KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #140

Azt hiszem, sokat érezzük és tudjuk, hogy egy új világrend küszöbén állunk, vagy már épp benne is vagyunk. Hangunk, aminket körbevevő mizantróp hétköznapok üres acélfalairól verődnek vissza, de mi a sorba be nem állva, tovább üvöltünk személyes, tudatos jogainkért. Akarat – akarás. Vajon e kettő között hol a határ. Elmélkedjetek, miközben EP sorozatunk újabb klasszikus jelöltjeinek anyagait hallgatjátok.

Mass//Reaction

A crust/hardcore punk vonalas Mass//Reaction jól ismert a budapesti éjszakákat róvó underground arcoknak. A csapat nemrégiben adta ki Cults of Death című 4 számos EP-jét, amelynek utómunkálatait nem más, mint Dan Swanö végezte. És, hogy mit várhatunk az EP-től? Az egész egy erőszakos arcgyalu. Dühöngő témáik és szövegeik szókimondóan a jelenre tapintanak. Dalaikat első percétől az utolsóig a társadalmi elnyomás, a kirekesztés, a politikai abnormáció elleni düh és harc tüze fűti. Egyszóval felégetik az egész világot.

Gnasch

A Gnasch zenéjében azt a fajta primitív, bénító és pszichotikus sludge/doom iszapos végzet hozza el, amit a Thou, vagy épp a Primitive Man is produkál. Igaz a brit trió még náluk is mélyebbre megy ennek a zenei világnak a kifinomult poklában. Spite At The End Of Zhe Tunnel EP-jükre 5 vészjóslóan dübörgő, vicsorgó, vérszomjas fenevad került fel, melyek egytől-egyig szétmarcangolnak. Torzs riffeik éles karmokkal vájnak beléd és az ének morgása, sikolyai szinte a nihillista őrület hatására kergetve bomlasztják elméd tudatát. Fájdalmas, de egyben felemelő is… egy igazi mazochista orgazmus.

Töréspont

Összhang címmel hozta ki első EP-jét a thrash/hardcore/southern metal vonalon mozgó hazai Töréspont zenekar. A csapat az egykori Hearth’s Fire hamvaiból jött létre, zenéjük pedig ez energikus crossover tharsh és groove metal vonalait követei. Erre igazán jó példa a nyitó tételük, a Szmog, amiről nekem egyből ez egykori (vagy inkább jó ideje pihenő) southern/groove metalos Stoneblade ugrott be. Ezeken kívül dalaikban jelen vannak még a klasszikus HC, heavy metal témák és elemek, valamint a modern metalcore zúzdái is. Ez utóbbi leginkább az angol nyelven előadott Behind the Lines dalukban domborodik ki. Az Összhang ha nem is egy erős, de egy remek bemutatkozás, ami jól prezentálja a zenekar összhangját, illetve egységét.

Ter

A Pireneusok hófödte hegycsúcsai közöl való egyszemélyes folk black metalos Ter zenéjében az epikus finomságot ötvözi a black metal zord, agresszív riff zuhatagaival. Művészünk Homeward Bound EP-jének dalaiban életre kelti a nagy istenségek (Bathory, Kampfar) tiszteletét, valamint a műfaj emelkedett pátoszának érzését, melyeket azoknak hallgatásuk közben élhetünk. Szélvész témái, mint hűs vizű patak csorognak, himnikus énektémáit és károgásait pedig riffeinek magas kősziklái égzengésként vernek vissza. Ilyen, amikor az, amikor az ősi szellem újra utat talál magának.

EndrE

Endre, de nem Paksi …mi van??? Első demójával jelentkezett a női énekessel működő szegedi stoner/doom metalos EndrE trió. demo_1 címet viselő anyagukra három dal került fel, melyek a fogós stoner/doom témáik mellett egy csipetnyi alter-rock, pszichedelikus rock, vintage rock, valamint a nu-metal ízeivel vannak megfűszerezve. Elég csak meghallgatni az első B/3 tételüket, miben az említett stoner/doom irányvonal mellett a kortárs vintage rock, a fekete soul és a jazz rock világa keveredik. Hasonló atmoszférákkal operál további másik két dalukban is, de itt már a nu-metal és leginkább pszichedélia kap hangsúlyt. A demó bemutatkozásnak csillagos 5-ös. Jöhet az első lemez.

Eat Thrash Tour 2023 Eat Thrash Tour 2023
szeptember 22.
She Wants Revenge She Wants Revenge
szeptember 24.