KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #126

E heti EP sorozatunk a teljes spirituális megtisztulás jegyében fog zajlani. Elmerülünk az ipari / noise misztikus aurájában, amire ráerősítünk egy disszonáns hangulatvilágú lo-fi érzésekkel teli black metallal. A ’90-es évek hardcore hatásai révén rávilágítunk jelenkorunk káoszára, ami egy zord sludge/doom masszaként fojtogat minket. Mindezekből menekülő utat pedig egy pazar split kínál. Indulhat a játék!

Napok Romjai

A Napok Romjai nevű ambient / dark / ritual / experimental / industrial noise formációt Szabó Károly (Naqoy) és Kósa Csaba (Entrópia Architektúra, Der Zunder) közös elmélkedése és a mindenségen tűnődő gondolatai szülték meg. Ezen közös elmélkedéseiket a most megjelent Impermanent című három tételes anyagukon öltötték erősen ipari – drone alapú zenei lélek-testbe, melyben atmoszférájuk megfelelő magasztos szintekre emeléseként meghatározó szerepet kaptak a tibeti tálak, a tibeti csontfuvola, a damaru és mások misztikus rezgéseket keltő hangszerek. A ’80-as évek korai ipari filozófiájára helyezett gépies, katonás zakatolásaik, kattogásait számomra néhol a műfaj német úttörőjét az Einstürzende Neubauten kísérleti, dadaista világát idézik meg, míg az elektronikus drone rezgéseit a Nine Inch Nails ipariasabb, filmzenei hatásait. Ezen kohéziójuk szürreális világán csak finomítanak a fentebb említett misztikus hangszerek rezgései, melyek által a kozmosz auráját sugározzák fénytelen lelkünkbe.

อัฐิ

Jószerivel nemhogy leírni, de kiejteni sem tudom a nevét ennek a Thaiföld-i bandának; อัฐิ. De esetünkben most nem is a név számít. Kaptunk egy bizarrul sötét, disszonáns hangulatvilágú black metalt, némi lo-fi érzésekkel, melyeket hidegrázós üvöltések kísérnek elejétől a végéig. A két tételes EP magját leginkább ezek a zsigeri, kísérteties üvöltések adja, amik egy áthatolhatatlan fagyos és rideg atmoszférával burkolják be őket. Mint egy sötét ősi monolit, amit ha megütsz rezdülései az elméd tébolyában kalapálnak. Próbálkozzatok velük, de csak is erős idegzetűeknek, és legfőbbként mazochistáknak ajánlott.

AZE N̈

Az idén 10 éves várpalotai AZE N̈ zenekar sokunk számára a hazai hardcore élet egyik jelentős tagjaként lehet ismert. A csapat nemrégiben hozta ki a műfaj ’90-es éveinek régisulis ízeire hajazó ötödik EP-jét, ami A Kötél Kitart címet kapta. A kislemezük témáikban a világjárványt, a társadalmi és politikai megosztottságot és a közösségi média butító hatásait járják körbe tömör és velős vélemény megmondó szövegeik képében. Mindezeket erős, agresszív energiáktól táplált crossover-hardcore alapokra helyezett lendületes zúzdákkal tálalják elénk. A bandát hazai viszonylatban az AMD és a Liberal Youth vonalára tudom helyezni, de a bennfentesek, a műfaj beavatottjai bizonyára több hatást is kiérezne zenéjükből.

Peine Kapital

Nehéz és meglehetősen súlyos iszapfolyamot csepegtet hallójáratainkba a német sludge/doom Peine Kapital. A csapatnak Infraordo címet viselő kiadványa a második EP-jénüknek tekinthető, ám sok helyen, mint első lemezüket emlegetik… Anyagukra 4 robusztus, kemény tétel kapott helyett, melyeknek lassan cammogós riffei fullasztóan fájdalmas, ám egyfajta örökké mozgásban lévő disszonáns varázzsal vonják be azonakt. Dalaik ólmos dinamikájában a Grief és a Thou vonal jelenléte tagadhatatlan. Mindezekhez egy folyton jelenlévő, fájdalmas, embertelen kínokat adó, torz, élesen visító, nyikorgó „tremoló „nyújtásokat, zord gépies zajokat, adtak, amikkel szinte az őrületbe kergetik bátortalanabb hallgatóikat. Acélozzátok meg a lelketeket!

Razör Förge / Chaoshorde

Mai EP sorozatunk zárásaként jöjjön egy split anyag (mint tudjátok, imádom őket). Ez esetünkbe az elkövetők a trüe heavy metalos Razör Förge és a görög black-thrasher Chaoshorde. A megosztott EP-n az intro-val együtt a Razör Förge kapott két helyet, aki Profane Savage dalában a ’80-as évek speed metaljának erejével csap le ránk. Ezt az erőt némileg megbikázta egy kis koszos punk feelinggel, amitől dala igazán proto-raw heavy metalos hangzást kapott. A Chaoshorde egy velejéig gonosz, szónikus blaszfémikus dalt hozott, amiben könyörtelen erővel zúdulnak nyakunkba Chäos Räisers daluk a Hellhammer és a Venom vonalát megidéző koszos black/thrash riffei.

Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.
Hatebreed, Crowbar Hatebreed, Crowbar
június 17.
Agnostic Front Agnostic Front
június 18.