KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #139

E heti EP válogatásunkban ismételten igazi underground csemegék kerülnek megint terítékre. Itt lesz egy új hazai noisecore / powerviolence „politikai” partizáncsapat, valamint a sátán seggéből tüzesen kicsapó armageddon. Bemutatkozik egy friss brutal death metalos csajbanda, és az új anyagával visszatérő, már veteránnak is mondható szintén hazai old-school DM banda. Mindezekre hűsítően szirupos punk crust – death vérkoktélt szürcsölünk. Örüljél, kicsi búza!

HOMÁR

Imádom a hazai underground ígéretes csillagait felfedezni és azokat bemutatni. Ilyen a noisecore / hardcore-punk / powerviolence HOMÁR, akikről igazából fingon sincs, hogy kicsodák is ők, de igazából nem is nagyon érdekel. A banda az ez évi választások idejére időzítette első (HOMÁR) demójának, vagy EP-jének megjelenését, amin zajos, lendületes nótáikban erős bírálattal emelik fel hangjukat jelen kormányunk politikai – társadalmi vonalai ellen és állnak ki a melegek jogai mellett. Ezt a nyílt, mondhatni politikai partizán támadásukat folytatják a napokban megjelent BÚZA anyagukon is, amire 7, megint csak erős, szókimondó, mitöbb szabadszájú üzeneteket hordozó dalocska került fel a maga nyers, old-school hangzásvilágával. Érdemes őket meghallgatni. Hogy most egy poén zenekarról van szó, vagy sem… a fene tudja. De minden estere az üzenetük találó: “AZ VAGY AKIT KINYALSZ

Tortured Skull

A Tortured Skull egy bestiális hardcore-punk/speed metal banda Massachusetts-ből. Motorbreathing Disfrost Fuckin’ Armageddon EP-jük már a harmadik, amivel most minket is betámadtak. Igaz ez az év elején jött ki, de még csak most jutottam hozzá…sebaj. Témáik alapjait a dühöngő d-beatek és a skandináv boot punk erőszakos, nehéz és bordatörő zúzdái adják, melyek mellé némi ős-hardcore romantikát is belecsempésztek. Az egész úgy szól, mint a sátán seggéből eldurrantott szónikus, nukleáris világvég.

Emasculator

Első EP-jét robbantotta ránk az amerikai-cseh felállású brutal death metalos csajbanda, az Emasculator. A banda gerincét az Abnormality egykori énekese Mallika Sundaramurthy és a Cartilage jelenlegi gitárosa Teresa Wallace alkotja. Zenéjük, ahogyan ők nevezik “Ball Mincer” (golyódaráló, vagy golyóőrlő) a klasszikus, gyilkos DM vonal, aminek fényében adták ki két dalos Depraved Disfigurement címet viselő debütáló EP-jüket. A két a dal technikailag a brutal death legbonyolultabb oldaláról támad és viharos sebességükkel, illetve agresszivitásukkal valóban a tökeinket tépik le.  Bemutatkozásnak egy igazán kellemes, pazar kis darab. A gitárok döbbenetesen keményen szólnak, Mallika pedig szinte áriázva, orgazmus királynőként hörög. Az hogy meg a dobok dobprogrammal oldották meg, nos, az csak egy plusz feelinget ad EP-jük régisulis hangzásához.

Flesh Crusher

Idén már második demóját adta ki a punk crust – death metalos Flesh Crusher. A svéd duó zenéjében azt az energikus, agresszív punk beütéses death metalt hozza, amit a Nihilist, az Entombed, a Grave és a Bastard Priest is csinál. Demonic Possession ’22 demójukra az intron kívül három nihilista, beteges, szélvész tétel került, melyek jócskán meg vannak cizellálva a míves old-school death és thrash metal hatásaival. Mindezeket mintha egy fűrészgépszerű mixerbe tették volna bele és abból készítettek nekünk hűsítően szirupos vérkoktélt.

Gravecrusher

8 év után új EP-jével tért vissza a szegedi old school death metal vonalas Gravecrusher. Akik ismerik az immáron új duó felállásában (Blasphemy – dobos/énekes, Disemboweler – gitárok/basszusgitáros) tevékenykedő formáció 2012-es Morbid Black Oath EP-jét azok most sem fognak csalódást okozni új Resurrection of Deathly Visions kislemezük, melyre 4 pokoli tempókkal, lendületes zúzdákkal, de egyben fülbemászó dallamokkal teli régisulis DM tétel került fel. A nyitódaluk, a Catacomb of the Skulls egyből szélesre tárja áporodott kriptájuk kapuját és az abból áradó erőteljes dögszag szinte tételről tételre járja át a lelkünket. Dalaikból érezni lehet a föld friss szagát és, ahogyan az ásó éle a koponyánkba karcol.

Zeal & Ardor
december 11.