből való extrémebb durvulásaikkal aláznak le minket. Nem is beszélve a borítójukról, ami szintén erre az időszakra hajaz, ami egyébként erősen kapcsolódik dalaik témáihoz, amiről az alábbiakat lehet tudni:

Tematikailag az album szex, drogballadák és különböző viselkedési megfigyelések keveréke. Úgy írunk a világ dolgairól, hogy az megfeleljen zenénk általános hangulatának. Ebben az esetben az emberi szellem és az erkölcsi jellem elfajulásáról van szó.” – mondta C. Colaianni énekes.

Plasmodulated 

Az amerikai death metal mániákus Myk Colby nevét többek között a Thee Kvlt Ov Ouroboruo, a Hot Graves zenekarok és a Plasmodulated szólóprojektjéből ismerhetjük. Igazából ezzel foglakozik a legtöbbet és gondolom az utóbbi idők bezártságának köszönhetően most még több időt fordított rá. A projektjével azonos című EP-jére 5 vérmes, az emberiség őrületeit elénk táró vadonatúj szerzeménye került fel, amelyekben egy sajátos hangzásra keverte a floridai és a finn death metalt elemeit. Gitárját úgyan is nem le, ha nem felhangolta ezáltal kissé thrash-esebnek hallatszanak dalai, ám ez mint sem ront gyilkos hatásaikon. Ha szeretitek az old-school stílusú cuccokat érdemes egy próbát tenni vele.

Svalinn’s Rift  

A Svalinn’s Rift egy a ’90-es évek végén alakult hazai (Székesfehérvár) black metalos zenekar. A banda közel két évtized után adta ki első EP-jét / demóját Unpenitent Era címmel, ami témájában a skandináv – viking mitológia világába merül el. A kissé már unalomba menő téma ellenére zenéjükben a klasszikus black metal – pogány metal szellemével találkozhatunk a műfaj maga nyers és agresszív módján. Ez utóbbiak nem csak a zenéjükben, de a hangzásukban is erősen jelen vannak, hiszen egy házistúdióban rögzített anyagról van szó. Bár, ez inkább csak a dolog pikantériájához ad hozzá némi pluszt. A demó egyébként rendben van, a műfaj szerelmeseinek kellemes perceket tudnak okozni dalaikkal.

Degragore

A Fémforgács rendszeres olvasóinak és a hazai underground zenék híveinek bizonyára ismerős a Degragore neve. A Tóth József gitáros vezette grindcore/death metalos csapata rendszeres, mondhatni törzszenekara magazinunknak, csak úgy mint egyéb projektjei (Bipolar Disorder, Nekrofília, Liquid Cemetery, Abehrum, Dipylidium Caninum), melyekkel a tavalyi év során szinte havi rendszerességgel találkozhatok oldalunkon. Manifesztálódott Entitás címmel jött ki a Degragore EP-je, amelyet a Nekrofília egykori énekese Szabó Zsolt énekelt fel. A közel 13 perces anyagra három dögvész hangulatú gyilkos tétel került fel, melyeknek témáit ez emberi őrület és aljasság határolják be. Összességében egy masszív anyag, pontosabban egy brutálisan masszív anyag, amely viharszerű tombolásával és veszett tempójával (amikben azért jócskán ott vannak a dallamos DM vonalai is, na meg egy pazar power metalos gitárszóló) szó szerint a földbe döngöl.

Sacrifix

Csak megnyomjuk a gombot és nyomban a thrash metal fénykorába (ami szerencsére ma újra a reneszánszát éli) repít vissza minket új EP-jével a brazil thresher Sacrifix. A Frank Gasparotto énekes-gitáros vezette banda már tavalyi debüt-albumával (World Decay 19) tanúbizonyságát adta a műfaj iránti mániákus elhivatottságának, új három tételes The Limit Of Thrash kislemezükkel pedig csak ráerősítettek erre a tényre. Az anyagra egy vadonatúj nóta, egy korábbi demós daluk és honfitársuk, a speed/thrash metalos Anthares egy feldolgozása került fel. Semmi finomkodás, már nyitódaluk a Thrash Again lendületes riffeiben élből tolják a ’80-as évek mániákus sebességét és koszos, nyers tempóit. Ugyan ezt kapjuk másik két dalukban is, vérbeli, sallang nélküli régisulis thrash mosh robbanást.

The Dwarves The Dwarves
július 24.
Baroness Baroness
július 29.
FEZEN Fesztivál 2024 FEZEN Fesztivál 2024
július 30.